Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученичка от Видин получи лаптоп за постиженията си

Едуард Тодоров и Радина Кирилова, ученичка в 11 клас в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин
Снимка: личен архив

Радина Кирилова от Видин получи лаптоп в подкрепа на своите многобройни успехи в училище. Постиженията на ученичката от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" са забелязани от Едуард Тодоров, видинчанин, който прави подобни дарения на видински ученици, които се представят отлично в различни олимпиади и състезания. А конкретният повод за тази награда е участието на Радина в Национално състезание в конкурс по писане, в който нейният разказ е избран да бъде включен в сборник с разкази:
   
"Едни от най-големите ми успехи са на Националното многоезично състезание - тази година се класирах на второ място в страната с английски и френски... Преди две години се класирах на трето място в страната в състезание по английски език, на първо място в състезание за превод от английски език... С учителите ми се трудим доста и след това резултатът е изключително удовлетворяващ... Наградена съм с лаптоп, аз избрах тази награда. Имах нужда от малко и компактно устройство, което да мога да нося навсякъде със себе си... Това ме мотивира да продължавам и да участвам в още конкурси... Много по-продуктивна съм и дава резултат."
 
Философията на дарителя е простичка - на талантливите деца са им необходими морална подкрепа и съдействие, както и помощ в материално изражение. Самият Едуард Тодоров, който е от Видин и дълги години е живял и работил в САЩ, знае колко е необходимо в нужния момент някой да те подкрепи. За успехите на Радина  се информира от социалните мрежи. Жестовете на доброта и подкрепа са онова нещо, което дава радост и смисъл на живота, убеден е Едуард и допълва, че видинските деца заслужават това, защото са невероятно талантливи и позитивни:

"Исках не само да я наградя, но и да я насърча за огромните постижения в творческото писане, литературата и изучаването на чужди езици, но и за огромния труд и постоянство, които тя полага... Срещнахме се, питах я дали има някакви мечти, малки или големи и тогава тя спомена, че една от мечтите ѝ е да си вземе нов лаптоп... Така дойде и моята идея да я наградя с лаптоп... За нас беше важно да ѝ върши работа... Чувствам се щастлив, когато правя добринки и те осмислят моя живот..."



Повече може да чуете в звуковия файл.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00

Онлайн семинар помага на близки на зависими

Безплатен онлайн семинар за близки на зависими организира "Фондация За живота". Темата е "Как да мотивирам зависимия да се лекува". Участниците ще могат да разберат също какви са възможностите за лечение на зависими и самите те ще получат подкрепа как да се погрижат за себе си, защото всеки зависим засяга живота поне на четирима души, обясни..

публикувано на 01.10.24 в 12:22

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30