Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Силно начало на сезона на киселото зеле във Видин

Снимка: Радио Видин

Започна сезонът за приготвяне на киселото зеле. Във Видин началото му дадоха производители, които изнесоха продукцията си и създадоха своеобразен зелев пазар на улица "Широка", в близост до изхода на града. Тази година реколтата е слаба, предлагането няма да отговори на търсенето, прогнозира производителка от село Кутово. За земеделците от Флорентин реколтата от зеле е по-добра:

"Хората ще спазят традицията, ама сме много зле, зелето е на 20% завито. Лоша година, сушава. Няма да можем да отговорим на търсенето, много лоша година. Ние, производителите сме на загуба, не можем да си покрием разходите. За съжаление, удари ни и тази вълна, половината са болни,,по болници. Много лошо, ама природата е това. По традиция се търси кьосе, хората са запомнили кьосе, иначе и другото зеле става, има различни сортове... Всяко зеле е хубаво да се сложи в бидонче, всеки има своите предпочитания. Има реколта. Хората си взимат, спазват традицията кой, както прецени, което им харесва, и си взимат."

Снимка: Радио Видин
Цените на зелето варират според сорта и качеството- от 50 стотинки до 1 лев за килограм. Търсеното е много голямо, купчините с прясно зеле бързо намаляват, показа репортерска проверка на Радио Видин. Видинчани са традиционалисти и тази година няма да оставят бидоните празни: 

"Аз малко закъснях този път, може би преди седмица трябваше. Имам едно малко бидонче, защото съм сама и даже ми остава. Взимам кьосе. Махам първите листа и понякога ги мия, отрязвам на кръст, слагам няколко зърна царевица и пълня бидончето, след това морска сол... За първи път ще сложа дюля, така ми казаха едни възрастни жени и ще опитам. После може и на салатка, и готвено със свинско месо, ако има... 15 зелки слагаме, по-малко, по-малко....  Всяка година слагаме. Правим 50 до 100 кг зеле. обичаме зимно време за салатка... Ще купим да има за месцето и за винцето. Сармички правим задължително на Бъдни вечер."...

Киселото зеле има своето запазено място на трапезата на българина. Но освен много вкусно, то е и изключително полезно. Процесът на ферментация го превръща в естествен пробиотик, който ни помага през дългите и студени зимни месеци. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Иван Тенев

"Музикална зона" в памет на Иван Тенев – вечният бохем

 В днешното издание на „Музикална зона“ отдаваме почит на една от най-колоритните личности на българската музика и култура – Иван Тенев, известен на всички като Агент Тенев. Роден в София на 2 септември 1951 г., той започва като художник и карикатурист, а впоследствие става автор на текстовете на над 400 песни за легендарни родни изпълнители..

публикувано на 03.11.25 в 09:00

"Неделник" от 2 ноември 2025 година

Здравейте приятели! Зима идва… време за топли чорапи, усмивки и добри новини! „Неделник“ е добра новина и вече е на сайта. За начало отново прелистваме старите вестници и с усмивка си припомняме онези хубави новини от близкото минало - защото хубавите истории никога не остаряват! Първата ни спирка е Бяла Слатина , където..

публикувано на 02.11.25 в 14:35

Да бъдем милостиви с надежда за вечния живот

Днес е Пета неделя след Неделя подир Въздвижение "Аврам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар – злото;  сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш."  /Лук.16:25/ Разказът на Господ Иисус Христос за богаташа и бедния Лазар има непреходна стойност. Ако миналото време преведем в сегашно и единственото число..

публикувано на 02.11.25 в 08:00

Търсите изход? Това е смехът.

Когато се казваш Грозьо Грозев и всички ти викат Грозния – колкото заради името, толкова и поради факта, че наистина не си измил зорите, – имаш два избора: да пораснеш смачкан до обезличаване комплексиран човечец, или да обърнеш негативите в позитиви по най-нахалния, но безотказно работещ начин – чрез хумор и демонстративен индивидуализъм,..

публикувано на 31.10.25 в 17:05

"Едно" на 31 октомври 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" организираха през месеца.  В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на готвача с кулинарно състезание. П роведоха и отборно спортно състезание по дартс. Използваха едни от топлите и слънчеви дни на..

публикувано на 31.10.25 в 16:49

Когато радостта се шие с любов – историята на Илиана Кънчева

Днес в рубриката "Професия-хоби" ще ви запознаем с Илиана Кънчева. Илиана от дете обича да шие и някак си съдбата цял живот я води към това да стане шивач. От десет години тя вече има и собствено ателие в град Видин и описва своята професия като удоволствие. Обича да шие народни носии и официални рокли, а най-голямата награда за труда и е..

публикувано на 31.10.25 в 16:10

Маска и тиква или буквар- кое да изберем?

Всяка година в края на октомври се изправяме пред вечната "битка" - тикви срещу буквари! От едната страна е Хелоуин, с костюми, маски и лакомства. От другата - Денят на народните будители, когато свеждаме глава пред делото на духовниците, книжовниците и възрожденците, които са събудили българския дух и го държат жив вече векове!  В последните..

публикувано на 31.10.25 в 16:00