Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на видински блок са недоволни от санирането

5
Снимка: Фейсбук

Темата бе провокирана от слушателски сигнал за некачествено изпълнение на ремонтни дейности по програмата за саниране на един единствен вход, в блок 19, на видинския комплекс "Крум Бъчваров". Жители на вход "И" сигнализираха за това. Санирането във видинския комплекс започва през март 2020 г. с големи обещания от Община Видин и още по- големи очаквания от живеещите. Според тях, обаче тези почти 2.5 млн. лева на българските данъкоплатци, явно не задължават никого да работи качествено. Резултатът се вижда от снимките, които ни изпратиха и са публикували в социалната мрежа Фейсбук- недовършени мазилки, висящи кабели, некачествена изолация на покрива и купища строителни материали под терасите. Според Анжела Веселинова, жител на въпросния блок, почти 2 милиарда лева е дала държавата за санирането на 2 хил. жилищни сгради, а входът им е една от тях и е една от сто и петте недовършени такива. Потърсихме я за коментар:

"Този вход започна да се прави юли месец, преместиха се скелетата от първите входове и шест месеца ние бяхме със скелета и съборени тераси. Почти три месеца по обекта ни не се работеше абсолютно нищо. В един момент, когато наближиха сроковете, другите изпълняваха своите задачи и в декември месец о, чудо, всичко се случи за 10 дни. Дойде една бригада от Дупница, която намаза предната фасада, тук при нас се вършеха буквално при 0 градуса се правеше шпакловка, която се стичаше по стените на външните фасади ... Обектът е сдаден с документ на кмета. Този документ е залепен на входната ни врата на 8 януари, а всъщност на 23 декември 2020 година в 21.00 часа вечерта свалиха скелетата." - обясни Анжела Веселинова.

Поправими ли са нанесените щети и би ли могъл да бъде разрешен проблема- това попитахме Иван Паракинов, жител на пострадалия вход "И" в блок 19 във видинския комплекс "Крум Бъчваров".

"Няма човек в този вход, който да няма проблеми след това саниране. Дограмите са сменени, но това, което трябва да се направи покрай дограмите- да се обърнат да се направи, както трябва не е направено ... Поправими са нещата, обаче Общината не иска да си свърши работата. Тези хора, които са работили тук, 50% са работили без договори. Те са си взели парите и са си тръгнали. За да бъде отстранено това, което не е направено, ще трябва наново да платят, а парите ги няма."- поясни Иван Паракинов.

Жителите на входа са писали до Община Видин, откъдето отговорили, че има забележки и те ще бъдат отстранени при подходящо време. Нашият екип също изпрати въпроси- запознати ли са със случая, ще бъдат ли предприети конкретни действия и в какви срокове? От Община Видин ни отговориха: 

"Община Видин е запозната със случая и мерки са предприети. Фирмата- изпълнител е уведомена и още в началото на месеца голяма част от установените нередности относно некачествени ремонтни работи са разрешени. След среща на строителя с част от живеещите във входа са предприети и действия за отстраняване на течовете от покрива."

Оставяме темата отворена и продължаваме да следим случващото се, защото само по този начин можем да се радваме на всичко, което наистина се прави качествено- тогава и ние ще трябва да го пазим като свое. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09