Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След връчването на третия мандат за съставяне на правителство

Минирани ли са опитите за дебат?

Според Атанас Костадинов от БСП ситуацията е многопластова

Снимка: БГНЕС

Третият мандат за съставяне на правителство е в ръцете на БСП. От там обявиха, че канят за разговори три партии. Ако няма съгласие за кабинет, мандатът ще бъде върнат до средата на септември, а забавянето е с цел да се приеме актуализацията на бюджета, обясни председателят Корнелия Нинова. Първите, с които бяха проведени политически консултации "Изправи се БГ! Ние идваме!" са с позиция, че няма да подкрепят БСП за третия мандат, но ще работят за актуализацията на бюджета. В телевизионно интервю лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов също обяви, че няма да подкрепи правителство с мандат на БСП, а за днес бяха  насрочени разговори с "Демократична България".


"Ситуацията е многопластова. Остават официалните разговори с две партии, тъй като не смятам изявлението от петък на г-н Трифонов за официален разговор и принципно може би в бъдеще в парламента, когато се обсъждат такива въпроси, единствено и само там трябва да се дискутират - на живо, в зала, пред всички, пред журналисти, пред хората. Виждате, че моделът с телевизионни обръщения, фейсбук интервюта не води до добро. Казвам, че е многопластова, защото може би първото изречение в тази констатация е, че за съжаление виждам, че докато ние се опитваме от БСП с цената на всичко да дадем някакъв мандат, т.е да има редовен кабинет и правителство и да може да продължи да работи парламентът, повечето партии като че ли започват вече следващата си предизборна кампания  и тези два дискурса се разминават. В общи линии ситуацията е такава. Поканени са всички партии, които са се определили, че са за промяна. "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", като първата среща беше в неделя. В понеделник е срещата с неправителствени организации, представители на бизнеса, синдикати. Продължава се във вторник със срещата с "Демократична България" и в сряда с "Има такъв народ", така че ние предпочитаме, когато дойдат и заявят това официално в рамките на среща в една от залите на Народното събрание, да обявят "за" ли са да има редовен кабинет и да се завърши в обозримо бъдеще започналата промяна или не са. Ако не са, защо? Да кажат не на нас, а на избирателите. Така  че нека да видим тази седмица как ще завърши, включително с официалните срещи на партиите и тогава вече може да имаме по-голяма яснота"- обясни народният представител от "БСП за България" от Монтана Атанас Костадинов. По думите му в четвъртък ще заседава Националният съвет, а в петък трябва да бъде предложен министър-председател с мандата на БСП. Той коментира, че е учуден от изявлението на лидера на "Има такъв народ" Станислав Трифонов, който е обявил, че имат големи разминавания с БСП. Според Атанас Костадинов по време на разговорите в работните групи с партията на Трифонов е постигнато над 90% съвпадение на приоритетите. "Ако политическата рамка бъде препотвърдена, ще дойде време и за имена", обяви Костадинов и потвърди,  че БСП няма да предлага Корнелия Нинова за премиер, както и няма да посочва имена на министри, ако те на се обсъдени с другите партии.


"Ако се намери подходяща кандидатура, тогава може да стане и обща в името на промяната, в името на това, което говорим вече половин година на избирателите си", каза Костадинов. Допълни, че от БСП полагат всички усилия за сформиране на правителство, без да излизат от рамката, която са обещали:


"По отношение на "Демократична България" в продължение на десет дни чух три различни версии. Първата беше категорична "никога с БСП". Втората беше, че при определени условия е приемливо. Сега в по-мек вариант се казва, че това е част от техните червени линии, които те могат или не могат да преодолеят, не става ясно. Най-доброто тук е всеки публично да заяви позицията си, не пред интервюиращи го или на среща с избиратели, а на съответните срещи, на които ние като мандатоносители вече сме ги поканили, в деня на конкретната среща. Илюстрирам това, което казвам с резултата от първата среща с "Изправи се БГ! Ние идваме!" Те няма да подкрепят предложение за наш кабинет, ако са сами и другите две партии не кажат "да". Това са ограничителните линии, които те заложиха. При едно препотвърждаване или общо съгласие от страна на другите две партии, може да се отключи процесът"- коментира Атанас Костадинов.


Според социолога Любен Добрев няма вариант за сформиране на правителство с мандат на БСП:


"Още от самото начало с подхода на "Има такъв народ" беше ясно, че сегашният парламент е достатъчно ялов, за да не излъчи каквото и да е било правителство. Силната фрагментация на това народно събрание изначално минира с предварителните заявки на отделните политически партии възможността да се направи каквото и да е било правителство. Така че връчването на третия мандат за мен лично е едно спазване на конституционните изисквания, да се мине през този кръг, за да може да се мине към следващи парламентарни избори, въпреки че това можеше отдавна да се приключи. Изначалните идеи на голяма част от политическите сили са в рамките на възможното време за работа на парламента да се приемат някои закони, които да гарантират така нареченото "изчегъртване" на политическа партия ГЕРБ, слагам го в кавички. Както се вия, това трудно ще стане, да бъдат изчегъртани по редица обективни причини. Предстоящите разговори, ако изобщо такива може да има, защото общо взето се нагледахме през последно време на някакви такива монолози, заявявайки желание за дебат, но винаги с някакви условности, което реално минира всякакви опити за някакъв по-смислен диалог между политическите формации."


Според видинчани трети по ред парламентарни избори за годината ще обезсърчат гласоподавателите:


"Ще бъде малък вотът, защото му писна на народа - за трети път, и то за много кратко време... Хубаво е да има стабилно правителство... Според мен има само един изход, но той е невъзможен на практика - да се обединят."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00