Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ентусиаст от Чипровци създаде крафт бира

Автор:
2
Снимка: Личен архив на Цветомир Стефанов

Млад предприемач от Чипровци сбъдна мечтата си и отвори малка независима пивоварна за крафт бира в планинското градче. 
Крафт бирата е занаятчийска бира, която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари.
Основната разлика спрямо масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. 
При създаването на крафт бира се използват четири съставки - хмел, малц, вода и мая (дрожди). 
Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири. 
Цветомир Стефанов е на 19 години, роден и израснал в град Чипровци, завършва средното си образование във Финансово-стопанска професионална гимназия в Монтана, отскоро е студент в УНСС София, а още по-отскоро е горд собственик и главен технолог в първата в Чипровци и региона пивоварна за крафт бира. 
Как се е запалил по варенето на бира и за една сбъдната мечта - Чипровското пиво - разказа за Радио ВИДИН Цветомир Стефанов:
"Аз още от малък имам предприемачески наклонности. Лятото на 2018 година, покрай баща ми, се запалих по производството на алкохол - вино и ракия. Тогава ми беше много интересно процесите на ферментация, на дестилация. Започнах да разучавам в интернет каква е логиката на тези процеси и така лека полека се засили моето любопитство. Попаднах на един форум, в който прочетох, че можеш да си направиш бира в домашни условия... Стигна се до ноември месец 2018 година, когато се престрашихме и вкъщи, заедно с моите родители, направихме първата варка бира. Резултатът ни хареса. Представихме я на приятели, на роднини - те също харесаха биричката и започнахме да извървим дългия път по регистрация на това броизводство... Рецептите, по които правим бирите, са лично мои, авторски. В момента правим светъл и червен ейл, като планираме в бъдеще да увеличим бройката на стиловете, да пуснем общо 4 стила бира, които да ги има постоянно налични. Като същевременно да пускаме малки серии, лимитирани стилове бирички, които да ги има в точно определено количество за точно определено време... Бирата я произвеждаме само с 4 съставки - малц, хмел, дрожди и вода - няма химии, няма консерванти... Нашата бира в момента е пръсната във всички заведения в Чипровци, лека полека започваме да зареждаме по-големите градове. В Северозапада съвсем скоро ще може да бъде открита на повече места."
Пивоварната е официално отворена и работи от месец и шест дни, похвали се Цветомир, като добави, че всички любители на качественото пиво са добре дошли, дори ще имат възможност да опитат бирата "на прясно от крана".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00