Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Стоянов представи новата си книга в Кула

2
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Третата книга с анекдоти от кулския край и турлашко на Иво Стоянов - "Смях от най-северозапада" бе представена в малкия салон на НЧ "Просвета 1882", гр. Кула. Атмосферата на литературната среща бе наситена с много позитивен дух, искрено съпричастен към хумора и чепатия, уникален и витален характер на северозападния човек. Всички признаха, че книгата на Иво Стоянов - Горския е неоценим принос към родовата памет, манталитета и народопсихологията на хората от нашия край. 


Авторът посочва в предговора на книгата си: "Всеки един от тези хора се е докоснал по някакъв начин до мен, моя живот, бит и култура. Всеки е допринесъл с нещо по-голямо или по-малко за написаните от мен истории. Всяка една пресъздава обикновените човешки взаимоотношения, радости, неволи, шеги и т.н. на всеки герой, а те не са малко, всяка на своя местен диалект".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започва внедряването на алтернативно гориво в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

В АЕЦ "Козлодуй" ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на централата.  В изпълнение на програмата за диверсификация на ядреното гориво, АЕЦ „Козлодуй" сключи договор с „Уестингхаус Електрик Швеция АВ" за доставка на гориво за 5-ти блок. Първата пратка пристигна миналия месец, а горивото получи..

публикувано на 29.05.24 в 09:41
Драматично-куклен театър - Враца

Награди и почетни звания ще бъдат раздадени във Враца на 1 юни

Двама почетни граждани на Враца ще бъдат отличени на 1 юни на тържествена сесия на общинския съвет по повод деня на града. Тогава ще бъдат раздадени и пет награди на Враца. Решението взеха на последното си заседание местните парламентаристи. За почетни граждани бяха одобрени Иван Любов заради приноса му към икономиката на града и посмъртно на Фило..

публикувано на 29.05.24 в 08:28

"Замени пластмаса за книга" във Видин

"Замени пластмаса за книга" е едно от съпътстващите Деня на детето събития във Видин . Инициативата има за цел да помогне за проблема с нерегулярното изхвърляне на пластмаса, каза за Радио ВИДИН Лора Лозанова , председател на Интеракт клуб , които са едни от организаторите: "Знаем, че от малките деца остават много играчки, с които те в един..

публикувано на 29.05.24 в 08:19

Снимката на 28 май 2024 година

Започна 76-то издание на  Националния поход "По стъпките на Ботевата чета"  от Козлодуй до историческия връх Околчица. Походът по пътя на Ботевия подвиг е най-старата и най-масова родолюбива туристическа проява у нас.По 120-километровия маршрут от Козлодуй до връх Околчица се преминава за пет дни. Служители на производствената база на държавното..

публикувано на 28.05.24 в 18:10

Възстановиха дейността на полицейското управление във Вършец

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов откри Районното полицейско управление във Вършец. През последните близо две години то функционираше като участък към Районно управление Берковица. Със заповед на министър Стоянов, от 22 април, дейността му е възстановена: В момент, в който говорим за нелегална миграция, за шенгенско..

публикувано на 28.05.24 в 17:33
Бюро по труда- Враца

Във Враца преобладават безработните без специалност

Безработни младежи до 29 г. в общините Враца и Криводол в края на април са 220. Това са 138 в града под Околчица, а 82-ама – в съседната община Криводол. В сравнение с март общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 37 или 14,40%, като намаляването се дължи основно на регистрираните в община Враца младежи, които са със 16,87% по-малко..

публикувано на 28.05.24 в 16:52

Изложба на кучета-играчки е подредена в Мездра

Изложба "От любов към кучето " e открита в Мездра. Инициативата е на  читалище  ”Просвета 1925” и пенсионерския клуб в железничарския град.  Автор на изложбата е Даринка Цонкова- пенсионирана учителка, председател на пенсионерския клуб, която п редставя своята колекция от кучета-играчки.  „От любов към кучето“ не е случайно избрано мото за..

публикувано на 28.05.24 в 16:35