Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георги Бърдаров: Ако държавата не обърне най-сериозно внимание на Северозапада, след 50 години тук ще има друг тип население

Георги Бърдаров
Снимка: БГНЕС

Едни от най-тежките проблеми за Северозападна България са демографската криза, застаряващото население и обезлюдяването на региона. Преди парламентарните избори на 4 април в "Посоките на делника" потърсихме възможните решения на кризата. "Положението е критично, но не е чак толкова зле", каза доц. Георги Бърдаров, ръководител на катедра Социално-икономическа география в Геолого-географския факултет на Софийския университет, експерт в сферата на демографията:

- България наистина се намира в сериозна демографска криза, никой не може да избяга от това нещо, фактите и данните го показват, но не е "катастрофа" и не е необратимо. Разбира се, може да се превърне в такова, ако не вземем конкретните мерки. Трябва да си променим мисленето от гледна точка на следното: има четири обезпокоителни демографски процеса в България- два от тях са естествени, част от процесите в целия развит свят, и върху тях не можем да повлияем, каквото и да направим, това са раждаемостта, която е ниска, но е така навсякъде в света, и второто е застаряването на населението, което е също обективен процес в целия развит свят; имаме обаче два други процеса, върху които можем да повлияем и там трябва да си насочим усилията- свръхвисоката смъртност, нелогична, нетипична и срамна за развита европейска държава и второто е ниският дял на младо активно население.

COVID кризата ще повлияе ли на тези процеси?

- Абсолютно смятам, че няма да повлияе. Няма да се получи очакваният бейби бум. Начинът на мислене и репродуктивните нагласи на съвременните млади хора са такива, че да очакваме някакво затваряне да повлияе върху раждаемостта е абсурдно. Да, върнаха се много българи от чужбина, това са хора в активна, трудоспособна възраст, които, ако можем да ги привлечем на българския пазар на труда, ще се реши най-големият проблем пред бъдещето на България- острият дефицит на работна ръка, тъй като той пречи на инвестиции, икономика, развитие на държавата. Но трябват примамливи условия- финансови, корпоративна социална отговорност и т.н. Ако не го направим това нещо, в момента, в който се успокои обстановката, те отново ще тръгнат.

Високата смъртност е свързана с качеството на здравеопазването, в тази посока ли трябва да се насочат допълнителни усилия?

- За излизане от тази демографска криза трябва да се работи в две основни посоки- образование (това е насочено към младите хора и увеличаване на техния брой в България) и второто е здравеопазване (за ограничаване на смъртността). Освен това, разбира се, общо повишаване на жизнения стандарт в най-изоставащите региони на България в демографско и икономическо отношение. Имам предвид конкретно Северозапада, защото много хора и то в активна възраст не могат да направят превенция на заболявания, които иначе биха били лесно лечими, просто заради липсата на доходи, липсата на адекватна медицинска помощ. На първо място са образование и здравеопазване.

Северозападна България е един от най-изоставащите региони. Казахте, че тези процеси са обратими, но икономисти твърдят, че вече сме в омагьосан кръг- няма инвестиции, защото няма хора, а няма хора, защото няма инвестиции. Как би могло да се повлияе на тази реалност?

- Абсолютно обратими са тези процеси. Много пъти съм давал пример с държави и региони, които в съвременността са били в много по-тежка ситуация- Ейре и Финландия днес са водещи по повечето демографски процеси. Ако се вземе техният пример и се използва в Северозападна България, трябва да се знае, че и в двата случая говорим за много сериозна централизирана държавна намеса. Съгласен съм с тези икономисти, които обясняват за този омагьосън кръг- няма как да привлечем инвестиции без да имаме активно население и работна ръка, а нямаме активно население и работна ръка, тъй като реално няма икономика, работни места и достойно заплащане. Така че за Северозападна България и другите изоставащи райони просто има необходимост от намеса на държавата.

Каква кокретно трябва да е тази намеса?

- Първото, което веднага ми идва наум, са два аспекта, в които е много важно да се действа бързо- пътната инфраструктура, която е в доста окаяно състояние, и цялостната социална инфраструктура- образователни заведения, здравни заведения... За да привлечем млади хора, млади семейства, при условие, че Северозападът има прекрасни природни и климатични условия, трябва да има възможност техните деца да имат достъп и до училище, и до здравеопазване. Никой няма да си отглежда детето на място, където най-близката качествена медицинска помощ е на огромно разстояние, а пътят е целият с дупки. Тук може да е директната държавна намеса. След това трябва да се създаде благоприятен инвестиционен климат.

Трябва ли да се мисли в 50-годишна перспектива?

- Много е рисковано да се мисли в толкова дългосрочен аспект и хоризонт, защото са много динамични процесите и много бързо могат да бъдат обърнати, въпреки че нормалните държави си правят разчетите поне до 2050 година. При всички положения, ако България в следващите 10 години не обърне най-сериозно внимание на демографията, на изоставащите в демографско отношение региони, на тези проблеми, които са наболели откакто започна демокрацията, след 50 години тези територии няма да бъдат обезлюдени, тъй като имат наистина прекрасни природо-климатични условия, но ще бъдат населени с друг тип население. В умерените ширини демографски вакуум за дълъг период от време никога не се е търпял. Такъв се получава при чумни пандемии, при големи военни конфликти, но винаги се е запълвал.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20