Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо не се решаваме да се ваксинираме?

Снимка: Радио Видин

В разгара на четвъртата вълна на пандемията, причинена от коронавируса, ние българите сякаш все още не можем да вземем важното решение да се ваксинираме ли или ще разчитаме на собствения си имунитет. Свидетели сме на непрекъснато затягане на мерките и въпреки това голяма част от обществото ни не е готова на тази стъпка и продължава да не вярва на цифрите. Болниците са препълнени, но дори и това не може да ни убеди, че имаме работа със сериозен противник, като COVID-19. Защо се получава така? Това попитахме видинчани:

"Защото хората в България в по- големия си процент имат много ниска обща култура. Един човек, който е запознат с много сфери в нашия живот, може сам да прецени дали трябва или не трябва. Тогава как трябва да се спасяват тези, които не могат да преценят да се ваксинират или да не се ваксинират- като слушат различни мнения, а какви са мненията- некомпетентни ... Няма вяра никой и затова всеки ден слушаме различни мнения."- коментираха видинчани.

След относително спокойното лято на 2021 година, сякаш си отдъхнахме от предишните няколко интензивни вълни и си помислихме, че всичко е свършило. Нестабилната политическа обстановка оказа допълнително влияние върху цялостното ни поведение, относно коронакризата. Много българи, обаче живеят от години зад граница и успяват да се приспособят към чуждия начин на мислене, дори и по отношение на заразата. Десислава Василева е от Видин, но от години живее и работи във Великобритания. Тя сподели за радио Видин как се случва животът на острова в последните месеци на 2021-ва година:

"Във Великобритания в момента животът се връща към нормалното във втората година от пандемията. Хората работят и всичко е отворено. Училищата- децата ходят на училище, ресторантите- така известните "пъбове", фризьорски салони, магазини, хората пътуват, фитнес центровете и всичко работи. Работят театрите, концертните зали, готвят се за посрещането на Коледа и Нова година със специални концерти и събития ... Нормализира се живота, не че няма проблеми- ежедневно се регистрират около 50 хиляди новозаразени."

Каква е личната мотивация на една българка, живееща в чужбина да си постави ваксина срещу коронавирус- това попитахме Десислава Василева:

"Особени страхове не съм имала, а по- скоро те ми бяха внушени от общата нагласа, че това е нещо ново, което трябва първо да бъде изпитано, което дава отклонения, но изолирайки се от тази обща нагласа, аз просто се съсредоточих върху мнението на учените и на вирусолозите- и британските, и европейските, и българските. Естествено оказа се, че всички учени са на едно мнение- че ваксината ще помогне, че е безопасна и че това е средството, което може да те защити в момента- просто друго няма."

Ваксините, които България е осигурила за гражданите си, се използват в целия свят. Те са преминали успешно клинични изпитвания. Доказано е, че отговарят на всички изисквания за качество, безопасност и ефикасност, като другите лекарства. В световен мащаб вече са приложени над 5,5 милиарда дози от ваксините срещу COVID-19. Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти, както и всяко друго лекарство. Това, което е различното е, че скоростта на развитие и потенциалното одобрение са много по- бързи поради спешната ситуация, свързана с общественото здраве. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45