Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интервю с рожденици

На рожден ден с актьорите Ирина Флорова и Иван Рангелов

Автор:
3
Снимка: Радио ВИДИН

Ще ви срещнем с двама рожденици, и двамата са родени днес, разбира се в различни години, и двамата упражняват една и съща професия, и двамата работят на едно и също място, и двамата са добре познати във Видин, а и не само във Видин. Става дума за двама от актьорите във Видинския драматичен театър. 

Ирина Флорова е добре позната на видинчани и на всички околни населени места, в които театърът е гостувал стотици пъти и е изиграл десетки спектакли, в които тя участва. Тя е не само актьор, но и режисьор, има и няколко успешни опита в писането на драматургия - предимно за детски представления, които е поставяла. Мнозина от вас вероятно помнят, че беше и директор на театъра. Тя е завършила Актьорство за драматичен театър в класа на един от най-добрите и уважавани в гилдията професори - проф. Здравко Митков, който е известен с добрия си нюх и усет за актьорски заложби и таланти у иначе притеснените кандидат-студенти. В негови класове са завършили едни от най-можещите и съответно известни и популярни актьори в България. Ирина Флорова завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) преди 22 години, така се стичат обстоятелствата, че веднага след това я назначават във видинския театър и вече две десетилетия тя е неразделна част от състава му. Тя е завършила заедно с Алексей Кожухаров, Елена Кабасакалова, Петър Кауков, Кирил Ефремов - все големи имена в българския театър и кино. 

Иван Рангелов завършва НАТФИЗ преди две години и миналата година е привлечен в трупата на драматичен театър Видин. Любопитен факт е, че той също е бил приет от професор Митков да учи Актьорство за драматичен театър, но същевременно е приет и в класа на един от най-добрите преподаватели по куклено-театрално изкуство в България професор Румен Рачев. Това го кара да избере куклите и завършва Актьорство за куклен театър. 

В момента и двамата участват в репетициите на най-новото заглавие на театъра, чиято премиера се очаква в края на март месец - премиера не само за Видин, а и за цяла България - става дума за спектакъла "Ирония на съдбата"режисьор е Надя Асенова. Можете да ги гледате и в репертоарните спектакли "Пеперудите са свободни" и "Само за мъже".

И така - единият завършил преди 22 години и от тогава е в театъра, другият завършил преди две и отскоро е в театъра - по повод рождения им ден, решихме да им зададем 20 еднакви въпроса. Двамата са записани в различни дни и никой от тях не знае какво е отговорил другият. 

Ние им желаем здраве, дълголетие и Богоподобие. Една стара мъдрост гласи "Чрез човеколюбие към Богоподобие", защото актьорът е Господ на сцената, който в условността на театъра диктува цялото "тук и сега" - ражда се, живее и умира за един миг, за един спектакъл. Честит празник и нестихващи аплодисменти.

Блиц интервюто чуйте в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56