Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца получиха желаните коледни подаръци от "Операция: Плюшено мече"

Партньор за Видин е сдружение "Подкрепа за реализация"

Снимка: Подкрепа за реализация-гр. Видин

467 деца в неравностойно положение от област Видин получиха за Коледа мечтаните подаръци, благодарение на кампания на сдружение "Операция: Плюшено мече". Партньор за Видин е фондация "Подкрепа за реализация".

Това е най-мащабната коледна кампания за сбъдване на детски мечти на деца и младежи, лишени от родителски грижи, деца в риск, с увреждания или от социално слаби семейства в България, казват от неправителствената организация, чиято е инициативата. 

Всички подаръци за област Видин са раздадени в дните преди Коледа каза Моника Петкова от екипа на фондация "Подкрепа за реализация":

Когато раздадем подаръците на децата, се правят снимки, разбира се със закрити лица. В страницата на "Операция: Плюшено мече" вече се качват снимки, на които дарителят може да си познае своя пакет и подарък."

От фондация "Подкрепа за реализация" благодарят на доброволците от "Ротари клуб"- Видин, които са осигурили транспорт, за да могат да бъдат доставени подаръците до населените места.

В община Димово подаръците от кампанията достигнаха до 40 деца- от семейства в затруднение, както и полазващи услугите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция, каза Татяна Тодорова, ръководител на социалната услуга:

"Подаръците са раздавани в Димово до коледната елха пред читалището и до елхата в село Арчар. За четвърта по ред година община Димово е включена в кампанията на сдружение "Операция: Плюшено мече" и наистина сбъднахме мечтите на тези деца. Дарихме усмивки на децата, за което искам да благодаря също така на регионалния отговорник за нашата област, на прекрасната Емилия Йосифова, с която работим вече четири поредни години. също така искам да изкажа нашите благодарности от екипа на социалната услуга на дарителите, които са носители на доброто и сбъднаха не една детска мечта." 

57 деца от социални заведения и семейства в затруднение от община Белоградчик бяха зарадвани от коледната кампания. Подаръците са раздадени в дните преди Коледа, каза Елена Александрова, главен експерт социални дейности към Община Белоградчик:

"18 деца са от социално слаби семейства, 7 са от преходно жилище, 17 от ЦНТСТ за деца без увреждания, 10 деца от Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания и 10 деца от Дневния център за деца и младежи с увреждания, който за първа година се включва в кампанията. За настанените деца в институции е ясно, определени са предвид това, че са настанени там, докато 18-те деца от социално слаби семейства от община Белоградчик съм ги определила аз като експерт вече години наред в Общината. Включили сме три многодетни семейства. Едното е от села Раяновци с четири деца, които са на възраст от 5 до 18 години, едно семейство, което е с три деца- в първи клас, в пети и в шести клас. Имаме и още едно семейство с три деца. Другите дечица са от семейства с по едно или две деца, но те са от семейства, които изпитват действително затруднения да осигурят желания подарък."

Деца от община Ружинци получиха от фондация "Подкрепа за реализация" подаръците от кампанията на "Операция: Плюшено мече". За това каза Йордан Петков, организатор към читалище "Христо Ботев" в Ружинци:

"Беше организирано за деца от социално слаби семейства и деца инвалиди. Имахме възможност да пътуваме организирано от директора на училището с автобус, с учители. Пътувахме до Видин. Там организацията беше перфектна от страна на Емилия Йосифова. Бяха раздадени подаръците."  

Краят на годината е време за равносметки за това какво постигнахме и какво остава за следващата. За екипа на фондация "Подкрепа за реализация" това беше година с изпитания, заради пандемията и факта, че се наложи да се преминава към работа от дистанция с хората, които ползват социалните услуги към фондацията- Центъра за социална рехабилитация и интеграция и Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит", който беше открит през настоящата година. 

На страницата си във фейсбук от фондация "Подкрепа за реализация" се обръщат с благодарност към приятелите и партньорите си: 

"Изтичащата година донесе на всички ни много предизвикателства, но не всички бяха лоши. Когато светът се движеше между крехка стабилност и плаваща несигурност и всички се лутахме в противоречия, ние вярваме, че всеки намери вратата към добротата, казват от фондацията. И вместо обстоятелствата да ни смажат, те ни направиха по-силни и отключиха във всички ни доброта според силите ни. А тя - добротата, отключва още повече доброта, която се предава нататък. Нека това "нататък" продължи и през следващата година, която не знаем какво ще ни донесе, но знаем, че заедно можем да се справим с всичко!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00