Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хлябът и автобусът идват по заявка

Село Лагошевци - въздухът и тишината тук лекуват

14
Село Лагошевци, община Димово
Снимка: радио Видин
До село Лагошевци, община Димово. се стига по доста разбит път, следствие на строежа на газопоровда.Селото ни посреща потънало в зеленина и безвремие, с малкото си обитаеми къщи. Бързо прави впечатление как природата бавно и неумолимо настъпва в дворовете и домовете на хората. Вече много улици са изчезнали като такива, защото по тях не минават хора, животни, каруци и коли. Много от къщите са отдавна изоставени и вече почти не си личи, че е имало домове и че тук е кипял живот.  Тъжно, и в същото време красиво. Няма обаче пустееща земя, всичко се обработва от земеделските производители. Лагошевци е село, в което автобусът и хлябът идват по заявка.



На селския площад се намира кметството, сравнително голяма сграда, в която има няколко помещения - за кметския наместник, за раздаването на  хляба и пенсиите. В сградата се помещава голяма зала - киносалон, в който са запазени столовете, но таванът е започнал да пада и се нуждае от ремонт. Пред кметството ни посреща кметският наместник Тихомир Танев. На тази длъжност е от 2019 година. Родът на майка му е от селото, като малък е отраснал тук и милее за родното си място. През 2009 година се пенсионира и се връща окончателно в Лагошевци:


"Тук ми харесват тишината и спокойствието, работил съм шумна работа, в Кошава, 300 метра под земята, пепел, шум. Тишината ми се отразява здравословно.  С бабите  се разбирам, сложили са ме тук хората, няма да деля на свои и твои, угаждам на всички бабички, кой каквото ме помоли, на никой нищо не съм отказал. ...Тук живеят по списък 22-23 души. Покрай 1940 година са били 1200-1300 човека... 250 къщи са били Съветът е правен през 1967 година.. Имаме и киносалон, 18 реда по 11 места в ред. Училището е затворено много отдавна. Автобус за Видин идва ,по телефона, когато се обадим. Обаждаш се и автобусът идва..."


В селото всеки вторник идва подвижна аптека, хлябът се кара от Димово по заявка.  Когато на някой му трябват хранителни продукти дават заявка на кмета или на някой от по-младите хора, които имат  кола и пътуват до Извор (на 8 км) и Димово.

Проблеми в село Лагошевци няма според Тихомир Танев.  Според него щом са осигурени ток, вода и хляб, нещата са наред. Има и приоритети - подобряване на инфраструктурата, но това е в бъдеще време:


"С тока има проблем някой път, при вятър става късо, но се оправя, но това не е проблем. Да се асфалтира главната улица,  имаме уговорка  с кмета. Имаше една проблемна улица и я засипахме. Най-важното го имаме - токът, водата, хлябът... Имах уговорка да се изреже с машината, ще го направим и това. Но като нямаш и работници, кой да ти помага... Нямам възможност да изчистя всички улици, няма млади хора... Селата няма да се затрият, но няма да бъде това, което е било.....Много къщи са пропаднали, иначе къщи има...Чужденци взеха 3-4 къщи в селото, но не съм ги видял до сега...Един италианец купи училището. Идеята му е била да води тук италианци - ловджии, но чувам , че дивечът е изчезнал."

Природата е дарила този край с прекрасна богата земя и с гъсти гори, и много извори с чиста питейна вода, истинско богатство - какво се случва в момента с горския фонд и земеделските ниви, разговаряме с Тихомир Танев:


"Преди години кой какво е имал е изсечено, продадено, а земеделските земя повечето хора са си я продали, много малко хора са тези, които взимаме рента... Гора има, но там където е равно е изсечено, покрай главните пътища е пълна сеч, тук имахме щъркели, но сега вече ги няма."


 
Запустяла улица в ЛагошевциКметският  наместник Тихомир Танев се е върнал в  село Лагошевци заради спокойствието и тишината. Той смята, че тези два фактора са лечебни и лекуват всякакви болести. Захвърлил е лекарствата, въвел е ред в селото- когато е в Димово или във Видин за лекарства, хората от селото знаят това и не го търсят, знаят, че в понеделник, сряда и петък се раздава хляб, знаят му номера и винаги могат да му се обадят. Номерът на джиесема му е изписан върху вратата на кметството.

:

"Интересно е да си кметски наместник, и добре, че нямаме проблеми, селото е спокойно... Да са ми живи и здрави всички в селото, това им желая...", казва Тихомир.
Село Лагошевци, община Димово

Срещаме се с  баба Ивана, тя е на 87 години, казва, че името ѝ е като на певицата Ивана, само дето не може да пее и да ходи, напоследък я болят краката. Родена е в Лагошевци през 1934 година, сега живее сама в къщата си, с кучето, котката и кокошчиците си:


"Седя си дом, тук по двора, трябва да се движа, загазих с краката.... Почина мъжа ми, след 12 години и синът ми, и останах самичка.. Готвим си всичко... Събираме се на пейката и си говорим като бабички..Най-важното в живота е да си здрав и да работиш.."




Дядо Вълчо  знае историята за възникване село Лагошевци и за името на селото, за водата от пещерата, която сега е отклонена за село Въртоп:

"Това е било Лавица, това е местност, огъната и тука са се заселили първите къщи и оттук идва името Лагошевче, а после се преименува в Лагошевци. Тук има хора от Балкана, турлаци имаме.От реката са се качили тук. Тук е минавал пътя от Рациария за  Белград и е имало ханче и са спирали да почиват... И от тая местност се е прекарвала водата за Рациария."

 
Как се живее в малкото и много красиво селце Лагошевци, споделят част от живущите пред Николай Хараламбов:

"Преди 1960 година са били 1380 човека, ама във всека къща е имало по 6-7-8 човека, сега сме 22 човека... Хляб ни карат три пъти в седмицата..Аз се пенсионирах и си останах тука.. Няма хора, гора зад мене, страх ме е да не би да ги изяде нещо... Най-важното е да се направи пътят и така хората ще започнат да си идват. Лошо е, че нямаме магазин..Няма откъде да си купим сол, ориз... Ходим в Димово на доктор, ако аптеката не работи, тогава плащаме на друг да ни закара до Видин да си купим лекарствата."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа" . "Устната хигиена и това да си мием зъбите,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43