Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членовете на СИК във Видин ще преминат обучения за работа с машините за гласуване

Снимка: Радио ВИДИН

Предстоят онлайн обучения на членовете на СИК във Видин за работа с машините за гласуване. 

"На 29 и на 30 март, от 17 и 30 часа, ще се проведе онлайн обучение. За съжаление, тези хора до настоящия момент не са виждали тази машина и не знаят какво представлява. Ние проведохме обучението без да ни е изпратена такава машина, а имаха задължението, което не направиха. За да компенсираме това ще намерим начин, макар и в краткото време, което остава. Правим организация в тази насока. Обещаха ни хората, които отговарят за машините да ни изпратят една машина. Очакваме я утре да пристигне, която е точно с обучителна цел, за да може да покажем поне на един- двама представители. Ще направим график, заради мерките и ще се свържем индивидуално с всеки от тях, който има възможност да дойде да се запознае с машината на място", каза Соня Иванова- секретар на РИК- Видин.

Обученията ще бъдат по график, заради наложените противоепидемични мерки. Съобщението за обучението е на сайта на РИК- Видин. Там може да бъде намерен линкът, на който трябва да влязат членовете на СИК, за да присъстват на онлайн обучението.

РИК- Видин назначи 12 подвижни секционни избирателни комисии /ПСИК/ на територията на цялата област. Във Видин са 4- една е за град Видин, една е за град Дунавци и две са за село Градец. В Брегово са три ПСИК- по една за Брегово, Ракитница и Балей. Те ще обслужват и лица от съседни населени места, подали заявление в определените срокове. По една ПСИК има в Белоградчик, Димово, Ново село, Ружинци и Макреш, каза още Соня Иванова- секретар на РИК Видин:

"В град Димово имаме назначени и две подвижни секционни комисии. Едната е в дом за стари хора- село Гара Орешец, а другата е в село Извор в Центъра за настаняване от семеен тип, както и в МБАЛ "Света Петка" в град Видин. Това е нашата болница, също ще има секционна избирателна комисия."

ПСИК в болницата е за лежащо болните. Разликата сега е, че списъците на тези СИК, които са в лечебни заведения, се съставят от директора на база лежащо болните там. РИК има готовност да образува отделна секция за ковид болните във видинската болница, както и да осигури необходимите лица за назначаване като състав на секционната избирателна комисия. Настанените в болничните заведения и социалните домове не подават заявления за гласуване. Тъй като изтече срокът за назначаване на подвижните СИК, хората с увреждания могат да се допишат в списъците, допълни Соня Иванова:

"Могат да се допишат в тези списъци, ако подадат заявление не по- късно от 29 март, на местата, на които има вече образувани такива, а казахме- те са във Видин, Димово, Брегово, Белоградчик, Ружинци и Макреш."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Валери Димитров: На 100% е обезпечена подготовката на изборите в област Монтана

Готовност за нормалното и спокойно протичане на парламентарните избори на 2 октомври декларира областният управител на Монтана Валери Димитров : "По отношение на организацията, това, което зависи от Областната администрация, всичко по план-график е направено, съгласно Изборния кодекс, разпорежданията на ЦИК и Районната избирателна комисия. На..

публикувано на 27.09.22 в 12:12

Ясни са преференциите за кандидат-депутатите от община Мездра

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони в 47-ото Народно събрание и броя на получените предпочитания за кандидатите по кандидатски листи в отделните изборни райони.   Данните..

публикувано на 19.11.21 в 11:00

Пет политически сили с депутат от Монтана

Централната избирателна комисия утвърди със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони след изборите за народни представители на 14 ноември. От област Монтана в 47-ия парламент ще има петима депутати от пет различни политически сили. ПП "Продължаваме промяната" ще бъде представена от Инна Иванова ,..

публикувано на 19.11.21 в 08:37

ЦИК обяви мандатите за народни представители от Враца

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание. Най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни..

публикувано на 19.11.21 в 07:49

Официално: депутатите от Видин

Централната избирателна комисия обяви   мандатите за народни представители в Четиридесет и седмото Народно събрание. Росица Кирова печели за трети пореден път парламентарните избори в област Видин, като водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота на коалицията. Тя беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като вторият път е..

публикувано на 18.11.21 в 20:35

Изборните бюлетини за вота в неделя пристигнаха във Видин

80 000 бюлетини, предназначени за предстоящите на 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент,  бяха доставени в Областна администрация Видин при засилени мерки за сигурност,  съобщиха от областната администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ, а..

публикувано на 18.11.21 в 15:50

Бюлетините за изборите в неделя пристигнаха в Монтана

Бюлетините за втория тур на изборите за  президент и вицепрезидент на Република България  на 21 ноември пристигнаха в Монтана. За областта са осигурени 123 000 бюлетини. Те ще се съхраняват по полицейска охрана в сградата на областната администрация от където ще бъдат транспортирани до общините в региона.  Малко над 121 000 жители на област..

публикувано на 18.11.21 в 15:43