Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкопките на антична Бонония са с потенциал за туристическа забележителност без аналог в България

4
Снимка: Радио Видин



Четвърта година продължават разкопките на антична Бонония във Видин. Археолози в града ще продължат с проучванията до края на ноември. Останките от римско време се намират в центъра на  града, където в момента екип от около 30 души работи усилено. Те са в последния етап на проучването и се очертава след около две седмици екипът да започне и етапа на зимното консервиране на разкопките, обясни за радио Видин ръководителят на проекта доц. д-р Здравко Димитров:


"Догодина имаме много стройна организация и сме планирали цялостното проучване на този парцел 128 от общинската собственост и искаме догодина вече окончателно да свържем разкопките на стария, северния сектор - Кула номер 8 с Кула номер 10, за да може в края на 2022 град Видин да има напълно проучени две крепостни кули, над 100 метра от цялата крепостна стена на Бонония, което е великолепна даденост за развитието на туризма в центъра на града." 


Миналата година Община Видин влага 20 000 лв. в разкопките, които обаче съвсем не са достатъчни, коментира и кметът на града Цветан Ценков. Той каза още, че ще се настоява от следващите български правителства да бъдат отделени поне половин милион от бюджета на страната, за финансирането на Рациария и Бонония, защото те са свързани и всички финанси минават през бюджета на видинския музей:
 
"Видин има огромен потенциал да се развие като туристическа дестинация, както винаги съм казвал, на базата на тази четирипластова българска история, на която ние сме собственици. Това е собственост на град Видин, защото този град не само със своята история, ами и със своите природни дадености има много бъдеще." 


Общинското ръководство няма да спре да следва досегашните политики и ще продължава да насърчава и подпомага тези дейности, в името на това, нашият град да се превърне в една прекрасна туристическа дестинация, добави и заместник-кметът на Видин, Борислава Борисова.


Освен монументалната архитектура, която разкриват, археолозите намират и над 750 находки - керамика, монети и апликации от различните исторически периоди. Останките от античния град са недалеч от най-запазената от Средновековието крепост у нас "Баба Вида". Бъдещите планове са както тя, така и те да попаднат в туристическите маршрути. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00