Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново фототипно издание за Христо Ботев

Автор:
2
Снимка: Радио ВИДИН

Излезе от печат уникално фототпино издание на две книги за Христо Ботев. Изданието включва в себе си две автентични книги, които са препечатани почти едно към едно с оригиналите. Става дума за "Спомен. 35- годишен юбилей от преминаването на Христо Ботев и другарите му на козлодуйския бряг" от 1911 година и "Стихотворения" - Пълно събрание стихотворения от 1943 година. Поводът тази книга да се появи точно сега е навършването 145 години от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг на 17 май 1876. За идеята да се възродят автентични книги в ново съвременно издание, и къде са открити оригиналите, разказва Трифон Павлов председател на Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер" и секретар на читалище "Епископ Йосип Щросмайер", които издават книгата:

"Една от идеите е да дадем втори живот на тези книги. Ние досега издадохме няколко, даже две представихме във Видин - в Държавния Архив във Видин. Там направихме едно дарение на стари книги. Специално за тази последната книга, която е, съвсем случайно се установи, че на 17 май са 145 години от акостирането на Христо Ботев и четата му с кораба "Радецки" на козлодуйския бряг. Аз много добре работя с едно читалище, което е тук съвсем близо до мен "Георги Раковски 1925" и секретарката на читалището, г-жа Андреева, един ден минавайки покрай нея, тя ми каза "Я виж какво успях да намеря". Тъй като то е, може би, най-голямото като сграден фонд читалище в София, те там водят езикови курсове, танцов състав и така нататък, много неща са - тази учителката, която е по Английски език ѝ донесла и показала две книжки, те две малки книжки, които в изключително окаяно състояние, тъй като те са на много години - госпожата се казва Снежина Стефанова, тези книги са от архива на родителите ѝ. Така от дума на дума решихме да продължим тази традиция с фототипното издаване на такива неща. Ние ги събрахме в една книга, между другото, което малко уголемихме, така за да бъде читаемо - там издателите се постараха много добре, възстановиха почти едно към едно нещата. Първата част от двете книги е издадена през 1911 година... Тук са едни много интересни неща, описания и т.н... Много интересно е друго, тъй като има един списък, пълен списък на четата - тук има едни невероятно интересни имена - под номер 42 е написано Един турски арнаутин от Албания, 44 - едно 17 годишно момче, Лясковец, 51 - Вълчо македонец, Македония, 73 - Един Руски княз... Аз съм изключително радостен, че успяхме да вдъхнем втори живот на тази книга... Втората част - това са стихотворенията на гениалния Христо Ботев".

Една от основните дейности на организация  "Епископ Йосип Щросмайер" е популяризирането на забравените българи и чужденци, и специално чужденци, които имат принос към България. 

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09