Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчанин сбъдна мечта на талантлива ученичка

Снимка: Антонина Лозанова

Видинчанин сбъдна мечтата на талантлива 9-класничка да има собствен фотоапарат, с който да развива уменията си в областта на фотографията. Едуард Тодоров решава да поощри Михаела Михайлова от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков", след като разбира за нейните постижения в Клуба по речи и дебати и на национално състезание по творческото писане. 

"Запознахме с Михаела на едно от техните събирания, свързано със събиране на средства за Клуб по речи и дебати. Още тогава ми направи впечатление нейното позитивно мислене. Тя беше много енергична, много възпитана и вежлива и след това започнах да проследявам нейните успехи и последния успех, който постигна на национално ниво, това е конкурсът за творческо писане по английски. Аз бях много впечатлен и реших да я насърча и поощря по някакъв начин. Идеята дойде след като ние си говорихме за мечти, за мечтите, които тя има, и тя спомена, че една от нейните мечти е свързана с фотография. Тогава реших да осъществя тази мечта като подаря фотоапарат, който имаше предвид и си пожела", обясни Едуард Тодоров.

Това е поредният благотворителен жест на видинчанина към талантлив човек от града. Развитието на всеки един от младите хора, които е подкрепил, той проследява и досега. Много от тях продължават да постигат успехи на национално и дори на европейско ниво, оценяват помощта му и дори някои от тях казват, че искат един ден и те да помагат на други хора да сбъдват мечтите си.

"Аз осъществих всичките мечти, които съм имал, и за мен лично формулата за осъществяване на мечтите е първо да имаш мечти и след това много, много да се трудиш, да си постоянен и да си търпелив. Когато имаш всички тези неща, аз съм сигурен, че мечтите ще бъдат осъществени, и това го знам от личен опит.", споделя Едуард.

Михаела Михайлова все още не може да повярва, че е сбъднала мечтата си да има собствен фотоапарат, и в същото време е изключително благодарна на Едуард Тодоров за неговата подкрепа:

"Аз все още съм е в един шок, тъй като не смятах, че тази моя мечта ще бъде осъществена скоро, и това се случи в рамките на  няколко часа. Аз все още не мога да го хвана в ръце и да си кажа: "Да това наистина ми се случва, това е моят фотоапарат и една от мечтите ми най-после се сбъдна." Досега не съм срещала в България човек, който има това желание, тази мотивация, стимула и щедростта да помага на толкова много млади хора във Видин. Той явно припознава себе си в тях, просто не мога да му се отблагодаря достатъчно за постъпката му." 

Михаела открива магията на фотографията пред няколко години. Първите си снимки прави с помощта на своя чичо, а след това посещава работилница по фотография:

"За първи път разбрах за цялото нещо, свързано с фотографията, от чичо ми, който се занимава с това непрофесионално, но като едно любимо хоби за него. Разбрах за фотографията също от един лагер, който се прави във Видин, един фест -"The bridge". Тогава се записах на работилницата по фотография, чичо ми ми даде неговия фотоапарат и успях да усетя от първа линия какво е това да създаваш изкуство и просто не можах да забравя това чувство оттогава досега."

На младите хора Михаела пожела да не спират да мечтаят и да бъдат благодарни:

"За това, което им се случва, за мечтите, които им се сбъдват, най-вече тези малките постъпки от хората около тях. Това е много по-важно от големите мечти, които може би скоро няма да бъдат осъществени, но пътят към тях е най-важен."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30