Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години Клуб на пенсионера в Ново село

Снимка: Светла Бондова

Отчетно-изборно събрание проведе Сдружението на пенсионерите в Ново село "Просънъц" или "Клуб на пенсионера". За председател на Сдружението бе преизбран Георги Нинчев, а председател на Проверителната комисия стана Венелин Ангелов.


Интересна е историята на пенсионерския клуб в Ново село. Преди 10 години местни хора правят опит отново да създадат своя организация, след като преди години тя е била закрита.  Наричат новия клуб "Просънъц" на името на най-старото селище, съществувало на това място преди време, а за свой светец избират Свети Георги. Активната му дейност привлича членове не само от центъра на общината, но и хора от съседните села. Днес клубът наброява 138 души.


Карантината, наложена от пандемията се отрази неблагоприятно върху работата на клуба през миналата година.  Отменени бяха срещите с пенсионери от Белоградчик, дълго чаканите екскурзии до Банско и Гърция, както и обиколката на манастирите в Сърбия. Отминаването на първата вълна на COVID-19, позволи на ръководството да организира традиционната почивка на море през септември в Приморско. Тогава беше и най-активното време на кампанията "Спаси живот" и позволи да бъдат събрани седем десетлитрови туби с капачки. Започна организация за посещение на Крайова, Румъния и Неготин, Сърбия. Но втората вълна отново затвори клубове и читалища. Въпреки това, пенсионерите в селото по традиция отбелязаха Никулден и 8 март, когато се събраха да се поздравят и си спомнят по-добрите времена.  


Утре от 10 часа отчетно събрание ще проведе и  Народно читалище "Земеделец-1874".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Северна България през обектива: Фотоконкурс за младежи търси най-любима сграда

Фотоконкурсът "Моята любима сграда" търси млади таланти , които могат да уловят красотата и уникалността на архитектурните съкровища в Северна България . Ако си на възраст между 15 и 29 години , имаш възможността да покажеш любимата си сграда и да разкажеш нейната история.  Конкурсът приканва участниците да изпратят до 5..

публикувано на 21.10.24 в 15:35

С какво се отопляват видинчани?

С понижаването на температурите и идването на по-студените дни, въпросът за отоплението  става все по-актуален. За предимствата на пелетните отоплителни системи ни разказа Йоан Христов , който е управител на видинска фирма, специализирана в производството на такива уреди: "Предимството при пелетните горелки - на първо място,..

публикувано на 21.10.24 в 13:50

Бруно Марс в „Музикална зона“

  Бруно Марс е считан за съвременния крал на поп музиката. Държи три световни рекорда на Гинес, наред с множество други отличия. Участва в списъка за най-добри автори на песни на Music Week и в класацията на Billboard за “Най-великите изпълнители на всички времена”.  Рожденото име на Бруно Марс е Питър Джийн Ернандес. Роден е през октомври..

публикувано на 21.10.24 в 09:00

"Наделник" от 20 октомври 2024 година

"Неделник" брой 511 е тук. Какво ви предлагам: Във видинската библиотеката беше представянето на сборника с разкази на Анелия Гешева "Жени без мъже" . Книгата съдържа 24 истории от живота, които не са по действителен случай, но са много реалистични. Представянето събра много хора почитатели на добрата книга и на творчеството..

публикувано на 20.10.24 в 13:54

Излекуването на гадаринския бесноват

Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и..

публикувано на 20.10.24 в 08:00

Проф. Венелин Терзиев: Смисълът в човешкото ни живеене е да правим добри и смислени неща

Днешният гост в "Калейдоскоп"  не е от българския Северозапад, но свързва живота си с нашия край и по-конкретно с училището в град Брегово. По негова инициатива там стана традиция да се провеждат открити "уроци" , в които  гостуват  известни и талантливи личности, които да разкажат своя опит и да споделят пътя към постигането на целите,..

публикувано на 19.10.24 в 18:05

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56