Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

България ще получи 1,3 млрд. евро от Фонда за справедлив преход

тец

Европейският парламент одобри създаването на Фонд за справедлив преход, чрез който да се компенсират действията за постигане на климатична неутралност на икономиката на ЕС до 2050 г. Един от бенефициентите по този фонд е България, която ще получи 1,3 млрд. евро, за да се справи с предизвикателствата от отказа от въглищата като източник на енергия. Фондът за справедлив преход ще бъде ключов инструмент за подкрепа на териториите, които са най-силно засегнати от прехода към неутралност по отношение на климата, както и за предотвратяване на увеличаването на регионалните различия. Основната му цел ще бъде да се смекчи въздействието на прехода чрез финансиране на диверсификация и модернизация на местната икономика и чрез смекчаване на неблагоприятните последици за заетостта. Българският евродепутат Андрей Новаков бе категоричен по време на дебатите, че средствата трябва да бъдат използвани както за запазване на работещите в сектора на енергетика, така и за увеличаване на заплатите им. 

"Средствата, които България ще получи по Фонда за справедлив преход са значителни, нареждани на пето място в Европейския съюз. Това са средства, с които трябва да постигнем две неща. Първо - очевидно е, че Европа, а и цял свят, вървят към това да се намаляват вредните емисии и да се използват екологично чисти производства на електроенергия и въобще производства, а от друга страна да не оставяме хората без работа. Аз мисля, че  двете са абсолютно възможни да се случат едновременно. Затова е важно първо да се внедрят технологии, които да позволят продължаването на работата на ТЕЦ-овете и добива на въглища, които са национално богатство, абсолютно независимо от която и да била друга държава - първо. Второ - да се вземе предвид, че миньорите работят специфична професия, за която преквалификацията и намирането на работа е по-особена, отколкото на други хора. Аз мисля, че с тези 1 милиард и 300 милиона евро, можем да направим така че този преход да бъде съвсем плавен и да не се налага някой да губи работното си място. Това е фонд, който ще се използва от всяка държава членка, това е ефект, който ще бъде за целия Европейски съюз. Аз мисля, че е крачка напред към постигането на по-чиста околна среда и в същото време аз считам, че никой няма право да излезе и да каже на хората "Ние ще сме зелени, но бедни". Аз вярвам, че рамо до рамо с постигането на по-ниски въглеродни емисии трябва да стои запазването на работните места и доходите на всички заети в енергийния сектор в България".

Страната ни към момента е зависима от производството на електроенергия, която идва от въглищните региони. Това е една от причините трите плана, които са разработени да засягат именно Стара Загора, Перник и Кюстендил, разбира се включени са и други региони, но това са трите основни, обясни още Андрей Новаков по време на дискусиите. 

Трябва да мислим стратегически и да насочим ресурсите до най-засегнатите граждани и региони. Необходим е план за обучение и преквалификация на работещите, които ще бъдат пряко засегнати от тези промени, коментира и евродепутатът Цветелина Пенкова.

"Трябва да мислим и най-вече за хората, които са заети в съответните сектори. Нещо, което искам да отбележа - успяхме да постигнем един компромис в рамките на преговорите по този пакет, тоест да могат средствата да се използват и за инвестиции в мощности, които използват природен газ. Това е изключително важно защото преминаването на една въглищна централа изцяло към възобновяеми източници на енергия би било много сложно или почти невъзможно. Тоест преходния източник на енергия, който успяхме да договорим да бъде всъщност включен и да може да бъде финансиран по тези фондове е природния газ. Тук, разбира се, има логиката, че инфраструктурата, която би се използвала за природен газ, след това може да се използва и за енергийния носител, който ние така разглеждаме като енергийния носител на бъдещето - водорода. Това, че успяхме да включим газта като преходен елемент, ще ни даде възможност, както за адекватна преквалификация на служителите, така и малко повече време, за да можем наистина да извършим този преход по най-адекватния начин и в същото време наистина да дадем възможност за преквалификация на работниците".

Потърсихме и мнението на граждани на Видин "Трябва ли да се откажем от въглищата като източник на енергия и защо?":

"50 на 100, защото не могат всички да си плащат тока. По селата хората не могат да си сложат печка на ток, не могат да си сложат климатик, старите хора не могат да боравят със съвременни уреди. Но нататък трябва да се върви - в тази посока, не рязко от днес за утре, в бъдеще - да... От въглищата да, от дървата не, защото се грея на дърва. Греяла съм се на ток, греяла съм се на нафта, винаги съм умирала от студ, откакто се грея на дърва - няма влага и ми е топло... Разбира се, защото замърсяват атмосферата... Изобщо не би трябвало да ги ползваме, но с тези пенсии хората нямат друг избор... Аз съм за предпочитане, че трябва да има въглища, защото хората са с малки пенсии, не могат да идат да си купят пелети, ние отиваме с дърва и въглища... Абсолютно, да. Трябва да се обърнем към други източници".

Като част от Фонда държавите членки ще трябва да се съсредоточат върху най-слабо развитите и най-отдалечените региони на ЕС. По инициатива на Парламента ще бъде въведен "зелен механизъм за отпускане на средства", ако средствата по Фонда бъдат увеличени след 31 декември 2024 г. Тези допълнителни ресурси ще бъдат разпределени между държавите членки, като тези, които успяват да намалят емисиите на парникови газове от промишлеността, ще получат повече финансиране.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24