Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите наближават - готови ли са в Северозапада

Снимка: РИК-Враца

По-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори в северозападните общини подготовката върви планово и без сериозни проблеми. Ясен е броят на секциите, почти попълнени са съставите на СИК, очаква се членовете да преминат обучение. Тече срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна кутия, очакват се и машините за гласуване. 

В изборите за народни представители на 11 юли общият брой избиратели в 6-и изборен район- Враца е 156 819. Избирателите ще гласуват в 293 секции в 10-е общини. Най- много са гласоподавателите в община Враца- 68 592, а най- малко избиратели ще дадат своя вот в община Борован- 4185 души. РИК- Враца назначи в срок съставите на СИК в общините със свои решения. Същите са влезли в сила, с изключение на решение, което касае назначаване на членове на СИК на територията на община Мизия, което е атакувано пред ЦИК. 

"Всички членове на секционните избирателни комисии от десетте общини ще преминат обучение, като всеки момент се очакват конкретни указания от Централната избирателна комисия под формата на методика", каза адвокат Албена Коцанкова- говорител на РИК- Враца.

Снимка: РИК-ВрацаМетодически указания се чакат и за гласуване в секции, където при невъзможност за гласуване с машина ще се гласува с хартиена бюлетина. До 26 юни избирателите с трайни увреждания, които желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, трябва да подадат заявление по образец. 

"За същите тези лица, които не са успели и не са подали заявление в този срок може да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това и при условие, че на територията на населеното място е назначена подвижна секция, не по- късно от 5 юли 2021 година."

СИК ще получат техническите устройства за машинно гласуване и всички изборни книжа и материали до 10 юли 2021 г.

Планово и прецизно върви организацията за предстоящите предсрочни избори в община Козлодуй. С решение на РИК са назначени секционните избирателни комисии. Членовете ще бъдат 215, общо секциите са 25.

"Ако си подадат гражданите навреме заявление за гласуване с подвижна секция ще създадем още една. Ако имаме в болницата настанени хора, които се лекуват, ще създадем в болницата една секция. Ако имаме лекуващи се от COVID в болницата, ще създадем трета допълнителна и ако има карантинирани граждани, ще създадем четвърта", каза Лиляна Рашкова- секретар на Община Козлодуй.

Изчаква се списъкът с гласоподаватели от ГРАО. Относно машинното гласуване все още се чакат указания. Такива се чакат и за провеждане на обучение на членовете на СИК.

"Община Козлодуй има готовност да предостави достатъчно голяма зала, за да има разстояние между всички 215 членове, ако ще се обучават наведнъж заедно. Изчакваме и сме в пълна готовност."

10 са секционните избирателни комисии в община Борован. Там също имат готовност за изборите. 

"За подвижните не мога да се ангажирам с отговор. До 26 юни се подават заявления. Минаха консултации на политическите партии и коалиции относно членове, председатели. Не беше постигнато във всички секции какви ще бъдат от различните политически партии и коалиции лицата. Отидоха на служебно разпределение."

Подготовката за предсрочните парламентарни избори протича нормално и в община Бяла Слатина. Около 22 хиляди са гласоподавателите. 39 са СИК, каза кметът на Общината Иво Цветков:

"Имаме организация. За машините все пак има Централна избирателна комисия. Засега нямаме притеснения относно организацията на изборите, организацията е нормална... В момента не са сформирани СИК в болница, евентуално в дом за стари хора и подвижните секционни комисии. На по- късен етап се сформират в зависимост от подадените заявления за подвижна секция, до 26 юни се подават. И ще искаме от РИК да ни разреши образуването на тези секционни комисии."

Разлепени са списъците с гласоподавателите в населените места. Общината е предвидила средства за купуване на дезинфекционни материали. 

Около 1000 човека гласуват на избори в град Дунавци в община Видин. В изборните списъци са повече, но хората работят в чужбина или други градове на страната. В Дунавци има 4 СИК.

"Нашата задача е постоянно да обикаляме секциите, да следим да няма нарушения и ако има оплакване съответно ние се обаждаме в РИК... Помещенията за гласуване са грижа на кмета", обясни Димо Скорчев- кмет на град Дунавци.

Как могат да гласуват избирателите, ако постоянният и настоящият им адрес са в различни населени места? Какво трябва да направи избирател, ако констатира, че спрямо него са допуснати непълноти и грешки в избирателните списъци? Отговорите на тези още въпроси може да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00