Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ентусиаст от Чипровци създаде крафт бира

Автор:
2
Снимка: Личен архив на Цветомир Стефанов

Млад предприемач от Чипровци сбъдна мечтата си и отвори малка независима пивоварна за крафт бира в планинското градче. 
Крафт бирата е занаятчийска бира, която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари.
Основната разлика спрямо масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. 
При създаването на крафт бира се използват четири съставки - хмел, малц, вода и мая (дрожди). 
Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири. 
Цветомир Стефанов е на 19 години, роден и израснал в град Чипровци, завършва средното си образование във Финансово-стопанска професионална гимназия в Монтана, отскоро е студент в УНСС София, а още по-отскоро е горд собственик и главен технолог в първата в Чипровци и региона пивоварна за крафт бира. 
Как се е запалил по варенето на бира и за една сбъдната мечта - Чипровското пиво - разказа за Радио ВИДИН Цветомир Стефанов:
"Аз още от малък имам предприемачески наклонности. Лятото на 2018 година, покрай баща ми, се запалих по производството на алкохол - вино и ракия. Тогава ми беше много интересно процесите на ферментация, на дестилация. Започнах да разучавам в интернет каква е логиката на тези процеси и така лека полека се засили моето любопитство. Попаднах на един форум, в който прочетох, че можеш да си направиш бира в домашни условия... Стигна се до ноември месец 2018 година, когато се престрашихме и вкъщи, заедно с моите родители, направихме първата варка бира. Резултатът ни хареса. Представихме я на приятели, на роднини - те също харесаха биричката и започнахме да извървим дългия път по регистрация на това броизводство... Рецептите, по които правим бирите, са лично мои, авторски. В момента правим светъл и червен ейл, като планираме в бъдеще да увеличим бройката на стиловете, да пуснем общо 4 стила бира, които да ги има постоянно налични. Като същевременно да пускаме малки серии, лимитирани стилове бирички, които да ги има в точно определено количество за точно определено време... Бирата я произвеждаме само с 4 съставки - малц, хмел, дрожди и вода - няма химии, няма консерванти... Нашата бира в момента е пръсната във всички заведения в Чипровци, лека полека започваме да зареждаме по-големите градове. В Северозапада съвсем скоро ще може да бъде открита на повече места."
Пивоварната е официално отворена и работи от месец и шест дни, похвали се Цветомир, като добави, че всички любители на качественото пиво са добре дошли, дори ще имат възможност да опитат бирата "на прясно от крана".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 16 февруари 2025 година

"Неделник е тук. Какво ще научим в него: Писателят от Враца Теодор Петров ни връща в миналото за да ни представи своя първи роман „Комтитите“ за цар Самуил и неговото време. Ще празнуваме Трифон Зарезан в село Раковица в община Макреш. Празника не е отбелязван в селото от 2014 година. Сега с общи усилия на..

публикувано на 16.02.25 в 13:47

Скритият Божий образ в човека

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син. "След Неделята на митаря и фарисея, светата Църква ни въвежда в Неделята на блудния син. Състоянието, в което се намирал митарят, когато зовял към Бога за милост и не само не помислял за своите добродетели, но и не смеел да повдигне очи..

публикувано на 16.02.25 в 08:00

Какво ще се случи, ако прочетем "Зелената тетрадка"

„Сгреших много, като купих тази тетрадка. Но сега е твърде късно за съжаление, щетите са нанесени.“ Това са първите думи, които Валерия Косати – една уморена италианска домакиня, съпруга и майка – записва в тетрадката, която купува в края на 1950 г. под напора на внезапен импулс. След тях животът ѝ вече никога няма да бъде същия...

публикувано на 14.02.25 в 17:05

Ученици от Арчар проведоха празничен урок "Лозе, вино и веселие"

В СУ "Христо Ботев" в Арчар организираха празничен урок на тема "Лозе, вино и веселие", посветен на празника на лозаря Свети Трифон Зарезан.  В община Видин това е едно от училищата, в което има паралелка "Лозаровинарство". Взимайки доброто си настроение и готови да предизвикаме сетивата си с дегустация на вино, се отправяме към двора на..

публикувано на 14.02.25 в 16:40

Ново село отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С богата музикална и танцова програма в Ново село отбелязаха празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан. Под звуците на духова музика  жителите на видинското село се хванаха на хоро и се насочиха към лозовите масиви на местната изба.  По повод празника в лозовите масиви отец Мариян отслужи водосвет за здраве и берекет, след което се състоя и..

публикувано на 14.02.25 в 15:49

Улични котки за късмет

Видинската поетеса Диана Сиракова се грижи за пет бездомни котки . Всеки ден те я посещават в галерията към Народно читалище "Цвят". Още една писана пък всяко лято идва да разгледа картините. У дома Диана Сиракова , която е голям любител на животните, се грижи за котарака Бари. Какво я кара да полага тази грижа и за любовта към животните на..

публикувано на 14.02.25 в 15:30

Програма на Български фонд за жените подкрепя граждански организации за противодействие на насилието

Програма "Силна" на Български фонд за жените (БФЖ) подкрепя организации, които работят на първа линия за противодействие на насилието. Няма статистика, която да сочи какъв е мащабът на проблема и за съжаление държавното финансиране не е достатъчно. Понякога напълно липсва, а са нужни навременни средства, казва Рая Раева, директор „Кампании..

публикувано на 14.02.25 в 15:18