Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Снимка: Радио ВИДИН

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на клиента да заплати с карта. 


Все по-често и в ресторантите хората започнаха да плащат по този начин. Тук обаче нещата са малко по-специфични, защото по неписано правило някои клиенти оставят бакшиш на сервитьора, а чрез картовото плащане това на практика не може да се случи, каза за Радио ВИДИН Антоан Стефанов управител на италиански ресторант.


"Все по-често хората искат да платят с карта, тъй като не носят кеш в себе си. Новите смартфони могат да съдържат до 100, 150 дебитни карти, плаща се всичко безконтактно, заплатите им се прехвърлят там... Най-често хората свързани с банковия и ИТ-сектора плащат с карта. За мен има значение как ще плати клиентът. Защото, както ми плати кеш, така може да остави бакшиш направо. Докато когато ми плати с карта, някои фирми и моята, законодателството не позволява да се сложи бакшиш към картата, тъй като той става облагаем с данъци и се отчита към НАП, а не би трябвало. Малко са фирмите, които могат да си позволят и имат такъв оборот, че да позволят да се оставя бакшиш на банковата карта. Тъй като, банките извършват трансакцията не веднага, а до седмица, до 7 работни дни след самото плащане. От една страна това вреди на бизнеса, тъй като ресторантският бизнес кредитира въпросните клиенти и седмица по-късно 10 дни, 7 работни, сумата е преведена по сметка. Има и злощастни инциденти, когато картодържателят, жена му е взела картата, отишла на ресторант с приятелки, направили 500 лв. сметка и картодържателя обажда се на банката и казва- аз съм в друга държава, аз не съм извършил тази транзакция. И де факто няма плащане, хората са дошли, нахранили са се, напила са се, уж са платили, а в същото време не са. Анулира се транзакцията."


Някои видинчани са свикнали да плащат с пари в брой, други пък определено предпочитат банковото разплащане, има и такива, които въобще нямат карта, сочи анкета на Радио ВИДИН.


"Предпочитам кеш, по-удобно ми е кеш да плащам... Ако нямам пари в мен, да, плащам с карта, но се случва в някои заведения да няма и ПОС терминал. Да, оставям бакшиш, все пак работят тези хора, трудят се...  По принцип ходя по заведения, вече по-рядко. Аз по принцип предпочитам все още с пари на ръка да плащам. По ресторантите тука е по-неприятната част, защото трябва да имаш и така и така пари, затова предпочитам в брой за бакшиш на сервитьора... Не, нямам карта, затова в кеш... Аз не ходя в ресторанти, когато ходя, все ме черпят, така че, не знам този, който черпи, с какво предпочита да плаща... Щом е с карта- без бакшиш... Предпочитам с карта, защото не пипат пари от хигиенна гледна точка и не е ангажиращо, не трябва да имаш пари в брой, носиш една единствена карта, навсякъде предпочитам с карта аз... Случвало ми се е да платя с карта и да оставя отделно бакшиш... Специално по ресторантите аз плащам с карта."


И един съвет накрая, без значение къде и как извършваме плащане, важно е да проверим дали сумата, изписана на дисплея на ПОС терминала е коректна.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39