Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 декември 2021 година

| обновено на 29.12.21 в 18:26
Снимка: Жоро Александров

Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца връчи годишните си награди. Шест лечебни заведения и болнични структури бяха номинирани за награди заради работата си в пандемия-Комплексен онкологичен център във Враца и общинските болници в Мездра, Бяла Слатина и Козлодуй, Регионалната здравна инспекция и Дружеството на общопрактикуващите лекари във Врачанско. 


Първите електробуси, с които ще бъде обновен градският транспорт, вече са във Враца, съобщават от Общината. 9 от общо 13 нови превозни средства за “Тролейбусен транспорт” са пристигнали днес. Предстои доставката на още 4 електробуса, както и на зарядни станции. 


Спад на новозаразените с COVID-19 в Северозапада. 33 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада, което е спад на новозаразените с около 20% спрямо вчера. В област Видин са регистрирани 2 положителни проби, в Монтана 10, докато във Враца 21 души са новите носители на вируса. 


Расте безработицата в общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада. Увеличение на равнището безработица с 0,21 процентни пункта се отчита в Дирекция "Бюро по труд"- Кула за общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада.


Добротворци от столицата зарадваха с коледни подаръци деца и младежи в риск и подпомогнаха с хранителни продукти възрастни хора от община Мездра. Благотворителната кампания е организирана в подкрепа на възрастни хора в неравностойно положение от Северозападна България. Доброволците от "Запази доброто" сбъднаха и коледните желания на деца и лица с увреждания, лишени от родителски грижи. 


Дариха плазмен телевизор на дома за стари хора "Св. Василий Велики" в Кула. В един от големите хранителни магазини в града се лишиха от традиционната си новогодишна томбола, като решиха да заделят  по една стотинка от всеки похарчен лев в магазина, за да помогнат на дома.


Уроци, спорт и забавление в класна стая на открито. С класна стая на открито разполага видинското училище "Иван Вазов". Новата придобивка предлага възможност както за провеждане на учебни часове, така и за спорт и забавления. 


 
При наложена глоба или имуществена санкция от НАП, нарушителите ще имат възможност да намалят размера ѝ с 20%, ако я платят в 14-дневен срок от връчването на наказателното им постановление. Това гласи нова разпоредба от Закона за административните нарушения и наказания, която влезе в сила от 23 декември 2021 година, съобщиха от офиса на НАП във Видин.


Областният информационен център във Видин отчете дейността си. Като успешно реализиран проект определи дейността на Областния информационен център във Видин заместник-кметът по "Европейски политики и инвестиции" Десислава Тодорова. Днес центърът отчете свършеното през периода 2019-2021 година. Областният информационен център във Видин през тази година е консултирал представители на бизнеса от цялата страна по финансовите мерки за справяне с ковид-кризата, стана ясно още на пресконференцията.


Монтанският мажоретен състав с медали от национален фестивал. Момичетата на Луиза Стефанова спечелиха сребърен и бронзов медал в старша възрастова група – над 14 години. В категория "Батон – хореография на място" те заеха престижното второ място.  В категория "Шоу денс -  танц върху коледна музика" мажоретният състав се нареди на трета позиция.

Ясни са победителите от фотоконкурса "Коледен Видин". На първо място хората подредиха фотографията на Каролина Петкова, която събра 488 харесвания. На второ място е снимката на Асен Станев с 369 получени гласа. В първата тройка, с 360 харесвания, се нареди и снимката на Теменужка Аспарухова. Двете поощрителни награди отиват при Петя Богомилова и Иван Иванов, чиито фотографии събраха съответно 207 и 110 харесвания.

Бизнес програма за развитието на видинската болница "Св. Петка" за периода 2021-2023 година се очаква да бъде приета на извънредно общо събрание на акционерите на областното лечебно заведение. Заседанието е насрочено за утре от 11 часа. Бизнес планът предвижда след две години общият брой лекувани в болницата пациенти да достигне 12 000, при 9 390 сега, като по този начин болничните легла да се използват на 60%, при 45 на сто през тази година. Очаква се приходите да се увеличат до 17 572 000 лева, което с около 2 милиона повече от настоящата година. Персоналът на видинската болница в момента е 395 човека, не се предвижда значително да се увеличи през следващите години. В плана не се предвиждат просрочени задължения на лечебното заведение. При липса на кворум, извънредното събрание ще бъде отложено за 13 януари.

За последно за годината заседание се събират общинските съветници във Видин. Те ще разгледат актуализацията на бюджета на община Видин, както и сметките за средствата от Европейския съюз. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31

Горски аптечки помагат с безплатни материали във Вършец

Аптечки за безплатно ползване поставиха във Вършец . Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Аптечките са поставени на шест ключови места, използвани за разходка от местните хора и гостите на града и не са в централната част на града.  Това са места..

публикувано на 01.07.24 в 13:00