Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Международен ден на бирата е

Снимка: Ани Петрова

Отбелязваме Международния ден на бирата. От 2007 година насам празникът на кехлибарената напитка се чества всяка година през първия петък на август. Традицията започва от Северна Америка и по-точно от Санта Крус, щата Калифорния. Като световен празник се отбелязва в 207 града в 50 държави на 6 континента. 

В България бирата е една от най-обичаните и предпочитани алкохолни напитки. Към момента в страната ни са регистрирани 37 производители на бира, от които големите компании са 3, малките и средни пивоварни - 8, а останалите 26 са микропредприятия. За първото шестмесечие на тази година статистиката показва, че продажбите на пиво възлизат на 2 400 хиляди хектолитра. Според данни на Съюза на пивоварите през летните месеци всеки един пълнолетен българин изпива средно по една бира. Браншът отчита интересна тенденция. Разпределението на пазара по опаковки показва, че продажбите на бира в пластмасови бутилки намалява. Все повече потребители избират разхладителната напитка в стъклени бутилки или кенове. През последните месеци се наблюдава и увеличаване на консумацията на наливна бира. 

Бирата, освен че е приятна, разхлаждаща напитка в летните жеги, има и полезен ефект върху човешкия организъм, каза Димитър Чукарски, председател на Съвета на директорите на "Ломско пиво" АД:

"Бирата е един наистина полезен продукт, колкото и да се говори за бирено коремче, ако бирата е истинска, имам предвид естествено газирана, а не е с апарата за газиране на напитки, като лимонада. Тя никога не може да ви издуе. Освен това, ако не са сложени допълнително разни сиропи, захари и други такива неща, тя също има много допълнителни, достатъчно добри качества и биреното коремче идва преди всичко от мезето към нея, а не от самата бира. Българския потребител през последните години се ограмотява и започва да избира не само това, което гледа по телевизията като реклама. За съжаление към момента основно влияние оказва цената. Въпреки всичко има хора, които държат и на качеството и разбират от това качество. Една бира, добра и успешна, трябва да я прави качеството и нейното качество като продукт. Технологията, по която се произвежда. Класическата технология трябва да бъде такава и суровините, които се слагат. Те са много просто, ясно казани. Трябва да има малц, вода, мая и хмел. Основното, което искам да кажа на гражданите в празничния ден на бирата, е че бирата е един хубав продукт. Да го консумират с удоволствие и мярка, но има значение, каква бира пият."

Пият ли видинчани кехлибарената напитка и каква точно предпочитат проверихме в анкета:

"Лятото е много хубаво да пиеш бира, зимата пиеш винце... Да, българска ... И наливна и кенче... Разбира се, каквато има... Ако има, пия българска.. На 65 години съм и си пия нашата бира..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Пеещи артисти" с "таен" концерт в Белоградчик

"Пеещи артисти" ще поставят утре вечер началото на пилотното издание на фестивала "Сцена на върховете", който до края на лятото ще се провежда заедно с "Опера на върховете" в Белоградчик. Публиката ще може да се наслади на изпълненията на едни от най-обичаните български звезди, участващи в проекта на продуцента Игор Марковски "Пеещи артисти"...

публикувано на 06.08.25 в 15:08

Тече подготовката за традиционния Видински панаир

Отново е август и отново е време за панаир . От 22 до 30-и колоритната панаирна атмосфера ще завладее Видин. Общината, която е организатор на традиционния Видински панаир, вече обяви, че приема заявки за участие. Започна и подготовката на терена в бившето военно поделение до крепостта "Баба Вида", където събитието се провежда от 2013 година. Извършва..

публикувано на 06.08.25 в 14:25

Приключва строителството на параклиса във Владиченци

Довършителни дейности се извършват по параклиса на видинското село Владиченци. В края на 2024 година ви разказахме за прекратените строителни работи по храма, въпреки че необходимите средства са преведените предварително на фирмата изпълнител. След близо двегодишно прекъсване в обекта отново влязоха строителни работници.  Изграждането на самия..

публикувано на 06.08.25 в 14:00

Преображение - време за промяна

Православната църква чества днес големия християнски празник Преображение Господне . Според Светото писание на този ден Исус Христос показва на своите ученици божествения си образ и се разкрива пред тях, разказва отец Илия Симеонов от Видинската епархия: "На Христос, нашия Господ, наближавали неговите кръстни страдания и смърт. Подготвял..

публикувано на 06.08.25 в 13:29

Ветеринари от Видин с инструкции за недопускане на шарка във фермите

И тази година шарката по дребните преживни животни не подмина стадата у нас. До момента в България има 106 огнища в няколко области - основно в Южна България, с близо 11 000 засегнати животни. В края на юли от Агенцията по храните бе предприета информационна кампания за населението. Какво представлява заболяването, как да бъдат разпознати..

публикувано на 05.08.25 в 17:20

Планират подмяна на старите светофари във Видин

Днес отбелязваме Международния ден на светофара. Устройствата за светлинна сигнализация служат повече от век и половина, за да регулират движението по натоварените кръстовища в целия свят. И макар на много места те да са замествани от кръгови кръстовища, техническите средства все още са актуални и се използват успешно за повишаване на пътната..

публикувано на 05.08.25 в 15:56

Жители на Медовница: Пътят е опасен, нужни са спешни мерки

Основен проблем във видинското село Медовница е интензивният и неконтролиран трафик на тежкотоварни камиони и леки автомобили, които преминават с превишена скорост през населеното място. Ограничението от 40 км/ч масово се нарушава, а пътят, за който става въпрос, е част от международното трасе Е79, което пресича населеното място...

публикувано на 05.08.25 в 15:30