Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографската къща в Кула - сбирка от спомени за бита

6
Етнографска къща-Кула
Снимка: Наско Цанов

На 18 август  Община Кула стартира ден на отворените врати в общинските музеи- Исторически музей "Кастра Мартис", Етнографска къща, Къща – музей "Професор Александър Поплилов". В Етнографската къща експозицията е разделена на две части - експонати, които илюстрират градския бит и такива, които илюстрират селския бит в града, разказва Христела Александрова - главен експерт "Хуманитарни дейности" в община Кула:


"Идеята за Етнографска къща е още от 2010 година. Всъщност, дължим всичко тук на филолога, общественик и наш съгражданин Емил Дичев, който през 2010 година започна събиране на експонати от региона на Кула и Кулско. Има също така много дарения от селата. В тази етнографска къща са изложени около 700 експоната. Като има още, които се съхраняват на склад и могат да бъдат изложени при желание на посетителите... Можем да видим артефакти от живота и делото на собственика на къщата, в която е изложена етнографската сбирка. Казвал се е Кънчо Йончев и е един от бившите кметове на град Кула. Тук са изложени снимки, също така някои от вещите, които са били в неговата къща, както и документи в добър вид... Къщата Община Кула закупи от негови наследници още през 2010 година."


Спалнята на някогашното кулско семейство с люлката, леглото, раклата и всички автентични мебели, кухнята с оджака и съдове от бита, стаята за тъкане, костюми от Кулския край могат да се видят в експозицията. 


"Имаме даже и възможност за демонстриране от една от жените, ако ни дойдат гости туристи и желаят да видят как точно се е извършвало преденето, както и с чекръка", допълни Христела Александрова. 


Туристите могат да разгледат експонати от близкото и далечно минало на града и областта, намиращи се в Етнографската къща в град Кула.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05

В "Музикална зона" на 03 октомври 2024 слушаме Светозар Русинов

Светозар Русинов е български творец – композитор, изпълнител и преподавател. Автор е на музиката на редица български поп песни, изпълнени от големи имена в родната музика. Сред най-известните са "Сребърни ята" и "Яворова пролет" – многократно кавърирани и пренаписвани. Като оркестрант в Биг бенда на БНР създава джаз пиеси за състава. През 90-те..

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Млади актьори попълниха състава на драматичния театър във Видин

Двама млади актьори се присъединиха към състава на драматичния театър във Видин . Калина Савова и Симеон Георгиев са студенти на Калин Сърменов от Театрален колеж „Любен Гройс”. Завършили са през тази година неговия клас по актьорско майсторство.  Първата голяма роля на Калина на театралната сцена е именно във Видин. Ще дебютира в главната..

публикувано на 02.10.24 в 17:45

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо селскостопанските животни, затворени в клетки и отглеждани за храна. Датата, избрана за отбелязване на..

публикувано на 02.10.24 в 14:59