Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на фотографията е

Снимките вече не са на хартия, но продължават да пазят моменти

На 19 август се отбелязва годишнина от официалното представяне /1839/ на фотографския процес, изобретен от Луи Дагер. Той е обявен и патентован във Френската академия на науките на 7 януари 1839 г, но на 19 август през същата година, френското правителство изкупува патента и го предоставя на широката публика като "Подарък към света".  Едно от най-важните открития на научно-техническата революция, завладяла света през XVIII - XIX в. е конструирането на фотографския апарат. С развитието на технологиите и навлизането на смартфоните, всеки от нас е станал един вид любител фотограф. Всички снимаме и споделяме в социалните мрежи спомени, природа и какво ли още не. Евгени Евгениев от Видин е млад и перспективен фотограф. С първия си фотоапарат се сдобива на 14 годишна възраст, разказва той: 

"Интересът ми се породи, когато бях на 14 години, още 2014 година. Когато ходех на почивка или дори тук, във Видин, когато идваха туристи и просто виждах ,че носят едни апарати с малко по-големи обективи и просто ми беше супер интересно, как ли снимат тези тела, какви снимки излизат, какво се получава. Така постепенно това се зароди в мен.  Спонтанно се случи. Лятото преди една почивка реших най-накрая да се сдобия с апарат. Любителско тяло беше, нищо не разбирах, така че набързо проверих в интернет и още на следващия ден вече го имах в ръце това тяло. като го хванах, разопаковах всичко и веднага започнах да щракам. Отидох в градината и както всеки начинаещ аматьор започнах с цветенца, пейзажи, Дунава, каквото видя. Предпочитам да правя снимки предимно на хора, тъй като самият контакт с човека срещу теб, емоцията. Ако ти носи радост, това което вършиш, не бих го приел като трудна работа, ами до някъде като възможност да се усъвършенстваш. Емоциите, които създава в човека, чувствата, които събужда, спомените, които връща, една снимка трябва да ти въздейства по какъвто и да е било начин. Може да те разплаче, но може и да те разплаче от смях."

Попитахме Видинчани обичат ли да правят снимки или да ги снимат тях самите и какви снимки предпочитат да правят:


"Ами на напоследък не обичам да се снимам, но да, обичам да снимам децата си, нещо хубаво, интересно, по различно... Да, понякога пейзажи, стари сгради, всичко, което е интересно... Тя обича много и аз обичам. Тя просто улавя моментите, има усет за подходящия момент... Обичам да снимам всичко за сега, но иначе искам да снимам хора, сватби, събития... Снимката си е разказ. Една снимка може да бъде хиляда думи, да разказва много повече от това, което изглежда на пръв поглед... Да, също и да си правя селфи... Обичам да снимам. Не бих казал, че съм професионален фотограф, но още от детските ми години имаше "ТНТМ", това е едно движение, организация за техническо научно творчество на младежта. Още в онези години съм посещавал уроци по фотография. В последствие имах във вкъщи лаборатория. Черно-бяла фотография съм работил, впоследствие цветна. И до ден днешен използвам фотоапарат, разбира се вече цифров, не на лента. Правя го за спомените."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Песни от анимационни филми в "Музикална зона"

  Нова седмица- нов късмет, че и с нов месец след няколко дни!  Честит ни прекрасен нов ден: днес е Международният ден на анимацията. И за да мине по-бързо работният предиобед, ето какво съм ви измислила.Както си седим на работа, можем да се пренесем мислено в различни краища на света- по-близки и по- далечни; да се срещнем с различни герои-..

публикувано на 28.10.24 в 09:00

"Неделник" от 27 октомври 2024 година

Хайде. Тръгваме на пътешествие с "Неделник. Изложба на дарения , постъпили във Фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин е подредена в музей "Конака" във Видин . Тя е под наслов „Благословен е този, който дарява“. Събитието е част от програмата за духовния празник на града, който отбелязахме на Димитровден. Първата..

публикувано на 27.10.24 в 14:15

Истинската вяра има чудодейна сила

В Седмата неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни насърчава да проумеем, че в Божия власт е всичко и Бог е Този, Който може да превърне болката в радост и смъртта в живот. Днес, най-много от всякога човеците имаме нужда от това познание. "Дерзай, дъще, твоята вяра те спаси, иди си смиром!" (Лук...

публикувано на 27.10.24 в 08:00

"Докато чакаме линейката" на Андрей Звонков - роман, който може да спаси живота ви

Тази седмица ще поговорим за една книга, която вероятно не е препоръчителна за хора, склонни към хипохондрия, защото в нея става дума за лекари и пациенти. И то не за какви да е лекари, а за екип от спешната медицинска помощ и за случаите, с които ги сблъсква работата им. За съжаление, никой от нас не е застрахован срещу злополуки,..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

По повод Световния ден на туризма хората, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" бяха на еднодневна екскурзия в Белоградчик.  Организаторът „Социално обслужване“ Юлита Петрова обясни: "Посетихме Младежкия дом на града. Там проведохме кратка беседа, свързана със самия ден, да им..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

От Враца до Виена: Пътят на диригента Росен Гергов

В "Прoфесия хоби" ви срещаме с  диригента, роден във Враца, Росен Гергов .  Той е един от най-успешните съвременни български диригенти , с международна кариера и признание. Започва да се занимава с музика още от ранна възраст, като първоначално учи пиано и композиция, а по-късно се насочва към дирижирането. Завършва Националното..

публикувано на 25.10.24 в 13:00

Музеят в Белоградчик обяви национален конкурс за Димитър Списаревски

Исторически музей - Белоградчик организира  Национален конкурс в памет на Димитър Списаревски. Инициативата е посветена на 81 години от саможертвения подвиг на летеца през 1943 година по време на Втората световна война. Конкурсът под надслов "Димитър Списаревски - пътят от "лудата глава" до "живата торпила" е разделен на две категории - авторски..

публикувано на 24.10.24 в 15:55