Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гняв" - изложба в изложбата

Автор:
Снимка: Фейсбук Ивайло Петров

Трета самостоятелна изложба ще открие фотографът от Видин Ивайло Петров. Изложбата е озаглавена "Гняв" и представлява цикъл от 16 изображения, създадени за около половин година. Всяко от тях показва поток на мисълта, облечен във визия, чрез който в живота си авторът се е опитал да стигне до корените на тази мощна емоция. "Гняв" е един диалог, проведен от мен със самия мен", казва Ивайло Петров:


"Никога не съм планирал да става на изложба, като начало. Просто в живота, понякога нещата вървят нагоре, понякога пък надолу и беше един доста тежък в чисто персонален план за мен период, миналата година, в който аз някак така почувствах и избрах да се дръпна малко от света и да минимизирам изцяло, дори комерсиалната си работа, контактите си с хора. Просто почувствах нуждата да се дистанцирам. Обаче хората, които ме познават, знаят, че аз като цяло живея и дишам за нещата, които правя и те под една форма или друга намериха изражение в ето тази серия от неща. Тя стана много спонтанна, от тази гледна точка, че аз бях решил, че трябва да се фокусирам върху тази емоция - гняв, която аз винаги съм носил със себе си в живота. Да я разбера, да я рационализирам по някакъв начин, чисто за себе си. Това от тази гледна точка всъщност е нещо като диалог, който проведох със самия себе си. Правейки тези изображения по наистина спонтанен начин, те просто ми се появяваха в главата и аз сядах и ги реализирах тях - аз за един период от няколко месеца буквално само това правех. И станаха обем от работа, който реално ме поканиха сега да презентирам в галерия "Синтезис" в София и считам това за шанс в живота, който не съм очаквал, дори не съм целял, но се надявам да стане по някакъв начин достойно. За самите изображения- те на практика са продукт на едно доста голямо количество време, което прекарах наистина в самоизбрана изолация, без да звуча прекалено тежко, нали. Просто когато човек иска да се фокусира наистина върху нещо, то обикновено на тихо и на тъмно е най-добрия начин да направи това. Мислих доста, доста работих, както казах, за да ги визуализирам и те общо взето са една такава ментална прогресия на емоционалното ми състояние от една страна, а от друга страна на разсъжденията в чисто персонален план за това къде са корените на тоя гняв, защо всъщност винаги в живота съм избирал досега в по-сложни ситуации именно него като средство за справяне. А той, между другото, може да е много ефективно средство за справяне с нещата, обаче се оказва, че всъщност, когато наистина изразяваш тая емоция по твърде екстравертен начин, по твърде интензивен начин, какъвто аз често съм имал склонността да правя, то тогава, всъщност, не само за теб самия, а и за хората около теб, това може да е много силно деструктивно. Така че исках да преосмисля генерално подхода си към живота и отношението към някои неща - защо всъщност съм, дори несъзнателно сякаш, винаги избирал именно това - гневът - като метод за справяне и всъщност процеса на разсъждение, към който аз получих и честно казано помощ от хора около мен, които са ми ценни и важни, реално успях да достигна и до темите на много от тези изображения."


Ивайло ПетровИзложбата ще бъде придружена и с няколко допълнителни събития, едното от които е уникално по рода си и точно заради него Ивайло нарича събитието "изложба в изложбата". Споделя за него за първи път пред Радио Видин:


"Едното от които ще е авторска експликация върху това, което в крайна сметка съм реализирал. Ще анализирам начина по който се достига до някои от тези изображения, защото те като процес не са много прости. Аз използвам фотография от една страна, но от друга страна работя доста с триизмерни визуализации - CGI и постпродукция, които всъщност допълват и обогатяват, ако мога така да се изразя, нещата които чисто фотографски мога да постигна. Съответно тези изображения от авторска гледна точка са нещо като амалгама на всичко, което технически съм успял да достигна през годините на работа и разбиране за този процес, които бих искал под някаква форма да споделя... Другото, което е и което смятам, че ще е доста интересно също, ще е разговор с психотерапевта Ирина Кирякова... Отделно от това, бих искал да кажа нещо, което до момента не съм казвал никъде все още - това само по себе си е малко изложба в изложбата. Какво имам предвид с това? Това е, че всъщност до всяко от изображенията в галерията ще има едни QR кодове и когато човек сканира с мобилния си телефон тия QR кодове, ще може да се отворят едни раздвижени анимации на тези въпросни изображения и да се прочете малко авторски текст, съвсем кратък, който донякъде развива това, което съм имал предвид със самата картинка. Това е бонус към основните изображения, към основната изложба, но е всъщност допълнително нещо, което си е и интегрална част от него. Отделно от това, тези дигитални изображения ще могат да бъдат закупени и като NFT оригинали. Това е нещо като съвсем млада технология в момента, която се ражда буквално пред очите ни и по този начин човек ще може да има дигитално верифициран, дигитално гарантиран оригинал на част от моята работа, именно през тези QR кодове".

Изложбата ще бъде открита в Софийската галерия "Синтезис" на 9 декември в 17 часа, като ще има така нареченото "дълго откриване", при което авторът ще стои поне 3-4 часа на място и ще посреща всички, които идват. Няма конкретен час, в който всички да дойдат, за да няма струпване и за да се спазят противоепидемичните мерки.

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00