Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището в Медковец търси архивни материали за 200- годишнината си

Снимка: uchilishtata.bg


200 години образователно дело отбелязва тази година Средно училище "Отец Паисий" в Медковец. Наскоро от ръководството обявиха кампания за събиране на архивни материали, които да подредят в изложба. 



През далечната 1821 г. в местната църква Поп Петър събира децата от населеното място и дава началото на килийното образование в селото. В двора на съвременното училище се пази първата училищна сграда. Тя е построена през 1890 г. и в момента в нея учат ученици от предучилищна възраст, разказва  Маша Викторова, учител по история в училището:


"Началото на образованието ние знаем, че е започнало преди 200 години. Първите сведения за килийното училище в Медковец са от края на 18-ти век. Всъщност е започнало като училище през 1821 г. при местната църква, която е била вкопана в земята достатъчно. И въпреки малките размери на църквата, Поп Петър събира там децата и започва, така да се каже поставя началото на килийното образование на Медковец. Образованието на учениците в община Медковец и въобще в Медковец е по инициатива на местните терзии, които са искали, да имат образовани калфи и чираци. Това е също много интересно, един от нашите бивши преподаватели по история- Дамян Дамянов, прави едно изследване за килийното образование в Медковец и в общината и открива сведения в архивите на Светия Синод за килийно образование в манастира "Пророк Илия" в Сливовик. През 1845 г. медковчани имат много, много известен кмет- кнез Иван Кунин, който е и поборник за национална свобода. Доста недолюбван от османската власт, преследван от нея. Той обаче успява с ерудицията си, с авторитета си да достигне да позицията кнез на Медковец и един от кнезовете в Ломска околия. Неговият принос за светското образование в Медковец е безспорен. По негово настояване започва строежа на нова църква, нова сграда на църковния храм, който е реализиран през периода 1868 - 1870 г. И кое е интересното? Строителството на храма е извършено от същите дюлгери и строители, които по-късно строят в двора на нашето съвременно училище първата училищна сграда на светското ни образование в Медковец. За целта църковното настоятелство отпуска на селото 5 дка земя, които 5 дка земя се предвижда да бъде построена нова сграда на училището. За тази сграда изключителен принос има именно кнез Иван Кунин. Тя е построена и завършена през 1890 г. Сградата се пази и до днес в идеално състояние е, и се използва от нашите ученици, като място, в което учат нашите ученици от предучилищната ни възраст. Там има физкултурен салон за начална степен и също така помещения за извънкласни дейности. След последния ремонт сградата е значително обновена..."


Ако сега учениците пишат на таблети, то преди много време децата не са имали такива удобства. Медковчани се славят с това, че са производители на мед, именно по тази причина възпитаниците на училището в миналото са писали върху табли с пчелен восък. Известен възпитаник на училището е професорът по вътрешни болести и гастроентерология в университетската болница във Варна Искрен Коцев, добавя Маша Викторова. През миналата учебна година учениците са работили върху проект с името на "Отец Паисий", в който са разказали за патрона на училището и за образователното дело в Медковец. Интересен факт е това, че в миналото учениците от Медковец са били пускани в "кукурузоберна" ваканция от главния учител. Това се е случвало, когато е трябвало да се бере царевицата.


По повод юбилея учебното заведение е обявило кампания с цел да събере от свои бивши и настоящи възпитаници, служители, снимков архивен материал, който да изложи. Повече за инициативата, за актуалното състояние на училището и за предстоящото откриване на учебната година, разказва Анелия Монова, директор на училището.

"Смятаме изложба да бъде направена, тука с фотоси от училището, от учебни класове и т.н. Хората, които са наши възпитаници, които са минали през училището, които милеят за училището. Могат да пращат материалите по имейл сканирани, могат да ги пратят и оригинално, ако искат и да пишат адрес, на който да ги върнем. Защото все пак някои снимки са доста стари и хората си ги ползват, нали това е архив, семеен архив... Дано имаме възможност тази учебна година да е в присъствено обучение. Защото първо учениците предпочитат да са тук в училище. Второ- има възможност и за извънкласните дейности, в които те обичат да участват... Значи около 240 ученика вероятно ще бъдат на първия учебен ден... Ние сме след ремонт. Миналата година приключи основен ремонт, сградата отвътре е ремонтирана, площадките, спортните площадки, детската площадка. Игрищата за баскетбол, за волейбол, за мини футбол." 

Честванията на юбилея ще са през май месец догодина.

Чуйте повече в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09