Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Снимка: Радио ВИДИН

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на клиента да заплати с карта. 


Все по-често и в ресторантите хората започнаха да плащат по този начин. Тук обаче нещата са малко по-специфични, защото по неписано правило някои клиенти оставят бакшиш на сервитьора, а чрез картовото плащане това на практика не може да се случи, каза за Радио ВИДИН Антоан Стефанов управител на италиански ресторант.


"Все по-често хората искат да платят с карта, тъй като не носят кеш в себе си. Новите смартфони могат да съдържат до 100, 150 дебитни карти, плаща се всичко безконтактно, заплатите им се прехвърлят там... Най-често хората свързани с банковия и ИТ-сектора плащат с карта. За мен има значение как ще плати клиентът. Защото, както ми плати кеш, така може да остави бакшиш направо. Докато когато ми плати с карта, някои фирми и моята, законодателството не позволява да се сложи бакшиш към картата, тъй като той става облагаем с данъци и се отчита към НАП, а не би трябвало. Малко са фирмите, които могат да си позволят и имат такъв оборот, че да позволят да се оставя бакшиш на банковата карта. Тъй като, банките извършват трансакцията не веднага, а до седмица, до 7 работни дни след самото плащане. От една страна това вреди на бизнеса, тъй като ресторантският бизнес кредитира въпросните клиенти и седмица по-късно 10 дни, 7 работни, сумата е преведена по сметка. Има и злощастни инциденти, когато картодържателят, жена му е взела картата, отишла на ресторант с приятелки, направили 500 лв. сметка и картодържателя обажда се на банката и казва- аз съм в друга държава, аз не съм извършил тази транзакция. И де факто няма плащане, хората са дошли, нахранили са се, напила са се, уж са платили, а в същото време не са. Анулира се транзакцията."


Някои видинчани са свикнали да плащат с пари в брой, други пък определено предпочитат банковото разплащане, има и такива, които въобще нямат карта, сочи анкета на Радио ВИДИН.


"Предпочитам кеш, по-удобно ми е кеш да плащам... Ако нямам пари в мен, да, плащам с карта, но се случва в някои заведения да няма и ПОС терминал. Да, оставям бакшиш, все пак работят тези хора, трудят се...  По принцип ходя по заведения, вече по-рядко. Аз по принцип предпочитам все още с пари на ръка да плащам. По ресторантите тука е по-неприятната част, защото трябва да имаш и така и така пари, затова предпочитам в брой за бакшиш на сервитьора... Не, нямам карта, затова в кеш... Аз не ходя в ресторанти, когато ходя, все ме черпят, така че, не знам този, който черпи, с какво предпочита да плаща... Щом е с карта- без бакшиш... Предпочитам с карта, защото не пипат пари от хигиенна гледна точка и не е ангажиращо, не трябва да имаш пари в брой, носиш една единствена карта, навсякъде предпочитам с карта аз... Случвало ми се е да платя с карта и да оставя отделно бакшиш... Специално по ресторантите аз плащам с карта."


И един съвет накрая, без значение къде и как извършваме плащане, важно е да проверим дали сумата, изписана на дисплея на ПОС терминала е коректна.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг в местността Божурица – уют сред гората

Сега е идеалният момент за отдих сред природата, затова ви отвеждаме на едно специално място край Видин – до село Синаговци, където наскоро отвори врати нов глемпинг. За тези от вас, които все още не са запознати с термина, накратко – глемпингът е луксозен къмпинг . Това е място за почивка сред природата, но с всички удобства, които..

публикувано на 18.11.25 в 17:40

Награда "Посланици на здравето" за ученици от Лом

Учениците от 10 а. клас при Средно училище "Димитър Маринов" в град Лом спечелиха второ място в конкурса на Министерството на здравеопазването "Посланици на здравето". О тличени са за проекта "Живей активно, храни се разумно! Ключ към дълголетието!“ и дейностите, които са планирали и осъществили по него, за да насърчат здравословния начин на живот..

публикувано на 18.11.25 в 15:03

Есенният салон на художниците в Монтана отваря врати

Дружеството на художниците в Монтана открива традиционния есенен салон днес, 18 ноември, в галерия "Кутловица". В него се включват предимно монтански автори със свои  творби, казва председателят на организацията Таня Василева: "Дълго чакан е този момент с есенната изложба, защото тя е колективна и отдавна не се бяхме събирали.....

публикувано на 18.11.25 в 13:30
Нели Рангелова

Нели Рангелова дари книги на родния си град Монтана

Днес ще ви разкажем за един красив жест от обичаната певица Нели Рангелова . Родом от Монтана, тя реши да направи подарък на града си - този път не с песен, а с книги. Певицата дари на библиотеката в родния ѝ град нови заглавия - бестселъри, актуални книги и интересни издания, които скоро ще бъдат достъпни за всички, които обичат да четат. Тя..

публикувано на 18.11.25 в 13:10

Школа ще развива думите и въображението

Видинските педагози - логопедът  Янна Александрова-Божинова и арт терапевтът Валентина Андреева, създават  школа за деца, наречена "Думоландия"  - вълшебната страна на думите и въображението. И двете дами са с дълъг педагогически стаж.  Янна е слухово-речев рехабилитатор, а Валентина е филолог по български език, специализирала е..

публикувано на 18.11.25 в 13:00

Ломските "шоколадчета" с куп награди от Международен конкурс

С множество награди се завърнаха децата от ВГ "Шоколадче" Лом, участвали в Първи Международен конкурс Златен микрофон в София.  Те спечелиха  GRAND PRIX - голямата награда в категория "Вокални групи" и още награди за индивидуални и в дует изпълнения, разказа Росица Кръстева, техният вокален педагог:  "Това е първото издание, имаше..

публикувано на 18.11.25 в 12:00
автор фотография: Александър Вълчев

Документален филм популяризира маршрута Връшка чука - Ком

Новият документален филм "Пътят към началото: Връшка чука-Ком" тръгва по киносалоните.  Той проследява едно от най-вълнуващите бягания в България. Участник в него е Кирил Николов-Дизела: спортен ориентировач и планински бегач, а прожекцията документира пътешествието му по маршрута. "Планирането и изпълнението на целия филм от средата на август сме..

публикувано на 18.11.25 в 10:15