Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връщат старото име на театъра, подготвя се и театрален фестивал

Поредица от събития по повод 130-годишнината на Видинския театър

3
Снимка: Радио Видин

Драматичния театър във Видин ще върне старото си име, правят се постъпки и за промяна на статута на културния институт. Видинският театър ще върне достолепието си, заяви кметът Цветан Ценков, който участва в съвместна пресконференция с директора на културната институция- Дейвид Славчев. 
На последното си заседание общинските съветници единодушно решиха да започне процедура за връщане на старото име на културния институт - "Владимир Трандафилов", както и за промяна на статута му от общински в държавен.

Тази година се навършват 130 години от построяването на сградата на видинския драматичен театър, която е първата сграда за театрално изкуство в България, построена след Освобождението. По повод годишнината ръководството на театъра организира поредица от събития, които започват през месец септември и ще продължат до ноември, каза на пресконференция директорът на театъра Дейвид Славчев.

"Ние сме много щастливи и доволни. Има такава традиция по света - театрите да носят имена на известни театрални дейци. Предстоят ни изключително много събития. Започваме от септември. Ноември месец ще бъде гала концерт, да го наречем. Ще използваме и фоайето на сградата и отпред площада за събития. Доайенът на трупата- Божидар Даков, септември месец ще направи 40 години на тази сцена и ние ще направим едно тържество в негова чест, като то ще бъде част от 130-годишнината на театъра. Ще направим редица събития за млади и утвърдени художници във фоайето на театъра. Нещо, което е правено преди, но ние ще го възстановим - ще открием наново детската театрална школа към театъра. Иван Рангелов ще води тази театрална школа. Ще направим премиера на една книга, която вече е издадена, за история на видинския театър. Сигурен съм, че ще успеем да сложим надпис на този театър, тъй като това освен, че е най-старият, е единственият театър, на който няма надпис. Билетният център, който е тук отстрани на театъра, ще се възобнови от септември месец. Ще започне да работи и той ще бъде не само билетен център, но и информационен туристически център. Друго, което ще направим- започва организацията на театрален видински фестивал. Надявам се, още от догодина, той да стане факт."

Кметът на община Видин Цветан Ценков  благодари на ръководството на театъра за положените усилия и независимо от ситуацията с коронавируса, трупата да представя своите постановки и в селата на общината, както и да гостува на множество сцени в региона:

"Идеята беше, като първия построен театър в България, да върне своята значимост и достолепие, защото би следвало да бъде държавен театър, така че да може да отговори на очакванията на българското общество..."

От Общината ще предоставят брандиран бус на театъра, с който да могат да пътуват за представленията извън Видин, добави Цветан Ценков. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00