В условия на онлайн преподаване в СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено в тези условия по-трудно се работи, но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати, казва Димитрана Захариева, преподавател по специалните предмети на готвачите и хлебар-сладкарите:
"Учениците сами си подсигуряват материалите за практическите занятия, за всеки ден имаме тема, по учебен план. Дава се заявка за асортиментите... Дава се технологията за приготвяне, грамажа и продуктите и децата избират и изпълняват при домашни условия. След това се прави презентация и тя се качва в училищния сайт и се поставят оценки..."
Деветокласникът Дейвид учи в специалността "Хлебар-сладкар", последното видео, което е направил на свое изделие, е питка "Цвете":
"Направих питка "Цвете", продуктите са мая, брашно, прясно мляко, яйца, сол, кисело мляко, захар и краве масло... Приготвяме маяното тесто, оставяме да втаса, след това разделяме на 11 топки, които се разточват на кори... Навиваме във формата на цвете, оставя се да втаса, изпича се... Тази питка е по-трудна... Или ме снимат моите родители, или закрепвам камерата и се снимам, за да покажа какво съм научил и да пресъздадам тази среда..."
Мария Димитрова е от 9 клас специалност "Хлебар -сладкар", обича да прави пица:
"Последното ми видео беше питка с кренвирш, необходимите продукти са 1 кг брашно, няколко кренвирша, 20 гр. хлебна мая, сол, масло. Замесва се средно меко тесто, остава се да втаса 30 мин, разточваме го, намазваме го с лютеница. Режем тестото на ленти, увиваме лентичките около кренвирша, поставяме ги в тава и ги оставаме да втасат отново за около 20 мин. Печем ги на 180 градуса... След това презентираме, снимаме, качваме в групите да го видят учителите и да ни поставят оценка..."
Криста учи в същата специалност "Хлебар -сладкар", за нея дистанционното обучение е по-различно от присъственото, но успява да се справи:
"Последното ми видео беше баница със сирене. Брашно ,сода сол и вода са необходимите продукти за тестото. ...За плънката яйца, кисело мляко, олио, сирене, сол. Пече се 20 минути, отгоре баницата се реже на парчета, за да стане по-лесно рязането след това... Обичам много да правя кекс, за да бухне зависи от слагането на бакпулвер, пече се на 180 градуса..."
Тази година е разкрита в училището нова специалност "Готвач".
Повече може да чуете в прикачения звуков файл.
В "Едно" представяме събитията, които организираха от фондация "Подкрепа за реализация" - Видин през месец септември, както и предстоящите. От Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни лица с увреждания към фондацията отбеляза Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия с посещение в музея. Разгледаха..
Проектозаконът за виното и спиртните напитки трябва да е съобразен с дребните производители на домашен алкохол . Това казват жители на видинското село Гюргич, което е едно от малкото с обществен обект за дестилиране. Преди 20 години настоящият кмет, тогава предприемач, Бойко Младенов по настояване на местните и с тяхна помощ, изгражда казана за 45..
Болестта на Алцхаймер е най-срещаният вид деменция както по света, така и у нас. Въпреки това в България само една неправителствена организация е създадена и работи в подкрепа на болните и семействата им. Това е Гражданско сдружение "Алцхаймер България", което започва официално своя път през 2023 година. Основната му мисия е осъществяването на..
На 25 септември отбелязваме Световния ден на фармацевта . Този ден се чества ежегодно, а целта му е да насочи общественото внимание върху значението на фармацевтичната професия за успешното функциониране на всяка здравна система. Всеки от нас посещава аптека, когато има нужда от съвет или лечение, а зад гишето ни очакват хора, чиято работа..
В "На раздумка с Яна Маринова" гостува Таня Ангелова, която живее и работи в САЩ. Тя е от Видин, обича своя роден край и инвестира тук. Казва, че е гражданин на света, чувства се успял и много позитивен човек. Америка е последната ѝ спирка, иначе още от дете заминава за чужбина: "Вече повече от 25 години живея там и съм изключително..
В ерата на дигиталните технологии, село в Северозапада продължава да разчита на своя радиовъзел. В Селановци, община Оряхово, хората и до днес ползват своите кабелни радиоточки, за да научат новини от населеното място. Съобщенията от селото се излъчват в 8:30 и 16:30 часа от служители на кметството, като освен вести, звучат и поздрави по поводи..
Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"-Видин бе домакин на обща "Трудова борса". Дирекция "Бюро по труда" Видин е организатор на третата за годината подобна инициатива. Възрастови ограничения нямаше, а целта бе да се срещнат работодателите, които търсят нови попълнения за своите колективи и хората, търсещи работа. Това обясни Александра..