Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова: Никога не е късно да изключим от менюто си животинските храни с цел разтоварване

| обновено на 27.04.21 в 09:43
Проф. д-р Донка Байкова
Снимка: Ани Петрова


Великденският пост се оказва непосилна задача за много от нас. Затова все повече хора решават да преминат към  въздържание от животинска храна само в 7-та, последна седмица на поста, и дори в последните няколко дни от нея. Винаги е полезно, когато християнската традиция повелява и когато човек има възможност да предприеме вегански модел на хранене, съобразен с неговия здравен статус, коментира по този повод специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Тя посочи благотворния ефект, които въздържанието от животинска храна, има върху организма:

"Никога не е невъзможно и късно да изключваме периодично от менюто си животинските храни с цел разтоварване на организма от някои от разградните продукти на тези храни, които са рискови по отношение на показателите на кръвта, в частност липидните показатели - холестерола, триглицеридите. А те самите освен че повишават липидния показатели имат отношение и към кръвната захар нищо, че са мастни компоненти. По този начин ние повлияваме добре своите отклонения от нормата на здравните параметри. Често пъти повлияваме нивото на кръвното налягане, ако сме хипертоници. По този начин ние освобождаваме клетките от различни разградни продукти, повлияваме добре и някои хронични болести..."

Веганският модел на хранене е полезен за хората с хронични заболявания, но той не е препоръчителен и би могъл да крие рискове за здравето на младите хора, както и за хората, възстановяващи се след боледуване, предупреди проф. Байкова:

"Ако обаче това са млади хора, които са в период на растеж и развитие - това са девойки, юноши, ако това са лица,  преболедували съвсем скоро от тежки оперативни интервенции, хирургически болести, вече в оздравителен период намиращи се или от COVID инфекция,  т.нар. реконвалесцентен период, тогава може би е рисково да предприемем по-продължителен период на изключване на животинските белтъчни храни, защото във възстановителен период ще ни  е необходимо повече желязо, а хемовото желязо, което се включва в молекулата на хемоглобина, в кръвотворенето общо казано, а знаем, че кръвните телца са имунните тела на нашия организъм, тогава би трябвало да се посъветваме с доверения си лекар." 

След поста, включването отново на храни от животински произход в менюто трябва да стане поетапно, за да се избегнат възпалителни процеси - гастрит, колит, холецистит и панкреатит. Консумацията на алкохол по празниците също трябва да бъде съчетано с определени храни, обясни лекарят:

"Алкохолните напитки трябва да знаем, че те не се консумират на гладно, а с някакво мезе, което означава примерно ракия за наздравица, това е българска традиция, но със салата, защото алкохолната субстанция е водноразтворима и мастноразтворима,  а също така белтъчните компоненти на храната забавят смукването на алкохола в кръвта и забавят опиянението. Ето защо е добре да знаем, че алкохол не се консумира на гладно, нашата препоръка е винаги с чаша вода или с някаква домашна цитронада, студен чай, направен от нас, отново за да е по-пълноценен, не с газирани напитки. И да не смесваме за един ден, празничен макар, два вида питиета."

Чуйте повече в звукови файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фотографията – изкуство, което улавя емоции и време

Световният ден на фотографа се отбелязва всяка година на 19 август. Това е дата, посветена на едно изкуство, което съчетава техника, усещане за момент и емоция. Без значение дали става дума за професионални снимки, или за обикновени кадри, запечатани с телефон, фотографията е универсален език, който ни свързва със света, с историята и със самите..

публикувано на 19.08.25 в 16:35

Градският плаж във Видин - защо няма условия за плажуване

Променя ли се Видин към по-добро, се питат видинчани. Емблематични и знакови обекти в старопрестолния град се включват в проекти за благоустрояване. Вече повече от година продължава реставрацията на терасите на плажа край крепостта "Баба Вида". Метални ламарини заграждат достъпа до горните етажи на плажа, а пък условия за плаж край Дунава няма..

публикувано на 19.08.25 в 15:05

Започна ремонт на един от входовете на Видин

Със символична "първа копка" днес започна обновяването на ул. "Цар Иван Асен ll" във Видин. Улицата ще бъде напълно ремонтирана в участъка от околовръстния път до бул. "Панония". Пътният участък ще бъде един от главните входове и подходи към града, коментира по време на официалната церемония Румен Лилов, заместник-кмет на Община Видин по..

публикувано на 19.08.25 в 14:00

Гимназия в Мездра издава сборник с произведения на свои ученици и учители

Сборник с разкази, стихотворения  и есета, написани от учители и ученици от ПГ "Васил Левски" в Мездра  предстои да бъде  издаден. "Междучасие от странични ефекти" е неговото заглавие.  Идеята е на преподавателя по английски език, а целта е да се насърчи творческото въображение и така да се подкрепят авторите, казва директорът на гимназията..

публикувано на 19.08.25 в 13:00

Хайде на кино в Ново село

Български филми и автентични народни хора под открито небе. Това ще предложи второто издание на инициативата за съживяване на лятното кино във видинското село Ново село. Подеха я преди година група млади хора, обединени в Сдружението "КиноГледка". За да сбъднат мечтата си в селото отново да има филмови прожекции, младежите инициираха почистване..

публикувано на 19.08.25 в 12:00

Как да реагираме, ако в менюто липсва грамаж или ясна цена

Когато седнем в ресторант, кафене или на морския бряг с чаша студена лимонада, последното, за което искаме да мислим, е дали ще ни изненада сметката. Но законът е категоричен - в менютата на заведенията задължително трябва да са посочени и цените, и грамажите на предлаганите ястия и напитки. И това не е просто формалност - то е наше право..

публикувано на 18.08.25 в 16:30

Видин посрещна участниците в гребната регата ТИД

Участниците в Международната гребна регата по Дунав ТИД (TID-Tour International Danubien) пристигнаха във Видин. По традиция лагерът на гребците е разположен край крепостта "Баба Вида" в града. Най-дългото гребно събитие в света, с дължина от над 2500 км, започна в края на юни месец от Инголщад, Германия. Преди да навлязат в българските води на..

публикувано на 18.08.25 в 15:57