Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на клиента да заплати с карта.
Все по-често и в ресторантите хората започнаха да плащат по този начин. Тук обаче нещата са малко по-специфични, защото по неписано правило някои клиенти оставят бакшиш на сервитьора, а чрез картовото плащане това на практика не може да се случи, каза за Радио ВИДИН Антоан Стефанов управител на италиански ресторант.
"Все по-често хората искат да платят с карта, тъй като не носят кеш в себе си. Новите смартфони могат да съдържат до 100, 150 дебитни карти, плаща се всичко безконтактно, заплатите им се прехвърлят там... Най-често хората свързани с банковия и ИТ-сектора плащат с карта. За мен има значение как ще плати клиентът. Защото, както ми плати кеш, така може да остави бакшиш направо. Докато когато ми плати с карта, някои фирми и моята, законодателството не позволява да се сложи бакшиш към картата, тъй като той става облагаем с данъци и се отчита към НАП, а не би трябвало. Малко са фирмите, които могат да си позволят и имат такъв оборот, че да позволят да се оставя бакшиш на банковата карта. Тъй като, банките извършват трансакцията не веднага, а до седмица, до 7 работни дни след самото плащане. От една страна това вреди на бизнеса, тъй като ресторантският бизнес кредитира въпросните клиенти и седмица по-късно 10 дни, 7 работни, сумата е преведена по сметка. Има и злощастни инциденти, когато картодържателят, жена му е взела картата, отишла на ресторант с приятелки, направили 500 лв. сметка и картодържателя обажда се на банката и казва- аз съм в друга държава, аз не съм извършил тази транзакция. И де факто няма плащане, хората са дошли, нахранили са се, напила са се, уж са платили, а в същото време не са. Анулира се транзакцията."
Някои видинчани са свикнали да плащат с пари в брой, други пък определено предпочитат банковото разплащане, има и такива, които въобще нямат карта, сочи анкета на Радио ВИДИН.
"Предпочитам кеш, по-удобно ми е кеш да плащам... Ако нямам пари в мен, да, плащам с карта, но се случва в някои заведения да няма и ПОС терминал. Да, оставям бакшиш, все пак работят тези хора, трудят се... По принцип ходя по заведения, вече по-рядко. Аз по принцип предпочитам все още с пари на ръка да плащам. По ресторантите тука е по-неприятната част, защото трябва да имаш и така и така пари, затова предпочитам в брой за бакшиш на сервитьора... Не, нямам карта, затова в кеш... Аз не ходя в ресторанти, когато ходя, все ме черпят, така че, не знам този, който черпи, с какво предпочита да плаща... Щом е с карта- без бакшиш... Предпочитам с карта, защото не пипат пари от хигиенна гледна точка и не е ангажиращо, не трябва да имаш пари в брой, носиш една единствена карта, навсякъде предпочитам с карта аз... Случвало ми се е да платя с карта и да оставя отделно бакшиш... Специално по ресторантите аз плащам с карта."
И един съвет накрая, без значение къде и как извършваме плащане, важно е да проверим дали сумата, изписана на дисплея на ПОС терминала е коректна.
„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..
Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище. Информационният ден на отворените..
Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин". "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..
В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..
Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..
Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..
В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път: "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....