Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се прави изкуство и каква е цената му в чужбина

4
Снимка: Биляна Станкова



"Да обичаш красотата е вкус. Да създаваш красота е изкуство." - казва Ралф Емерсън. Това важи и за 30-годишната Биляна Станкова от Видин, която вече четвърта година е далеч от родината си, но това не ѝ пречи да създава красота всеки ден. Тя вдъхва живот на стари и счупени чаши, като ги превръща в красиви и луксозни свещници. И това не е единственото ѝ хоби. От доста време видинчанката се занимава с изработка на най-различни ръчно направени аксесоари и накити, но в последния месец се е отдала основно на свещниците. 


"В различните етапи от живота ми съм се занимавала с различни арт неща. Сега просто се вдъхнових, тъй като всяка година ми се иска да направя ръчна изработка коледни подаръци, които да подаря на клиенти и приятели. От много време го отлагам, може би години наред, но тази година реших, че ще го направя това нещо. Не очаквах да е толкова трудоемка самата работа и направих само 10, които избрах да подаря на мои клиенти. Мисля че ги оценяват, защото знаят колко много време се инвестира в самия продукт, в самото произвеждане на дадения артикул, който се прави." - споделя Биляна


Според нея хобито в чужбина винаги може да се превърне и в бизнес, стига да имаш времето и средствата да го реализираш. Като цяло няма невъзможни неща зад градница, казва още тя. Нещото, което обаче тежи на всеки един българин, намиращ се далеч от родината е невъзможността да бъде с близките си. Особено по празниците. 


"Ще си запазим коледната традиция и ще се опитаме по някакъв начин да си бъдем вкъщи, независимо че не сме. Ще си го направим уютно, според българските традиции и според българските обичаи. По по-различен начин започваш да гледаш на собствената си държава, когато излезеш от нея, когато живееш някъде, извън твоите корени, извън твоята земя. Просто има една вътрешна липса, която където и да си, каквото и да правиш, си я чувстваш тая липса. Най-хубаво си е у дома." - казва видинчанката.


Биляна Станкова за пореден път посреща коледните и новогодишни празници в Германия, далеч от родината си. И това е най-голямата ѝ болка. Но тя намира сама начина да я лекува- а именно чрез направата на различни ръчно изработени артикули. Тя признава, че това не успява да тушира напълно носталгията по дома, но определено помага. 


На пръв поглед излежда, че хората в чужбина си имат всичко, но това съвсем не е така. Липсва им най-важното - домът. Биляна добре помни пътя към него и е сигурна, че скоро ще се прибере, но до тогава ще продължи да твори, да радва себе си и околните с произведенията си. Защото, както казва тя, човек трябва винаги да намира начин да лекува душата си. И обикновено тези, които крият в себе си мъничко тъга, създават най-красивите произведения. Точно като Биляна.

*Цялото интервю на Виктория Топалска с Биляна Станкова може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09