Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За магията на журналистиката

Има професия, която изважда от живота ни събития, случки, празници и задъхани делници, за да ни ги напомни. Да ги знаем и да ги почитаме. Това е журналистиката, която е магия за всеки, който се е докоснал до нея и остава за цял живот в него. Ще говорим за това, с една жена, която е емблематична фигура в тази професия, повече от 50 години. Мнозина да я познават, чрез написаното от нея, като журналистка в бившия вестник "Червено знаме" и до скоро част от колектива на вестник "Видин". Това е Лора Владимирова, ето какво каза тя пред Янка Маринова:

"Аз не за първи път съм тук, в студиото на видинското радио, което много скоро, мисля че на 1 март беше, ще навърши 12 години. Една много прилична възраст, почти тийнейджърска. По принцип, журналистиката е професия, която те среща с толкова много хора, толкова много събития и  трябва винаги да си на пулса на това, което се случва. Дори в един малък град, дори и в едно по-малко село. Това някак си ти пречи да усетиш деня, как минава. Седмицата ти е разграфена. Понеделник, сряда и петък трябва да предадеш материали, а за тези материали трябва да тичаш, да ги напишеш. Всяко написване е свързано с емоции, с човешките радости, грижи."

Я.М. : Помниш ли твоя материал "Шепа украинска пръст"?

Л. В.: "Това е един много интересен случай в моята журналистическа практика. Мъжът ми работеше в украинския град Кривой рог. На някакво събитие, попитаха ме, от къде съм от България. Аз казах - от Видин. Един от инженерите там каза: бащата на съпругата му е починал в едно село Кореево, Видинско. Няколко пъти писахме и ни казват, че във видинския окръг или област, няма такова село. И тези хора не знаят, къде е гроба на бащата. Поинтересувах се, питах и се оказа, че действително в Киряево има такъв гроб - на Воробьов. Хората го почитат, грижат се за него. Мисля, че преди 3 години, ако не се лъжа, идва дори посланика на Русия, тук в Киряево, във връзка с това. И понеже гостувах на дъщерята, взех шепа украинска пръст, за да занеса на гроба. Поканихме тук Луиза Кюмел. Тя беше невероятно трогната."

Я.М.: А спомняш ли си един твой материал "Ура, аз видях къмпютър"?

Л. В.: "Това беше заглавие - закачка, защото според теорията на журналистиката заглавието е това, което грабва читателя. Дори сега, съвременните читатели, четат само заглавието. В 8-мото училище бяха направили компютърен кабинет. Преподавателката ми е позната и аз ѝ казах: "Имаш ли нещо против да отида, да напиша един материал какво правите? Чакаме ние там в кабинета, влизат децата и едно момченце се извиква: "Ура, имаме къмпютри". След това тя им зададе някаква задача, да направят нещо и пак същото момченце вика: "Другарко, ми то, моя къмпютър не ще да тръгне.". Погледна Анушка Славчева и каза: "Ми добре, как си написал ти ъгъл в задачата? Написал си го с "а", ми няма да тръгне. И тогава аз се заиграх, че компютърът не е само някакво техническо средство, че то може да учи и на правопис. Защото за мен е много важен тоя момент. Ужасно се дразня от печатни грешки и по вестници. Да не говорим надписите долу на телевизионния екран."

Я.М.: В теб ли е още празничното минало на Видин?

Л. В.: "О, да! С носталгия и в същото време без да омаловажавам, това което се прави сега, но не мога да не си спомня и "Шекспировите дни" и "Език свещен на моите деди". Това бяха национални празници.Това не бяха празници само за областта. Дори и кантатно-ораториалната музика. Понеже казах "Език свещен на моите деди", си спомних, че точно тогава беше учредена тази литературна награда на името на Михалаки Георгиев. Много ми се ще, отговарящите за тази награда, да я обновят. Не е чак толкова сложно и не е чак толкова скъпо. Имаме прекрасни поети. Имаме много добри разказвачи. Да не говорим и за Белоградчишката поетична обсерватория, за тържествата в Кула, за пленерите. Защо, някак си престанахме да взимаме от онова, което е минало доброто. Всяко ново нещо е добре забравеното старо. Няма да забравя онези три дена празници на художествената театрална самодейност в Раковица. Дори идваха от други места, не само от Видинска област. По повод на този "Език свещен" - национално мероприятие, ние направихме едно шествие с факли до паметника на свободата. Спомням си, че тогава нямах нито диктофон, нито някакъв магнетофон. Трябваше да записвам тези неща. Записвах на светлината на факлите, за да мога след това да направя репортаж. Бях много стриктна в това, какво говорят хората. Боли ме това, че Видин е единствения областен град, който няма център за работа с деца. Моят основен принцип в журналистическия стаж, така да се каже, е било да се вслушвам в това, което човека споделя с мен. Да се опитам, да съм съпричастна към неговия проблем или пък към неговата радост, която той изпитва. За мен всеки материал, е бил някакво изживяване, някаква емоция. Може би не толкова специално, но е било като откривателство на нещо ново. Ако ти кажа, че сънувам, че не съм си приготвила материалите, примерно в понеделник, за да ги предам на заместник главната ми редакторка, или че съм тръгнала на някъде и не мога да стигна или не мога да намеря тоя човек, при когото трябва да отида, сънувам. Аз мисля, че няма в областта селце, където да не сме били. Работехме много добре заедно вестника и радиото. Взаимно си обменяхме теми и събития, защото в крайна сметка, не винаги можехме да присъстваме на всичко."

Я.М.: Нашето Видинско национално радио е в навечерието на своята 12-годишнина. Радваш ли се на нашето радио?

Л.В.: "Безспорно! Спомням си, когато го откриха, това беше една наша мечта. Ние бяхме един от малкото областни градове, които нямаха регионално радио. Няма да забравя Ванко Иванов, лека му пръст, който така се радваше. То започна много силно и продължава много силно. Работят млади и много енергични журналистки и журналисти, но нека да не забравят едно нещо, от тях не започва всичко. Човек трябва да направи всеки миг от деня си, някак си резултатен, или поне значим, или поне запомнящ се. Пожелавам това на слушателите на радио Видин."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40