Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 ноември 2021 година

Снимка: Радио Видин

Демонстрационно обучение за гласуване с машина за изборите на 14 ноември се провежда в град Кула.


Работодателят не може да задължи своите служители да се ваксинират. Имунизирането срещу коронавирус е доброволно. Това каза по повод 3 ноември  - Ден на Инспекцията по труда, Дина Христова от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда".


5863 са новите случаи на коронавирус за вчерашния ден в страната. В Северозапада най-голямо е разпространението в Монтана 1 380 случая на 100 000 души население за последните 14 дни. За денонощието броят им е 141. 135 са във Враца,101 във Видин. 


Затегнаха мерките срещу разпространението на коронавирус в община Враца.


Нови 135 жители на Врачанско са били диагностицирани с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа, като 2 881 са активните носители на заразата.


Неколкократно са се увеличи желаещите да си поставят ваксини срещу COVID-19 в област Монтана. Засиленият интерес към ваксинацията се дължи на влязлата в сила новата заповед на здравния министър за зелените сертификати.



Българските туроператори и хотелиери настояха ресорното ведомство да направи програма за ликвидност за туроператори, ресторантьори и хотелиери и за възстановяване на средства на клиенти за неосъществени пътувания за 41,2 милиона лева.


Проблемен път и тежкотоварен трафик мъчат Цар Симеоново. Пътната настилка в селото е разцепена напречно през двете платна на няколко места и когато през тези участъци преминават тирове, къщите се тресат и се напукват.



От началото на годината постъпленията в НАП Монтана са над 103 млн. лв., което е с 12,5 млн. лева повече в сравнение със същия период на миналата година. Само за октомври, приходите са над 10 млн. лв.


Община Белоградчик е с нов интернет сайт, който е достъпен от края на месец октомври. Има мобилна версия и е достъпен за хора със зрителни увреждания.


1 332 родители на първокласници от област Враца са получили помощ от държавата, за това че детето им е тръгнало на училище. Държавната помощ за първолаци и осмокласници е по 300 лева, като половината се изплаща при одобрение на документите, а другата половина – в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава уроци.


50% от учениците в община Козлодуй ще учат от разстояние в електронна среда от днес, съобщиха от местната управа. 50% от паралелките ще се обучават онлайн до 16 ноември включително. 



В Кула е осветен параклисът, изграден в новия гробищен парк. Гробищният парк е изграден със средства, отпуснати с постановлентие на Министерсдки съвет преди три години. За целта са осигурени 750 000 лв.


Треньорът на видинския клуб по карате Вартан Папикян предлага да тренира безвъзмездно деца с уврежадия. Казва, че вече има подобен опит и смята да поднови заниманията с тях.



Млад видински фотограф организира фотопленери, в които може да се включи всеки, който пожелае.  Николай Наумов обучава начинаещи фотографи с идеята след време да създаде и собствена фотошкола. 


Литературният критик от Лом, Юлий Йорданов,  бе награден по повод Деня на будителите с  най-високото отличие на СБП - Почетна грамота за принос към съвременната българска литература. Той е автор на 15 книги с литературна и изкуствоведска критика. 


Готова е за печат новата книга на врачанската писателка Гергана Христова- Веселинова. Тя представлява сборник разкази не публикувани до сега и носи името "На върха на пръстите". Книгата ще излезе от прчатницата около Коледните празници.


За утре в Административния съд във Видин е насрочено третото от делата срещу администрацията на Министерския съвет и Министерство на околната среда и водите, заведено по искове на близки на загинали в завода за боеприпаси в Горни Лом. Претенцията за претърпени неимуществени вреди е от името на момче, загубило родителите си при взрива на първи октомври 2014 година. 


14-годишен музикант гостува на Симфониета-Видин този четвъртък. Ивайло Василев, който е с над 20 награди от международни конкурси, ще изпълни  „Концерт за пиано“ на Шуман. Концертът ще е от 18 часа в залата в зала "Филхармония".


Безплатен транспорт с градските автобуси до двата гробищни парка във Видин организират от общината на 6 ноември - Архангелова задушница. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29