Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "Невидимата първа линия" помага на кризисни центрове за пострадали от насилие

Снимка: Български фонд за жените

Български фонд за жените организира дарителска  кампанията "Невидимата първа линия". Кампанията е в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие. Те са едва 17, а услугите, които предоставят, са недофинансирани, казва Теодора Петрова от екипа на неправителствената организация: 


"Ние нарекохме нашата кампания "Невидимата първа линия", тъй като искахме да акцентираме върху това, че в България насилието е една огромна пандемия и много жени и деца страдат от него. В същото време има едни хора, които остават невидими, остават скрити много често. Като чуваме за помощ за пострадали от насилие, ние не разбираме как се осъществява тази помощ. Затова искаме да наблегнем върху хората, които всеки божи ден, 24/7, помагат на жените и децата, пострадали от насилие и това се случва в кризисните и консултативни центрове, които са в страната. Те са недостатъчно като брой и за съжаление не са достатъчно финансирани от държавата и общините, но те са там и те помагат наистина всеки ден и всъщност ние в нашата кампания разказваме за тези невидими герои, които спасяват човешки животи, които подкрепят жените дори и след като излязат от кризисния център и успеят да избягат от кръга на насилието, след това да успеят да се реинтегрират в нашето общество, да си намерят работа, квартира, да започнат самостоятелен живот, децата им да посещават детска градина, така че те наистина да станат независими и да не се налага да се връщат в този порочен кръг, който ги е задържал при един насилник в една токсична връзка."


По данни на Европейската агенция за човешки права и според Световната здравна организация всяка трета жена е жертва на насилие. Прокуратурата в България съобщава за тройно увеличение на делата за домашно насилие за 2021 година.


Домашното насилие е скритата пандемия, която отдавна е превзела много домове в България и е различна от тази, предизвикана от коронавируса, казват от Български фонд за жените. 


Кампанията "Невидимата първа линия"  цели да разкаже историите на психолози, юристи и социални работници от организациите, които първи оказват подкрепа на жените и децата и пострадали от насилие, а също и да набере средства за спешните  нужди в кризисните и консултативни центрове. Сред тях са мерки срещу разпространението на COVID-19, заплащане на държавните юридически такси за представителство на пострадалите в съда, допълнителни часове работа на психолози и юристи, поради увеличения брой случаи, учебни пособия за децата, както и спешна хуманитарна помощ за жените, които излизат от временните приюти.


Кампанията може да бъде подкрепена по следните начини:

·  на silna.infoчрез дарение по сметка или с карта

·  в Платформата.бг

·  с DMS SILNA на 17 777

·  на касите на EasyPay в цялата страна с КИН 4236895688

Дарилите 50 или повече лева ще получат като подарък специално създадената документална книга "Невидимата първа линия", разказваща истории на специалистите, които работят в кризисните и консултативни центрове, преплетени със съдбите на пострадалите жени и деца, на които те помагат всеки ден. Идеята на книгата е да вдъхне надежда и да покаже героите на деня, които често остават скрити, извън новините по телевизията, но които променят човешки съдби.


Зад каузата на кампанията вече застанаха Avon Cosmetics България, Veolia – Софийска вода, Райфайзен банк, Melon и Британското посолство в София. Книгата ще бъде доставена до дарителите безплатно с любезното съдействие на Glovo-България, съобщиха от Български фонд за жените.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24