Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Снимка: Радио Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че центърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:


"Новите центрове "Европа директно" в много от случаите не са всъщност нови, тъй като както и тук,  предишните центрове продължават да изпълняват тази функция, само че с повече задължения, с повече отговорности, повече работа и за петгодишен период, което в крайна сметка дава и една голяма доза сигурност, а не както преди, когато трябваше много често да се подновяват тези договори.  Моментът е много отговорен, моментът е и много труден, защото всички виждаме, че има и една сериозна вълна от критики към Европейския съюз. Говори се за ваксините, за отговора на пандемията, какво става с ваксините, така че това е много труден и отговорен момент- как точно комуникираме за Европейския съюз, какво се прави. Тук аз се присъединявам отново към колегите от Европейската комисия, които започнаха една кампания точно за увеличаване на осведомеността и засилване на интереса към ваксинирането, което е комуникационен приоритет през следващите няколко месеца, защото при всички критики, някои от тях основателни, ваксини има…Надявам се да се завърнем колкото се може по-бързо към по-нормална ситуация чрез ваксиниране. Ние подкрепяме тези усилия за ваксинирането. Предполагам, че и вие ще го направите. Европейската комисия договаря и нови количества, защото подозирам, без да съм лекар или специалист, че  ще се налага през известен период да се ваксинираме. Това е изключително важно, защото икономиката трябва да тръгне нормално. Трябва да тръгне и туризмът, трябва да тръгнат въобще всички сектори от живота ни."


Ръководителят на Бюрото на ЕП в България изтъкна още, че европейските средства помагат на региони като Видин да се възстановяват и се надява това да се случва колкото се може по-бързо.


"Европа директно"-Видин вече от години има дейност в града и областта, подчерта Андриан Александров, директор на Фондация за регионално развитие и отбеляза, че новото предстои и се обърна към присъстващите:


"Вие ще бъдете свидетели на това ново и аз ви каня да можете да задавате своите въпроси, да можете да се интересувате от всичко, което се отнася до общото ни бъдеще, за да може заедно да го изграждаме."


Заместник-кметът на Видин по европейската политики и инвестиции Десислава Тодорова  със съжаление отбеляза, че жителите на областта не се чувстват достатъчно граждани на Европа:


"От дългата ми практика в управлението и изпълнението на проекти, финансирани с европейски средства, в мен остава тъжното чувство, че за жителите на Община Видин Европейският съюз е доста далечно понятие. Ваша, а и наша задача е това да се промени." 


Десислава Тодорова обяви, че Европейският съюз оказва влияние върху живота на всеки един от нас и като пример посочи някои от най-значимите проекти с европейско финансиране, които се изпълняват в общината. 


"Благодарение на това, че сме част от голямото европейско семейство, в момента реализираме и до две години ще приключи реставрацията на Синагога – Видин, един знаков паметник на културата. Благодарение на оперативните програми ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в 13 многофамилни жилищни сгради, ще бъде реконструирана четвъртата част на централната пешеходна зона, ще бъдат изградени 37 броя социални жилища в град Видин", каза заместник-кметът. Припомни също, че в момента се изпълнява проект за подобряване на качеството на атмосферния въздух, който ще помогне над 3400 домакинства във Видин да подменят отоплителните уреди на дърва и въглища с алтернативни. Допълни, че тези домакинства ще усетят ползата от членството ни в Европейския съюз директно в домовете си.


Сабрина Калъчова от "Европа директно"- Видин изтъкна, че в информационния център ще продължават да работят все така за каузата да са мост между европейските институции и гражданите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24