Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 900 видинчани искат да сменят старите си печки за екологични

Снимка: Радио Видин

Повече от 900 видинчани заявиха желание да сменят старите си отоплителни уреди на твърдо гориво с екологични по проекта "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". Това стана ясно след завършилия преди дни втори прием на заявления за участие в проекта. Резултатите обобщи ръководителят на проекта инж. Румен Лилов:

"Втората покана беше обявена от 8 ноември до 19 ноември и в този срок се възползваха 946 заявители - толкова заявления сме получили, които сега предстои да обработим. Заявителите ще бъдат повикани в Община Видин, за да дойдат и да отстранят грешките си и заявленията им да бъдат изрядни. Това ще се случи в едномесечен срок. След изтичане на този едномесечен срок, ще се оформят готовите и одобрените заявления, с които ще пристъпим към оглед на място."

При първия прием през пролетта бяха подадени 3379 заявления, от които са одобрени 2846. Предпочитаните от кандидатите отоплителни уреди са климатиците. Предстои сключването на договорите, обясни Румен Лилов:

"След като мине обходът на домакинствата и по втората покана, ще се пристъпи към договори с всеки един заявител. Предполагам, че това ще се случи през зимния отоплителен сезон на 2021 - 2022 година. Реалната подмяна на отоплителните уреди ще започне след приключване на отоплителния сезон 2021-2022 година, тоест след април месец другата година. Сега сме обявили и процедурата за изпълнител на тази дейност. Надявам се да няма обжалвания и всичко да бъде нормално по основната дейност на проекта. Бих искал да кажа на участниците в този проект да бъдат търпеливи, защото проектът завършва през месец май 2024 година. Това са все пак над 3000 заявители, така че фирмата, която ще спечели за извършване на самата подмяна на уредите, няма толкова бързо да извърши подмяната. Тя ще се реализира в рамките на 2 години."

Участници в проекта обясниха мотивите си да се откажат от старите си отоплителни уреди и изразиха надежда по-скоро да получат новите:

"Когато разбрах, че има такъв проект, реших, че си заслужава да се включа. В момента съм на дърва. Реших, че по-доброят вариант за мен е отоплението с климатици. Надявам се да ги получа до следващата зима... От дълго време се отопляваме с камина на твърдо гориво, но това е доста трудоемко, напоследък е и доста нерентабилно, да не говорими за замърсяването на въздуха. Кога ще се случи  подмятаната на въпросните отоплителни уреди е най-важният въпрос, който ни интересува... Първата ни идея беше, че е по-лесно на климатик, но като видяхме, как стоят нещата с тока, решихме да са пелети. Досега сме били на дърва. Може да е енергоспестяващо така, но паричноспестяващо, както очаквахме да бъде, няма да бъде, защото наред с тока се вдигат и пелетите..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Поредица от събития в подкрепа на 9-месечния Божидар организират в Бяла Слатина

В Бяла Слатина организират поредица от инициативи в подкрепа на 9-месечния Божидар, който страда от рядко генетично заболяване. В читалище "Развитие-1892" е уредена благотворителна изложба базар. Събраните средства ще са за лечение на момчето, каза секретарят на читалището Светлина Берова. "До 10-ти ноември сме подели доста неща в..

публикувано на 18.10.24 в 15:53

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти и осми клас във Видинско с еднократна помощ

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти, както и учениците от осми клас в област Видин, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.  Тя ще бъде изплатена на два транша.  Крайният срок за подаване на заявленията-декларации приключи на 15 октомври, каза за Радио Видин директорът  на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин,..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Младите са надеждата за новото начало на Мърчево

Село Мърчево е сравнително голямо село в Северозападна България .  Намира се в община Бойчиновци, област Монтана .  Река Огоста и жп линията София-Видин минават през селото.  Иван Иванов е дългогодишен кмет на селото - от 17 години. Избран е през 2007 година, а в момента тече петият му мандат.  Той обича родното си място, а..

публикувано на 18.10.24 в 13:26

18 октомври - Ден на художника

Днес, 18 октомври, художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.  Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на..

публикувано на 18.10.24 в 12:51

Романът "Освен това танцувам" на френските писатели Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева

Пиер-Мари Сото е успешен писател, носител на наградата Гонкур, който вече не пише. Вдъхновението му си е отишло на 28 октомври 2010 г., точно в 21 часа и 15 минути. Висок е 1,92 м, женен четири пъти, с шест свои деца и няколко доведени. Аделин Пармелан е висока, дебела, брюнетка, ако вярваме на нейното собствено описание. И да не вярваме, с..

публикувано на 18.10.24 в 12:00

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" представят в Монтана

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" -  на Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" ще се проведе днес в Монтана.   В него ще се включат представителите за България, завоювали среброто в Световния шампионат по сценични изкуства "PERFORMER CUP 2024" в Италия. Това са общо около 40 деца от областния център, информира Миглена Георгиева ,..

публикувано на 18.10.24 в 10:00