Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновяват детски площадки в Белоградчик

Снимка: Община Белоградчик

Община Белоградчик получи одобрение на два проекта по Национална кампания „Чиста околна среда – 2021 година” на  тема: „Обичам природата – и аз участвам”. Одобрените проекти са насочена към обновяването на две детски площадки в град Белоградчик, съобщава пресслужбата на общината.

По единият от проектите се предвижда обновяване на детска площадка и изграждане на зона за отдих в междублоково пространство на локална улица в ж.к. „Здравец”. Площадката се намира в един от най-оживените квартали на града и обслужва жителите в квартал „Здравец”, като общият брой на ползвателите е около 150 броя домакинства. Към момента на терена има нежелана растителност  и стари детски съоръжения, които са силно амортизирани. Проектното предложение предвижда облагородяване на съществуваща детска площадка със зона за отдих, с площ от 160 кв.м., от които 60 кв.м. да бъдат обособени като зона за отдих с изграждане на настилки, затревяване и засаждане на декоративна растителност, монтиране на беседка, пейка и кошчета за отпадъци, а в останалата площ от 100 кв.м. да бъде възстановена площадката за игра с монтиране на нови детски съоръжения.В проекта ще бъдат включени и живущите в квартала, които доброволно със съдействието на общината да извършат почистване на терена от отпадъци и растителност. Общата стойност на проекта е 9925, 00 лева, като дейностите трябва да приключат до края на месец ноември тази година.

Второто одобрено проектно предложение е на тема „Еко кът с билки и площадка за отдих и спорт”, което ще бъде реализирано в Детска градина „Иглика”, гр.Белоградчик. Целта на проекта е създаване на благоприятни условия за развитие на детската личност, чрез създаване на практики свързани с екологичната култура на децата в градината. Дейностите в проекта предвиждат изграждане на детска площадкас 50 кв.м.,  в двора на детската градина, която да бъде оборудвана с комбинирано детско съоръжение за катерене и пързаляне и детска люлка за деца от 3 до 12 годишна възраст, също и залесяване на двора с цветя, декоративни храсти и др. в съществуващите цветарници и обособени цветни лехи и последваща грижа за засадените растения. Освен това децата от ДГ „Иглика” ще бъдат включенив облагородяване на околната среда, чрез изграждане на обособен кът от двора на детската градина, където да бъдат засадени различни билки, което ще стимулира образователната работа за екологично възпитание и ще провокира екологично-отговорно поведение у децата. Ще бъде създаден и кът „Светът на  животните”, чрез закупуване на образователна игра, чиято цел е да се подредят, подобно на пъзел, шест различни картинки на животни – забавно занимание, по време на което децата ще се учат да познават животните. Играта ще бъде достъпна за деца с ограничени двигателни функции и до нея може да се осъществява достъп с инвалидна количка. Предвидената сума по проекта е 3324,18 лева, а срокът за изпълнение до края на месец октомври.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40