Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфлация и доходи в края на годината- каква е заявката на новите управляващи?

Снимка: Радио Видин

Инфлацията ще се ускори до 4,5% до края на годината, според прогнозата на Министерството на финансите в актуализираната есенна оценка за икономиката. Тази година ще бъде отчетен ръст от 4%. Силното разпространение на коронавирусната инфекция продължава да влияе негативно на потреблението в страната, но оценката за растежа на икономиката остава непроменена спрямо есенната оценка, актуализирани са единствено факторите. Макар до края на годината да ни очаква по- висока инфлация, средногодишното поскъпване на цените ще бъде 2,4%, уточняват още от Министерството на финансите. Догодина, обаче средногодишната инфлация ще бъде 4,2%, което пряко ще се отрази на реалния доход на домакинствата. Актуализираната есенна прогноза бе изготвена на базата на допускането, че ще постъпят средства и ще започне работа по проекти на Плана за възстановяване догодина. Задържа ли се ръстът на инфлация в края на годината и какво се случва с доходите ни? Потърсихме за коментар Цветан Цветков, началник отдел Видин към Териториалното статистическо бюро Северозапад: 

"Последните данни, с които разполагаме са за октомври 2021 година. Спрямо предходния месец септември индексът на потребителските цени е 101.8%, тоест имаме увеличение от 1.8%. При хранителните стоки увеличението е с 1.6%, при нехранителните имаме увеличение от 3%, в общественото хранене имаме увеличение от 1% и при услугите увеличението е 0.7%. На годишна база в сравнение със същия месец на 2020 година индексът на потребителските цени е 6%, като при хранителните стоки има увеличение с 5.8%, нехранителните със 7.1%, в общественото хранене увеличението е с 4.9% и съответно при услугите увеличението е с 4.8%."- уточни Цветан Цветков.

Ден преди да бъде връчен мандатът за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната" от Министерството на финансите публикуваха проектобюджета за догодина. Над седем милиарда лева дефицит и потенциален нов дълг от над 10 милиарда лева са заложени в него. От служебния кабинет предложиха от догодина минималната работна заплата да е 710 лева. Максималният осигурителен доход, който бе една от червените линии в коалиционните преговори, е определен от служебния кабинет на 3400 лева. Максималният размер на пенсията ще бъде 1500 лева и то от 25 декември тази година. С оглед повишаване ефективността на семейните помощи за деца, се предвижда увеличаване на доходния критерий от 410 лв. на 510 лв.- за получаване на пълния размер на помощта. Постижими ли са тези изчисления? Потърсихме за коментар Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

"Ние в момента сме доста на тъмно от гледна точка на тези предложения, тъй като стана ясно, че проектобюджета за 2022 година няма да е това, което най- вероятно ще се гласува през януари или февруари. Има едно ясно политическо съобщение, което ни казва, че ще има конкретни мерки точно по отношение на цените на тока, подкрепа на бедните пенсионери и борбата с инфлацията ... Що се отнася до самата инфлация, на този етап нямаме индикации за нейното забавяне, броени дни преди публикуването на данните за ноември."- поясни Адриан Николов.

Максималният нов дълг догодина не може да надвишава 10,2 милиарда лева, като изрично е записана възможността да излезем на външните пазари. Нещо повече- лимитът по програмата за теглене на дълг на международните пазари се увеличава от 10 млрд. на 15 млрд. евро, но той няма как да бъде изпълнен изцяло в следващата година. Според средносрочната прогноза през 2024-та общо държавният дълг може да достигне 49 милиарда и 100 милиона лева. Дефицитът за догодина е изчислен на 5,1% от брутния вътрешен продукт, като се очаква той да започне да намалява през следващите две години и да спадне до 2,8% от БВП през 2024 г. У нас ръстът на минималната работна заплата отново породи полемики през последните дни по оста- работодатели и синдикати. Може ли ръстът на минималната заплата да доведе до проблем за икономиката ни- това попитахме още Адриан Николов от Института за пазарна икономика:

"Като че ли у нас имаше един много интересен дебат преди кризата, предложен от няколко работодателски организации за механизъм на минималната работна заплата, който да обвърже с някаква обективна икономическа характеристика от типа на ръст на цените, динамиката на пазара на труда, разширяването на БВП и т.н. Кризата, обаче сложи край на този дебат."

Видинчани също коментираха ръста на инфлация в края на годината и не скриха притесненията си от предстоящо евентуално повишение на цените на електроенергията за бита, което може да доведе до нов ръст на инфлацията в началото на следващата година. Нереалистичното увеличение на минималната работна заплата може да доведе до затваряне на цели сектори и да се окажем в ситуация на структурен проблем в икономиката. Такава е позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България. На преговори от последните дни синдикатите и работодателите не успяха да постигнат съгласие за ръста на минималната работна заплата в България за догодина. Потърсихме работодателска организация- разговаряме с Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България:

"Със сигурност ще окаже влияние върху редица сектори, защото много хора са на минимални работни заплати и когато това не е по линия на някаква подкрепа на заетостта, това вече е сериозен проблем за работодателите и те трябва да си променят стратегията и да преценят дали да уволняват хора, дали да съкращават работни места или да се преструктурират. Това, като се случва в края на годината и се имат предвид и другите разходи се превръща в един огромен проблем, особено за най- малките бизнеси."- подчерта Елеонора Негулова.

Какво казват синдикатите? Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова открои увеличението на пенсиите и доходите като съществен елемент от преговорите между коалиционните партньори преди дни. Според нея вдигането на минималната работна заплата до 700 лв. не е достатъчно, за да доближи страната ни до своите партньори в ЕС. Противоречията с работодателите по този въпрос продължават:

"Алтернативата на административното увеличение на минималната работна заплата е това ние с тях да договорим някаква формула, някакъв механизъм, по който да се определя минималното плащане за страната. Ние такова разбиране няма как да постигнем помежду си, тъй като те настояват така да бъде формулирано ограничението за минималната работна заплата, че тя да е по- ниска и от настоящата. Очевидно е, че синдикатите няма как да се съгласят с подобна постановка."- обясни Ваня Григорова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35