Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 нови професии и специалности в 8 училища се разкриват в област Монтана

Снимка: Любо Андреев



РУО - Монтана посреща началото на учебната година с увереност, че ще успее да се справи с предизвикателствата в новата епидемиологична обстановка, посочи Трайка Трайкова, началник институцията:

"На прага сме на още една необикновена учебна година.....РУО- Монтана има опит в такава ситуация и е доказало, че е добър партньор...Учебната година започва в 59 училища и 48 детски градини...В процедура на закриване е училище в село Златия, община Вълчедръм...а в същата община Обединеното Училище в Село Долни Цибър е преобразувано в средно училище. Приемащото училище е първо основно училище в град Вълчедръм, пренасочените ученици са около 25. ... Очакваният  брой на учениците в 2021/22 г в дневна форма на обучение  е около 12 380 ученици, което е почти същият брой както  предишната година...Има движение на ученици до 15 септември...Най-вече се търсят учители по чуждите езици...Също така и по професионалните направления, математика и информационни технологии."

За новата учебна 2021/22 година се разкриват 11 нови професии и специалности в 8 различни училища в област Монтана:

"Това са Лесотехническата професионална гимназия в град Берковица, където за пръв път ще бъде утвърдена професията "Кинолог", в Средно училище село Долни Цибър професия "Ресторантьор и готвач", в ПГ по селско стопанство в Георги Дамяново нова е професията "Растениевъд" , в СУ "Димитър Маринов" град Лом нова професия "Графичен дизайнер",в ПГ по производствени технологии- Лом се въвежда професията "Монтьор на подемнотранспортна техника"и в СУ "Отец Паисий" село Медковец  "Професия помощник- възпитател",  в Монтана във второ СУ "Сътрудник в бизнес услугите" и "Готвач" и в ПГ лека промишленост  с професия "Помощник- възпитател" половин паралелка"... Това са професии, които са  нови за тази учебна година, но в голямата си част не са нови за училищата. За да са по-гъвкави и адаптивни през един или няколко випуска се сменят професиите и това е съобразено с пазара на труда."
 
Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30

Читалищата откриват новата си творческа година

Новата учебна и творческа година на видинските читалища ще бъде открита на 1 октомври, когато в образователните и творческите им школи ще влязат таланти от всички възрасти. В Народно читалище "Светъл ден" най-малките ще са 5-годишни. Те ще прекрачат прага на школата по съвременни танци. За по-големите са народните танци, обясни Йоана Ванкова от..

публикувано на 30.09.24 в 16:59

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00