Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите пак за избори се стягат- с какви листи и послания ще се явят в Северозапада

Снимка: БГНЕС

Днес изтича срокът за регистрации на листите с кандидати за народни представители. В навечерието на предизборната кампания за 47-ото Народно събрание в "Посоките на делника" проверихме с какви амбиции и очаквания влизат в поредната политическа надпрева тази година кандидатите за депутати в Северозападна България. Има ли промени в листите и в посланията на основните политически субекти?

"Има такъв народ", партията която събра най-много гласове на предишния вот, обяви водачите на листите си. Листата във Враца отново ще се води от Георги Георгиев, в Монтана- от Пламен Абровски, а във Видин от Иво Атанасов.

"Нашата цел, на партия "Има такъв народ", е вече да бъдем първа политическа сила в област Видин. Всеки от членовете, от симпатизантите, ще направи така, че това да се случи. Ние ще бъдем първа политическа сила в страната и ще бъдем и в област Видин", прогнозира Иво Атанасов.

Коалицията ГЕРБ-СДС вече регистрира листите си в трите области на Северозапада. Във Враца водач отново е бившият регионален министър Петя Аврамова:

"Изборът, който ни предстои да направим на 14 ноември, е не просто избор между политически сили и идеологии, а този избор ще бъде по-скоро цивилизационен. Трябва да изберем дали да продължаваме с кризата, в която се намира държавата ни, или да се върнем на пътя на стабилността и растежа."

Ирена Димова е водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС за област Монтана за предстоящите парламентарни избори на 14 ноември:

"Тези избори наистина са много важни, защото видяхте какво се случи за последните шест месеца- кризата, в която попаднахме- политическа, икономическа, международна изолация, COVID криза. Нужен е разум в населението, за да излязат и да гласуват за политици, които са доказали, че могат да извадят България от кризата."

Във Видин листата на ГЕРБ-СДС отново ще води Росица Кирова:

"Посланието е ясно- трябва да продължим напред, трябва да надградим постигнатото, а не да рушим. В противен случай наказваме себе си, децата си, региона си. По време на първата кампания говорихме, че предстои тежка икономическа и здравна криза. Говорихме, но не успяхме да предотвратим това, което се случва днес. Загубихме 5 месеца."

"БСП за България" също представи листите си за предстоящите парламентарни избори. Водач във Видин отново е Филип Попов, но има доста промени в останалите кандидати. За гласовете на видинските избиратели ще се борят още Жоро Василев, Аня Ангелова, Тихомир Трифонов, Наташа Петкова, Ивелин Каменов, Андрей Андреев и Милен Митов. Водач на листата на БСП във Враца и този път ще бъде Александър Симов, а след него са наредени Иван Иванов, Вълчо Златанов, Светослав Мандиков, Ивайло Иванов, Стефка Кузманова, Никола Александров и Пепи Туртански. "БСП за България" представи листата си за народни представители и в Монтана. Водач е Ирена Анастасова. В листата са още: д-р Илиян Тимчев, Огняна Найденова, Десислава Венциславова, Мирослав Марков, Георги Ангелов, Галя Рачкова, Теодора Тодорова, Евелина Борисова и Петър Петров.

"Тръгваме към тези избори с увереност, но и с чувство за отговорност. Увереност, че промяната ще стане, но и чувство за отговорност, че трябва да дадем стабилност и сигурност на България и на народа си в тези тежки времена, които се задават. Целта е победа, но има и по-сериозна след това- да съставим стабилно правителство и редовен кабинет, който да се заеме с проблемите, които в момента ни заливат отвсякъде. Сигурни сме, че и в следващия парламент правителство без БСП не може да бъде съставено", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Станислав Анастасов отново ще води листата на ДПС във Видин. На изборите през лятото Движението за права и свободи успя да реализира един мандат от област Видин. На предстоящите избори целта ще бъде същата:

"Непроменена ни е листата от последните избори. Доказа се като успешна. Екипът е добър, така че промени не са правени. Влизаме в изборите с амбиции да си затвърдим мястото, като много добре знаем какво е то, без да го преувеличаваме, без разбира се и да се подценяваме и да си потвърдим мандата в област Видин", обясни Анастасов.

Водач на листата на "Изправи се БГ! Ние идваме" във Видин отново е адвокат Стефан Стефанов, това обяви във Видин единият от лидерите на коалицията Мая Манолова:

"Нашите приоритети са ясни- ние ще се борим докрай за исканията на гражданите от протестите, които поискаха оставката на Борисов и на Гешев, съдебна реформа, но също така и подкрепата за българските граждани в условията на няколко кризи е наш основен приоритет. Ние сме социалната формация, която ще се бори за по-високи доходи на пенсионерите и на работещите хора, за повече подкрепа на младите семейства, на самотните родители..."

Във Враца листата на "Изправи се БГ! Ние идваме" отново се води от юриста Андрей Вълчев, а в Монтана от Мая Григорова - предприемач.

Все още не са обявени листите на "Демократична България", както и на новата формация, която се очертава също да влезе в следващия парламент- "Продължаваме промяната".

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Валери Димитров: На 100% е обезпечена подготовката на изборите в област Монтана

Готовност за нормалното и спокойно протичане на парламентарните избори на 2 октомври декларира областният управител на Монтана Валери Димитров : "По отношение на организацията, това, което зависи от Областната администрация, всичко по план-график е направено, съгласно Изборния кодекс, разпорежданията на ЦИК и Районната избирателна комисия. На..

публикувано на 27.09.22 в 12:12

Ясни са преференциите за кандидат-депутатите от община Мездра

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони в 47-ото Народно събрание и броя на получените предпочитания за кандидатите по кандидатски листи в отделните изборни райони.   Данните..

публикувано на 19.11.21 в 11:00

Пет политически сили с депутат от Монтана

Централната избирателна комисия утвърди със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони след изборите за народни представители на 14 ноември. От област Монтана в 47-ия парламент ще има петима депутати от пет различни политически сили. ПП "Продължаваме промяната" ще бъде представена от Инна Иванова ,..

публикувано на 19.11.21 в 08:37

ЦИК обяви мандатите за народни представители от Враца

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание. Най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни..

публикувано на 19.11.21 в 07:49

Официално: депутатите от Видин

Централната избирателна комисия обяви   мандатите за народни представители в Четиридесет и седмото Народно събрание. Росица Кирова печели за трети пореден път парламентарните избори в област Видин, като водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота на коалицията. Тя беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като вторият път е..

публикувано на 18.11.21 в 20:35

Изборните бюлетини за вота в неделя пристигнаха във Видин

80 000 бюлетини, предназначени за предстоящите на 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент,  бяха доставени в Областна администрация Видин при засилени мерки за сигурност,  съобщиха от областната администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ, а..

публикувано на 18.11.21 в 15:50

Бюлетините за изборите в неделя пристигнаха в Монтана

Бюлетините за втория тур на изборите за  президент и вицепрезидент на Република България  на 21 ноември пристигнаха в Монтана. За областта са осигурени 123 000 бюлетини. Те ще се съхраняват по полицейска охрана в сградата на областната администрация от където ще бъдат транспортирани до общините в региона.  Малко над 121 000 жители на област..

публикувано на 18.11.21 в 15:43