Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания събира средства за ремонт на къщата на дядо Младен от Власатица

Снимка: "Бъди добър! Прави добро!"

Започна дарителска кампания за възстановяване на къщата на дядо Младен от врачанското село Власатица. Къщата е пред срутване, след като през зимата от тежкия сняг е паднал покривът й. На места липсват тухли и дори да запали печка, мъжът не може да стопли дома си. Това разказа Мая Методиева от сдружението "Бъди добър! Прави добро!", което организира дарителската акция:

"Оказа се, че няма вода, няма ток, затова е принуден да налива вода от кладенеца, токът му е спрян преди години. В течение на времето каза, че е опитал да плати тока, но не е успял. Затова екипът на "Бъди добър! Прави добро!" ще проверим цялата документация и ще платим сметката. Вече за водата ще видим как ще процедираме, защото най-спешно той се нуждае от ремонт на къщата. Но тук пък става въпрос за една доста голяма сума,  защото и покривът, и самата къща - всичко е в отчайващ вид, абсолютно всичко трябва да се ремонтира, да се подмени. Доста хора ми писаха, повечето от тях искат да помогнат с хранителни продукти, което е страхотно, но пък от друга страна той няма хладилник, няма къде да ги съхранява. Така че до края на седмицата ще видим кой, как и по какъв начин иска се свърже. Необходими са пари и строителните материали и най-вече доброволци, които да извършат ремонта."

Дядо Младен живее изключително бедно с минимална пенсия. Съпругата му не получава никакви доходи, а напоследък е на легло поради заболяване. От сдружението "Бъди добър! Прави добро!" са решили да съдействат за преглед при специалист. 

Кметският наместник на Власатица Петър Атанасов също помага с каквото може. Категоричен е, че ще съдейства и за ремонта:

"Помагам на тези хора с каквото мога, те са социално слаби. Мъжът е пенсионер...Миналата година не можах да му съдействам да вземе помощи за отопление, загубил някъде личната карат, не можа да я намери, изпуснахме сроковете...При тях е трагедия. Тя е без осигуровки, няма пенсия, няма нищо. Мислех да видя със социалните, ако можем  да ги настаним в дом.."

Ако средствата от кампанията не стигнат за ремонт на къщата, ще бъде закупен фургон, в който семейството да посрещне зимата. Всеки, който желае да помогне, може да се свърже с организацията през платформата "Бъди добър! Прави добро!" и да направи дарение по сметката на сдружението:
BG92STSA93000027583585



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00