Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рони Ромеро и Джеф Скот Сото ще разтърсят Монтана утре вечер

2
Снимка: Колаж Радио Видин

Спектакълът "Voices Of Rock" ще се проведе утре вечер в Монтана. Единственото по рода си в страната събитие, фестивалът с благородна кауза "Изкуството е…", ще отбележи своето осмо издание. На централния площад "Жеравица" ще се състои една специална музикална среща между световноизвестните рок- вокалисти Рони Ромеро и Джеф Скот Сото. На сцената двете звезди ще бъдат подкрепени от българската рок банда EРИДАН, като оригиналният вокалист на групата- Тони Иванов също ще изпълни няколко парчета от третия им студиен албум. Екипът на фестивала споделя, че готвят допълнителни изненади, които ще превърнат концерта в един различен и емоционален спектакъл с послания. Подгряващите групи са от Пловдив, София и Монтана, а социалната тема тази година е свързана с различните зависимости сред децата и младите хора, каза за радио Видин Нелиан Николова, организатор на събитието:

"Не знам кога минаха тези осем години, но е факт, че вече за осми път отново ще сбъднем мечтата, както си казваме всяка година. Подготовките вече са на съвсем финален етап, всички сме в едно доста приповдигнато настроение и очакване да направим един много красив, много емоционален спектакъл с послание. Държа да отбележа, че готвим не просто концерт, а спектакъл, който се надявам да вдъхнови хората, да ги обедини и да ни напомни за красивата страна на живота, която няма как да се случи, ако го няма изкуството."

Световноизвестният вокалист Джеф Скот Сото е преминал през групата на Yngwie Malmsteen и проектите TALISMAN, W.E.T. и SONS OF APOLLO. В началото на годината той обяви, че съпругата му, чието име е Елена и е от България, вече е придобила американско гражданство. Екипът на радио Видин успя да се свърже с голямата звезда на утрешния фестивал- Джеф Скот Сото. С него разговаря Николай Хараламбов:

"Повече от година бяхме затворени за концерти и фестивали заради световната пандемия. Какви са очакванията ви от българската публика в Монтана?
Осъзнавам, че всеки вече полудява и е достатъчно трудно, да бъдеш затворен 2-3 месеца за нещо, защото всеки по света е засегнат, но за почти две години, където всичко върви напред и назад, нагоре и надолу, локдауни, бавно отваряне. Объркващо е, разочароващо е и разбирам, че хората наистина искат да излязат отново навън. Така, че се надявам, че всички ще излязат, ще се чувстват безопасно, ще се чувстват добре и отново ще са готови за рок. Много е трудно да избирам, в какво да вярвам вече, защото получаваме толкова много истории, но единственото, за което ме е грижа, е всички да са добре, да се чувстват безопасно и да си изкарат хубаво.

Фестивалът "Изкуството е..." е събитие с традиции и кауза. Как бихте го определил?

Не знам толкова много за него. Говорил съм, в малки детайли, с промоутърите за самият фестивал. Обожавам посланието, което се крие зад него. Не е само за правене на пари. Не е само да се докарат определени звездни имена в рока. Има органично усещане прибавено към него. Усеща се като старите фестивали през 60-те години на миналия век в щатите, когато всичко опираше до това да има послание и да бъдат хората заедно на сцените. Бандите да свирят малко хубава музика, да продадат малко тениски и да се приберат вкъщи. Усеща се като малко повече от събитие за хората- те да са заедно и музиката също е част от това.

Ще бъдете на сцената с българската рок група ЕРИДАН- какво знаете за тях и ще се справят ли със задачата?

Нищо не знам за тях, но гарантирам, че ще свършат работата. Гледал съм видеа с тях, на които свирят с други хора. Правят техни собствени неща и звучат като много уверени и способни музиканти. Имам чувството че ще бъде много импулсивна и събитийна вечер, защото смятам, че тези момчета звучат страхотно.

Познавате ли се лично с Рони Ромеро?

Никога не сме се срещали лично, не мисля. Ако сме, то е било на бързо "здравей" и "довиждане", но се познаваме чрез социалните медии. Разбира се следя неговата кариера от LORDS OF BLACK. Познавам и китариста от тази група също. Така, че знаех за неговият глас и се опознахме, като той започна да се издига по стълбата. Виждах, че той свири с други хора, с които и аз съм имал взаимоотношения. Например той свири с RAINBOW сега и клавириста от RAINBOW беше клавирист в Yngwie Malmsteen, когато аз правех моите неща с Yngwie преди повече от 37 години. Така, че работното ни обкръжение е от едни и същи хора. Така се познаваме един с друг. Имали сме частни разговори чрез съобщения. Нямам търпение да се срещна с него. Той е много талантлив и за мен ще бъде чест да бъда на сцената с него.

Минал сте през много рок групи през годините. Ще издадете ли малко от репертоара, които сте подготвил за българските фенове?

Беше ми казано да се опитам да го миксирам колкото е възможно повече. Има някои песни от соло кариерата ми, които ги чувствам като много силни. Те винаги работят добре на живо представление, дори и хората да не знаят песента, защото има много енергия. Ще изпълня някои неща от соло кариерата ми, ще изпълня и някои неща от групите, в които съм участвал, но през повечето време се опитвам да покажа на хората, кой съм аз и мога да направя това, като свиря неща от моята лична соло кариера или неща, от които смятам, че наистина съм бил част. Опитвам се да избирам песните, на според това, което аз искам да покажа, като Джеф Скот Сото, но също така искам да дам нещо на публиката, което те да могат да разпознаят.

Какво бихте пожелали на слушателите на радио Видин?

Същото пожелание, с което започнахме разговора- пожелавам на всички да сте в безопасност, щастливи и готови за рок отново, защото разбирам, че аз имам същото чувство и всеки по света има същото чувство. Това е международно и универсално послание. Чувстваме, че искаме да излезем отново и да започнем да си живеем животите, затова искам всеки да е в безопасност, да е здрав и да е готов за рок."- каза за радио Видин Джеф Скот Сото.

В деня на фестивала ще се проведе затворена среща с талантливи деца от Монтана и подгряващите рок банди. Световните звезди и EРИДАН ще си поговорят с младите таланти за пътя на успеха, силата на мечтите и волята, която не ти позволява да се откажеш. Специална картина, нарисувана от деца от студио "Рениарт" с послания от всички участници в спектакъла, ще бъде подарена на децата от Дневен център за деца със специални потребности в град Монтана, които са едни от най-верните и любими на всички приятели на фестивала. Спектакълът е утре вечер на централния площад "Жеравица" в Монтана, а входът е свободен. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00
Проф. Радостина Александрова

Вирусолог: Петата болест започна да напомня за себе си веднага след пандемията

Разпространението на петата болест обикновено има сезонен характер, случаите се повишават най-често през май. В момента очевидно има увеличение, което се наблюдаваше и при други инфекции след пандемията. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова по повод наблюдавания ръст на случаите на петата от шестте най-разпространени детски..

публикувано на 13.06.24 в 13:00

Отбелязваме празника на шофьорите

Шофьорите отбелязват празник на днешния Спасовден. Той е честван за първи път през 1913 г., когато първата шофьорска организация в България, Българският шофьорски съюз, приема Спасовден за свой празник. След 1950 г. честването на деня се преустановява. Възстановено е през 1990 г. по инициатива на Съюза на българските автомобилисти и българския..

публикувано на 13.06.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 13 юни 2024 слушаме мексиканския композитор Карлос Чавес

На днешния 13 юни се навършват 125 г. от рождението на мексиканския пианист, композитор, диригент, преподавател и обществен деец Карлос Чавес. Бил е директор на Националната музикална консерватория и генерален директор на Националния институт за изящни изкуства. Основава Националния мексикански симфоничен оркестър. Произведенията му са пропити от..

публикувано на 13.06.24 в 09:00

Как се справят с високите температури учебните заведения във Видин

Високите температури в началото на юни изправиха пред поредно предизвикателство учебните заведения във Видин - да осигурят прохладни класни стаи и учебни кабинети. С климатични инсталации това не би било никакъв проблем, но с такива са оборудвани част от учебните помещения, и то не във всички училища.  Заради горещините от вчера климатиците..

публикувано на 12.06.24 в 15:11

"Любов на хоризонта" във Видин

Пейка с арка във формата на сърце и надпис "Любов на хоризонта" украси кейовата стена във Видин . Съоръжението е в непосредствена близост до пристанищния терминал, на който акостират круизните кораби с туристи от целия свят. Освен за гостите на града, пейката е атракция и за самите видинчани , които с любопитство спират да я видят, а някои да..

публикувано на 12.06.24 в 15:07