Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се подмяна на ВиК мрежата

Да се почистят всички чешми в село Косово, това е един от приоритетите на новия кметски наместник

18
село Косово
Снимка: радио Видин
Отправяме се към село Косово, което се намира на 7 км от общинския център Брегово. Наблизо минава границата със Сърбия. Най-характерното за село Косово е, че  има над 7 кладенци с изворна вода.  В миналото оттук се давали вода и на Кула.  За първи път с името Косово селото се споменава в турски данъчен регистър от 1450 г. Името на селото идва от това, че е имало много птици - косове.

Пристигаме в селото в обедните часове, на площада няма хора, но кметският наместник Михаил Петков е тук и ни очаква. Той е млад човек, който живее в селото  със семейството си. От 1 месец е на тази длъжност, а вече са му се струпали доста проблеми за решаване . Докато ни чака решава сериозен проблем - мостът, по който минава тежката селскостопански техника е поддал и в момента е опасен за преминаващи автомобили. : 

"Това се получи вследствие на жътвата, започнаха да минават големи камиони, претоварват с тонаж, тепърва ще се оправя, ще получим становище как ще се ремонтира... От почти месец съм кметски наместник и се уча в движение, тук съм израснал, тук съм роден, по професия съм готвач. Мило ми е, драго ми е, израснал съм тук. Е, искам с нещо да помогна за селото."
 
Михаил е един от малкото млади хора тук в селото, всяка сутрин кара двете си деца на училище и на детска градина в Брегово, разказва той:
 

"Около 280-290 са жителите, 90% са възрастните, младите работят в града и по чужбина... Главният проблем е работата, за момента съм тук, но близкото училище е в Брегово на 7 км и ще търся по-добро обучение и по-добри перспективи... Повечето хора са на помощи или безработни... 
Няма общинска работа, а хората искат сигурни доходи, но в момента не може да се предложи... Животновъдите почти се разпаднаха, повечето хора си разпуснаха стадата, тук-там има по две-три животни, напоследък пчеларите идват тук и предпочитат нашия район, при нас има много добри условия - имаме доста водоизточници и разнообразие от растителност. Десетина къщи са купени от хора от други села"




 
В селото по проект е изграден красив парк, който се поддържа от хората.


"Есента ще влезе в сила подмяна на ВиК мрежа за питейната вода, лятото имаме страшно много аварии... Преди това хората са ползвали изворните води, но напоследък са доста занемарени... Преди години това се е правило от хората в селото. Сега имам план - да ги прочиствам и да се вземат проби и да се установи дали е годна за пиене... По моя идея е да се почисти гробищния парк... Първо младите са малко, възрастните идват сутрин. Събирам средства и ще закупя препарат и това, което сме прочистили, да го напръскаме, за да може зимата да е чисто..."


В село Косово има определена специална стая в кметството, където се раздава храна от Социалния домашен патронаж, за хора, които не могат сами да си готвят и това  е вид облекчение за тях. Храната се приготвя по специален рецептурник и е съобразена с всички изисквания на МЗ.

Трудно се работи в малко населено място, защото липсва работна сила и няма бюджет. Затова младият кметски наместник  работи най-вече сам с приятелска подкрепа и поддръжка  от местните хора:


"Училището ни е много голяма сграда, в момента грижи полагаме за двора, тъй като лятото идват доста дечица, имаме игрище, погрижил съм се да е изпръскано и да е окосено, сградата се води негодна за експлоатация. Гледам в момента кое е приоритет. Имам много идеи, но е много трудно да се справиш без бюджет и без работна  сила.."


Как живеят хората в селото се опита да разбере с анкета Николай Хараламбов:


"Нормално се живее, като има парички, ама няма откъде да се изкарват пари... Всеки разчита на една пенсия... В момента земеделието е силно конкурентно, инфраструктурата - само се кърпи, амортизира се... Малко сме останали млади хора, горе-долу справяме се... Да има повече работни места искаме, за да останат млади хора, имаше програми по-рано, сега няма нищо..."


 НЧ "Просвета"  Косово е институцията, която се опитва да запази фолклорното богатство, което съществува в района - казва секретарят Росица Петрова. Певческата група в момента е намаляла, но идват 6 жени, а танцовата група е около 10 танцьори, включват се и млади хора.

 
Възражда се стар обичай, характерен за Косово, нарича се  "Вордум", в тази връзка санов вариант на люлка за обичая възстановени люлките, събрани са средства от хората за възстановяването им.  На този празник първо сядат най-възрастните хора на люлката, а младите стоят отстрани и гледат.  И колкото по-стари хора се люлеят на люлката, толкова по-голямо плодородие ще има в селото - казва Росица Петрова, секретар на читалището


църквата в село КосовоИ още една болка имат хората в село Косово, църквата  "Възнесение Христово", която е построена през 1830 година, в момента се нуждае от сериозен ремонт.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30