Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтана ще отбележи Деня на Съединението с празнична програма

Снимка: Община Монтана

Над 200 самодейци от Община Монтана ще се включат в празничния концерт, посветен на Деня на Съединението и на 165 години читалищно дело, съобщават от общинската администрация. Той ще започне в 10:30 ч. на 6 септември след тържествено слово на кмета на Златко Живков. Очаква се гост на честването да бъде Николай Дойнов - председател на Съюза на народните читалища.

На откритата сцена на площад "Жеравица“ ще бъде представен изворен и обработен, песенен и танцов фолклор, обичаи и ревю на автентични национални костюми. Богатата програма подготвят читалищата от селата Габровница, Горно Церовене, Д-р Йосифово, Долно Белотинци, Крапчене, Липен, Монтана, Николово,  Славотин, Смоляновци, Стубел,  Студено буче, Сумер, както и ромският танцов състав към НЧ "Звезда 2007“ - Монтана.

Финалният блок на празничния концерт е поверен на Представителния танцов “Пъстрина“ и на Духовия оркестър "Дико Илиев“ към Народно читалище "Разум 1883“.

При дъждовно време концертът ще се състои в залата на Младежкия дом при спазване на противоепидемичните мерки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Винарово искат да изградят еко пътека

Да се направи еко пътека, която да свърже трите емблематични чешми край село Винарово, това предлага бившият кмет Гинко Петров, а идеята му се  подкрепя от селската общност :  "Тази наша идея не изисква много средства, за да се осъществи, изисква повече доброволен  труд от млади и стари. Еко пътеката ще тръгва от горната чешма и ще продължи до..

публикувано на 06.10.24 в 12:10

За рожден ден - подарък и прекопаване на градината

 Учениците, възпитаниците и приятелите  на известния треньор по лека атлетика Георги Митев от Мездра отдават своето уважение и почит към него като всяка година  го поздравяват за рождения му ден. Тази година също. Георги Митев е легенда в българската лека атлетика, доайен  на атлетиката в Мездра като треньор, основател на СК „Атлет” , има..

публикувано на 06.10.24 в 11:10

Заниманията по йога започват във Видин

Стартират заниманията по йога за деца и възрастни в  Център за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" в град Видин, казва Ралица Димитрова, йога - преподавател : "Групите, които имаме сега за деца от 4 до 12 години, Йога -златна възраст 55 +, за всички хора със слаба подвижност в зряла възраст. Имаме и редовна група за всички..

публикувано на 06.10.24 в 10:25

Стартират номинациите за „Лекар на годината" във Враца

Началникът на кардиологичното отделение на врачанската МБАЛ „Христо Ботев" д-р Ирена Мраморенска е номинирана за „Лекар на годината", съобщиха от РК на БЛС. Съпругата на известния офтамолог д-р Иво Ралчовски е номинирана на областно ниво в категория „Най-заслужил лекар от Районна колегия", уточняват от съсловната организация. Призът на доктор..

публикувано на 06.10.24 в 09:00

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59

Група за стари градски песни "Мездрея" на национален фестивал

Изпълнители от Група за стари градски песни "Мездрея" ще участват в Националния фестивал за стари градски и шлагерни песни "В прегръдката на Танголита" . Фестивалът се провежда в Нова Загора и тази година ще е второто му издание. Той има конкурсен характер и в него ще участват непрофесионални вокални изпълнители над 18 години в три категории -..

публикувано на 05.10.24 в 14:43