Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Старият Видин" вече и в книга

| обновено на 25.03.21 в 17:33
Снимка: "Старият Видин"

Фейсбук страницата "Старият Видин" намери своето продължение в книга. В нея Рачо Миланов, създател на популярния сайт, е събрал близо 380 рисунки и снимки, бележки за видни личности, родени или свързани с Видин, както и любопитни фрагменти от миналото на града и региона. Книгата "Старият Видин" се появява 10 години след началото на сайта, разказа авторът:

"В края на миналата година се навършиха 10 години от създаването на страницата и по този повод реших да събера някои от материалите, които са помествани в страницата, да ги обединя в един файл, да ги кача така, че всички да имат достъп. Тази работа продължи няколко месеца, оказа се по-трудна за мен, отколкото предполагах първоначално... И след като беше оформен този материал, накрая се оказа, че заприлича на една истинска книга. И аз реших, освен че ще го кача в интернет да го видят всички, да отпечатам 10-ина бройки най-вече за моите близки, за внуците, да им оставя нещо. С парите, които бях събрал за цялата тази история, се отпечатаха 27 екземпляра, които започнах да раздавам освен на моите близки, на библиотеките, в архива... Пуснах и съобщение, за да могат всички да видят, да свалят..."

"Старият Видин" не е история на града, а съдържа отделни фрагменти от неговото минало:

"Има някои неща, които по-така се набиват в очи. Има една история за видинския учител, който в началото на 20 век, през 1903 година, тръгва на околосветско пътешествие пеша. След като попаднах на тази история, няколко години поред съм търсил в различни източници, отразявали пътуването му, защото той, пътувайки от страна на страна, там по местната преса се появяват съобщения. Така че успях донякъде да сглобя маршрута, по който е пътувал този човек."

В книгата са описани и някои важни събития от историята на Видин, обясни още Рачо Миланов:

"Това са събитията, разиграли се преди Освобождението, да речем 1876 година, когато е Априлското въстание в България, четата на Христо Ботев и след това започва Сръбско-турската война. Във Видин навлизат няколко чети с български доброволци, повдига се въстание в Ново село, в Брегово. Въстаниците напредват до Флорентин, това е по-неизвестна история, завземат селото. От Видин турците изпращат два кораба, военни, които обстрелват и запалват селото. Много въстаници са пленени, закарани във Видин. Това нещо е отразено в книгата с доста илюстрации, събрани от европейски източници, тъй като по това време пристигат кореспонденти от доста държави, за да отразяват войната между Сърбия и Турция. Така че те са свидетели на бесилките, на отрязаните глави, които са захвърлени край крепостната стена. Това всичко е илюстрирано и публикувано в тогавашния печат, така че аз сега съм събрал, приготвил и съм предложил на читателите да видят всички тези илюстрации. Освен това са отразени събитията в началото на Руско-турската освободителна война, когато между Калафат и Видин започва една артилерийска престрелка, която продължава доста време и нанася поражения на двата града..."


Авторът се надява книгата "Старият Видин" да предизвика интерес към миналото и да научи хората да го пазят.

Книгата не се разпространява с търговска цел и е достъпна свободно в интернет. А всеки, който желае да притежава нейно хартиено копие, би могъл да си го поръча в посочения от автора копирен център.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29

Враца се сдоби с модерни спортни площадки

Две нови спортни площадки изградиха във Враца. Те са напълно оборудвани с модерни уреди за така наречения "street fitnes" (уличен фитнес), отговарят на всички стандарти за качество и безопасност. Инициативата е на сдружението "Чемпиънс фактъри" (Champions factory), като общо в страната са изградени 10 фитнеси на открито, в 5 различни града в центрове..

публикувано на 19.09.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 19 септември 2024 слушаме джаз от Македония

Обръщаме внимание на музикалното изкуство на югозападната ни съседка, тъй като в много отношения принципите на създаване и изпълняване на музика на Балканите са сходни. Сред лидерите на джаз сцената там са  Филип Стевановски  – композитор, тромбонист и кийбордист,  Мишел Трайковски  – виртуозен акордеонист, изпълняващ етно и фолк джаз, свирейки с..

публикувано на 19.09.24 в 09:00

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06