Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доайени на Видинския театър отново излизат пред местната публика

Снимка: Радио Видин


Актьори, част от творческия път на които е преминал на сцената на Видинския драматичен театър, ще имат нова среща с местната публика. Мара Чапанова, Силвия Тоцова, Магда Шалева, Петко Петков са част от актьорите, които се връщат, за да разкажат спомените си от времето, прекарано на сцената на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин, обясни  актрисата от трупата Цветана Дакова:

"Поканили сме актьори, сценографи и режисьори, които са творили на нашата сцена през годините. В момента сме с Мара Чапанова, която е била в нашия театър, през един незабравим за Видинския театър период, по времето на Хачо Бояджиев. Заедно ще пътуваме за Видин. От своята любима сецна тя ще разкаже своите спомени. Срещата ще е интересна. Силвия Тоцова, Валентин Николов, Магда Шалева, Петко Петков, Минчо Събев, режисьор. Ще дойдат Росен Пенчев и жена му Бояна, които са по-млади, но те правиха една много добра постановка на нашия театър, която беше наградена на първо място за сценография. Много са, трудно е да изброя всички имена, ще бъде интересно."

Актрисата Мара Чапанова започва своята театрална кариера през 1959 година от Видин. Това е легендарно време за видинския театър, начело на който като директор е Хачо Бояджиев. Затова вълнението на Мара Чапанова преди новата й среща с видинската публика е напълно разбираемо.

"Аз се вълнувам, все едно че отивам на първа любовна среща. Видинският драматичен театър бе за мен квалификация, радост, общуване, прекрасна публика, голяма река, която дава широта на погледа и сега съм много щастлива, че отново ще се срещна с видинска публика и с мой любим театър."

Срещата с Мара Чапанова и нейните колеги, записали своите имена в историята на видинския театър, ще се състои утре, 14 октомври, от 18:30 часа, в залата на драматичен театър "Владимир Транадафилов". Входът е свободен. 

Събитието е част от проявите за отбелязване на 130-годишнината на Видинския театър - първият построен в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00