Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава дейността на обществената трапезария във Вършец

Снимка: РАДИО ВИДИН

Обществената трапезария ще продължи да обслужва и през 2022 година нуждаещите се от подкрепа жители на община Вършец. Социалната услуга се предлага Община Вършец със средства от Фонд "Социална закрила".

През работните дни на предстоящите 12 месеца ползвателите ще получават безплатна храна за обяд.  Менюто включва  супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Те ще бъдат приготвяни за 130 потребители от общината. Дневният оклад е 2,70 лв. на човек. Храната се приготвя в Домашния социален патронаж във Вършец, който през 2019 година бе снабден с ново енергоспестяващо кухненско оборудване - електрическа печка с 6 плочи, миялна машина, електропарен казан и електрически фритюрник.

Стойността на сключения договор за обществената трапезария е 103 168,00 лв., от които 87 048 лв. са за храна, а 16 120 лв. са за режийни разходи. Заявления от нуждаещи се за ползване на услугата се приемат през целия период на реализиране на проекта, в сградата на общинската администрация във Вършец.

Целеви групи по проекта са:

• Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане;

• Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;

• Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии (пенсии за осигурителен стаж и възраст; пенсии за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност);

• Скитащи и бездомни деца и лица;

• Лица от уязвими групи – граждани на трети страни, по смисъла на § 1, т. 17 от допълнителните разпоредби от Закона за убежището и бежанците;

• Лица, изпаднали в тежка ситуация, в следствие на епидемичната обстановка – поставени под карантина, лица, завърнали се от други държави, останали без работа и без доход.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 03 октомври 2024 слушаме Светозар Русинов

Светозар Русинов е български творец – композитор, изпълнител и преподавател. Автор е на музиката на редица български поп песни, изпълнени от големи имена в родната музика. Сред най-известните са "Сребърни ята" и "Яворова пролет" – многократно кавърирани и пренаписвани. Като оркестрант в Биг бенда на БНР създава джаз пиеси за състава. През 90-те..

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо селскостопанските животни, затворени в клетки и отглеждани за храна. Датата, избрана за отбелязване на..

публикувано на 02.10.24 в 14:59

12 000 теменуги ще украсят Видин

С теменужена премяна ще бъде тази есен Видин . Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат заседени в цветните пространства в центъра и парковете на града. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат установени загиналите от горещините през лятото дървета, които ще бъдат подменени с нови. Това..

публикувано на 02.10.24 в 13:00

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41