Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик от гимназията по каменообработване в Кунино с първа изложба

9
Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино
Снимка: личен архив


Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" в Червен бряг Цветомир Христов. Той е ученик в 10. клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино. Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А предложението за изложбата дава неговата учителка от началното училище Добринка Здравкова - разказва Цветомир:

Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино "От тази година се запалих за живописта и да рисувам с маслени бои. Моята госпожа от първи клас се свърза с мен и каза: "Ще направим изложба.", искам да ѝ кажа едно голямо "Благодаря"... Аз се вдъхновявам от американския художник Боб Рос, живописец... Харесва ми неговия стил на рисуване, спокоен стил... Десет картини съм подготвил за изложбата - природа, пейзажи... Гледам да не е пълно копиране, добавям нещо от себе си..Любимата ми картина се казва "Здрач"."


картина на Цветомир ХристовДобринка Здравкова е първият му учител в ОУ "Христо Смирненски" в Червен бряг, тя следи развитието на учениците си и им помага с каквото може, в случая насърчава Цветомир да продължава да рисува:

"...Аз смятам, че трябва да даваме път на младите и трябва да им вярваме. Просто, радвам се на всяка една победа на което и да е дете. Аз харесах много първата му картина... Оказа се, че той има още картини... Аз казвам, ама Цеци, дай да ти направим една изложба. Попитах в читалището и те веднага откликнаха. Казах му: "Рисувай! Давай! Ще направим изложбата", за  да не спира вдъхновението... Просто видях радостта в очите на детето..."


Повече може да чуете в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00