Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-румънска работна група ще търси решение на проблемите с трафика на Дунав мост 2

5
Снимка: Радио Видин


Работна група от експерти ще търси решение на проблема с опашките от товарни автомобили на Дунав мост 2. Това стана ясно след среща на българския министър на транспорта Георги Тодоров и държавния секретар в Министерството на транспорта на Румъния Адриан Ковасниану днес във Видин. 

"На първо място ще създадем работна група между двете министерства, която ще включва експерти от различните служби, отговарящи за различните видове контрол, за да можем да стесним времето за изчакване от двете страни на моста. Защото наблюдаваме увеличен трафик, който се дължи на външни фактори, не толкова, че работниците и служителите на двете страни бездействат или работят бавно, по-скоро имаме увеличение на трафика. Имаме новопоявил се албански трафик, имаме пренасочен трафик, който се дължи на увеличаване в двоен размер на магистралните такси в Република Сърбия. Имаме наблюдение за същия период на 2019 година, 15% е увеличен трафикът. В рамките на едно денонощие се работят между 1000 -1200 камиона в посока", каза българският министър.

Решение на проблема с нарасналия трафик ще бъде намерено по най-бързия начин, увери Адриан Ковасниану:

"Имахме много полезна и много конкретна дискусия. В този смисъл се разбрахме да създадем работна техническа група, която ще заработи оперативно в най-скоро време.  Запознахме се с проблемите, които представи българската страна, и ви уверявам, че в най-скоро време ще обсъдим и везем решение как да решим проблемите, които се появяват. Ясно е, че трафикът е нараснал, обаче интересът ни е общ и ще намерим заедно по най-бързия начин решение."
 
Адриан Ковасниану /вляво/ и министър Георги Тодоров разговарят с превозвачи. Снимка: Радио Видин
В момента Дунав мост 2 е най-натовареният граничен пункт по отношение на тежкотоварния трафик. Опашката обаче постепенно намалява, като това е в резултат на съвместните усилия, стана ясно още след срещата. 

От своя страна превозвачите очертаха три проблема, които трябва да бъдат решени. Представиха ги изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев и изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров:

"Първите два проблема са свързани с измерването. Когато има проблем с измерването, тоест превозните средства, които са над определеното  тегло, те спират, биват обработвани, налагани са глоби и зад тях опашката не есе движи. Нашето предложение е, когато след измерването бъдат констатирани такива случаи, във вътрешността да бъде обособено място, където тези превозни средства да бъдат отбивани и да заплащат съответните такси. Второто ни предложение е за разделяне на потоците на ЕС и трети страни, тъй като подлежат на различни проверки, на различен контрол. Не на последно място, преснимане на товарителници, на различен вид документи, не сме разбрали необходимостта от това преснимане..."

Въпреки че опашката от товарни автомобили днес се стопи до 3 км, чакащите да преминат шофьори споделиха, че не очакват скоро проблемът да бъде окончателно решен:

"Много време стоим, тук съм от обяд. Кога ще минем, не знаем. Да се махнат тази опашка, да вземат да работят. Последния курс тук стоях два дни... На излизане не минавам оттук, минавам през Сърбия, защото тук няма излизане, по два дни бутане. Проблемът незнайно къде е - дали не работят, никой нищо не казва. Сами виждате, то днес даже няма трафик, това не е никаква опашка. Тук просто трябва да има някакви институции, които да обърнат внимание на тези опашки. За съжаление нямаме такива. По-интересното е, че понякога опашка оттатък от 5 км за няма час време я дърпат. Работата е там, че може, но защо не го правят не знам."

Работната група ще посети и други гранични пунктове между България и Румъния, защото проблемите на всеки от тях са различни, стана ясно още днес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39