Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без големи тържества на 15 септември в детските градини

Снимка: Радио ВИДИН

Кукленият спектакъл "Дядовата ръкавичка" и аниматори радваха децата в първия учебен ден в детска градина "Русалка" и нейните филиали във Видин и село Капитановци. Над 170 малчугани посрещна детското заведение, като традиционното за 15 септември тържество, на което обикновено присъстват много родители, този път не бе организирано. Учебната година започва при спазване на насоките за обучение и действие в условията на извънредна епидемична обстановка, утвърдено от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката, обясни директорът Красимира Виденова:

"В сградата на детската градина не се допускат външни лица. Ако е наложително да влязат такива по служебни причини, то това е със записване в книгата за външни посетители, като външното лице си слага калцуни и непременно е с маска. Персоналът носи маска в общите помещения  и на входовете за прием на децата. В детска градина "Русалка" обособяваме отделни входове за отделните групи. Четири от групите са с отделни входове. Във филиал "Здравец" на 15-ти ще бъдат през общия вход, а след това ще се отделят в два отделни входа... Има изменение в Наредба № 5 за предучилищно образование и в него се казва, че децата, които подлежат на задължително обучение, имат право да отсъстват 10 дни по уважителни причини с молба на семейството. Но когато образователната институция - градина или училище, попадне в тъмночервен сценарий, родителят може да подаде заявление и детето да остане в самостоятелна форма. Разбира се, ние не си го пожелаваме, но имаме готовност за работа от разстояние в електронна среда, като при нас този тип взаимодействие се осъществява със семействата на децата."
 
Красимира Виденова обясни също какви са възможните сценарии за учебно-възпитателен процес по време на четвъртата вълна на пандемията от COVID-19 в детското заведение:

"Откриваме при жълт сценарий, при спазване на мерките с една идея повече. Мога да кажа, че към момента няма констатирана заболеваемост или повишено ниво на заболеваемост както по отношение на децата, така и по отношение на персонала. Целият педагогически и помощен персонал е налице и очакваме децата. При приема в детската градина тези, които са отсъствали повече от два месеца, е необходимо да носят бележка от личния лекар, че не са в контакт със заразно болни или на място родителите да попълнят декларация, че децата не са в такъв контакт. Затова молим родителите да са обективни при попълването на декларацията."

Освен противоепидемичните мерки, в детска градина Русалка са проведени и всички подготвителни дейности, традиционни за началото на новата учебна година.

15 септември е първият учебен ден за осем детски градините и техните филиали в община Видин. Готовността им да осигурят приятна и безопасна среда на видинските деца обобщи зам.- кметът на Видин Борислава Борисова:

"Осем детски градини и техните филиали са готови да посрещнат на 15 септември малките възпитаници на територията на община Видин. Ремонтните дейности, които са извършени, са козметични, материалната база е в добро състояние и съм убедена, че директори, педагогически специалисти, непедагогически персонал са осигурили всичко необходимо, за да бъдат спазвани противоепидемичните мерки, съгласно насоките на Министерство на образованието и науката, разработени от здравното министерство. Образователният процес е кадрово осигурен, както и непедагогическият персонал. Достъпът на външни лица ще бъде максимално ограничен в детските заведения, създадена е организация сутрин да няма струпване на родители при осъществяване на сутрешния прием. Заедно с детските градини ще отворят всички училища, както и Регионалният център за приобщаващо образование, Центърът за кариерно ориентиране и Центърът за специална образователна подкрепа. Използвам повода да пожелая на всички здрава и успешна нова учебна година!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не само на..

публикувано на 24.06.24 в 14:00

8-годишно момиченце от Видин дари косата си за кауза

Даряването на коса е благороден акт, който може да промени живота на онкоболни хора, които преминават през трудния път на терапиите и губят косата си. Тези загуба често има дълбоко емоционално и психологическо въздействие, защото намалява тяхното самочувствие и социална увереност. В този контекст даряването на коса се превръща в един благороден акт,..

публикувано на 24.06.24 в 12:06

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00