Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 март 2021 година

Снимка: МС

До края на месец март се очаква Министерството на регионалното развитие и благоустройството да издаде разрешение за строежа на участъка Макреш-Ружинци от новия път Видин-Ботевград и да стартират реалните дейности там. Строителството на новия път в района на град Видин се очаква да приключи до края на тази година.

Областният управител на Видин Момчил Станков проведе работна среща с Ирмели Мария Виено от Финландия и Мехмет Угур Екинджи от Турция, регистрирани от Централната избирателна комисия /ЦИК/ като международни дългосрочни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ в изборите за народни представители на 4 април. 

Избирателите от област Враца, които не могат да стигнат до урните на 4 април, ще разчитат на 23 подвижни секции.

243 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада. Най-много заразени има в област Враца -173, следвана от Монтана с 49 и Видин с 21. Случаите на COVID-19 в област Видин от началото на пандемията минаха 2000. В община Кула спазват новите противоепидемични мерки.

Собственици на имоти, отчуждени във връзка с модернизацията на пътя Видин-Ботевград на територията на Видинска област, твърдят, че все още не са получили обезщетенията си.

По 92 000 лева месечно ще плаща Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца, докато върне отпуснатия банков кредит от 5 200 000 лева.


Обстановката в област Враца е спокойна. Снежната покривка на места достига до 20 см.

В събота ще се проведе петото издание на Занаятчийския базар във Видин. До музей Конака местни занаятчии ще предлагат предмети, продукти и сувенири. Изложението ще се проведе при спазване на необходимите мерки. Това е петото поредно издание на проявата организирана от Сдружение Арт базар. Щандовете ще бъдат отворени за посетители през целият ден. Базара ще се проведе в събота на 27 март до музей „Конака“ от 9:30 часа. 

Детската кухня в Берковица продължава да работи, независимо от епидемиологичната обстановка, съобщават от местната управа. Храната се раздава при стриктно спазване на всички санитарни изисквания.

Видеозаписът на класическата комедия от Стефан Лазаров Костов „Женско царство" ще бъде достъпен за свободно гледане в интернет- един от най-новите спектакли на Драматичен театър Монтана. По този начин тетърът ще отбележи 27 март - Международният ден на театъра. Режисьор на постановката е Юри Статков, а в ролите участва целия актьорски състав на театъра. Записът ще може да бъде гледан в рамките на три дни- от петък, 26 март, до неделя, 28-и.

Пореден успех на ученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий" гр. Козлодуй. На 19 март се проведе конкурс в София, в който взеха участие ученици от гимназиален етап. В конкурса се включиха 60 участници. Представянето на номинираните 19 презентации беше онлайн пред комисия и присъствие на преподаватели и ученици. Виктория Пенкова от 12а клас зае 1 място с презентация на френски език и  учениците Дениз Петров и Стефани Вълова за презентация на  български език на тема "АЕЦ "Козлодуй" и химията в нашето ежедневие“ се класираха на 3-тото място.

Видеоклип на народната песен "Я изгрей, слънце" засне хор "Цвят" към ансамбъла при Народно читалище "Цвят" във Видин. С тази песен хорът, ръководен от народната певица и вокален педагог Лора Асенова, трябвало да се представи преди година на концерта за 150-годишнината на видинското читалище. 

За първи път в страната ни се провежда специализирано международно събитие, фокусирано върху наивизма, като вид изобразително изкуство. Във виртуалната изложба на Биенале НАИВ България 2021 участват 88 артисти от 43 страни. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фолклорен фестивал се състоя в село Слана бара

Второто издание на Фолклорния фестивал на занаятите „Златна есен”   се проведе в ъв видинското село Слана бара . Проявата се организира от местното читалище „Съгласие – 1936г.” и кметството. „В село Слана Бара се случват хубави събития, затова предлагаме на хората да ги разнообразим, да се повеселят. Фестивалът „Златна есен“ започна..

публикувано на 21.10.24 в 11:06

Митничари откриха две контрабандни надуваеми лодки на Дунав мост 2

Митнически служители са задържали д ве недекларирани надуваеми лодки при проверка на товарен микробус в района на граничния пункт на Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Според британските власти плаването с този тип лодки са предпочитан, но много опасен начин за нелегален превоз на мигранти през Ламанша. В резултат на това Агенция "Митници", МВР и..

публикувано на 21.10.24 в 10:52

Трима души са задържани при акция на полицията в община Грамада

Служители на Районното управление на полицията в Кула са извършили активни превантивни и контролни действия на територията на община Грамада . Задържани са трима души, образувани са едно досъдебно производство, едно бързо производство и три предварителни проверки. Акцията е била насочена към противодействие на конвенционалната престъпност и превенция..

публикувано на 21.10.24 в 10:49

Нова система за таксуване в градския транспорт ще бъде тествана във Враца

Напълно готова за въвеждане в експлоатация е нова електронна система за таксуване на пътниците, както и софтуер за информиране на гражданите, използващи обществения транспорт в община Враца .  С цел осигуряване на достатъчно време за ползвателите на градския транспорт за адаптация към новата система е предвиден дълъг тестови период, в..

публикувано на 21.10.24 в 10:06

Общинските съветници във Видин заседават днес

За днес е насрочено заседание на Общинския съвет във Видин, на което ще бъде обсъдена актуализация на списъка за капиталови разходи. 16 са предложенията в предварително подготвения дневен ред, като сред тях са издаването на разрешение за изработване на инвестиционен проект за изграждане на нова сграда за заведение за социални услуги по плана на к-с..

публикувано на 21.10.24 в 08:05

Монтанското село Габровница си избра кмет

Рангел Иванов е новият-стар кмет на Габровница. На вота вчера, за издигнатия от Партия на "Зелените", гласуваха 324-ма жители на монтанското село. Иванов спечели битката за кметския пост с Ваня Младенова от местна коалиция ГЕРБ-СДС. През миналата година двамата също спориха за мястото. Тогава Рангел Иванов победи, а Ваня Младенова оспорва решението и..

публикувано на 21.10.24 в 07:48

"Видабаскет" победи и "Спартак"

Мъжкият отбор на БК "Видабаскет" записа втора поредна победа в новото първенство на Българската баскетболна лига и оглави временното класиране. В среща от А група, Регион "Запад" видиначни се наложиха с 86:72 точки (28:19; 12:21; 23:16; 23:16) над "Спартак" Сандански в столичната зала "Триадица".  Момчетата на треньора Иван Тилев започнаха по-добре..

публикувано на 20.10.24 в 16:33