Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобри ли се благосъстоянието на видинчани през 2021 година

Снимка: Радио Видин


Абсолютен рекорд в ипотечното кредитиране за миналата година отчитат финансистите. Малко над 5 млрд. са изтеглените ипотечни кредити през 2021-ва. Най-много хора изтеглиха потребителски кредити за ремонти и смяна на обзавеждане в дома, каза пред БНР икономистът Тихомир Тошев. По отношение на бързите кредити той посочи, че това остават най-скъпите продукти на нашия пазар и съветва да се ползват разумно. А финансовото благосъстояние на българите общи така:

"Голяма част от хората, за съжаление, обедняха. Видяхме, че депозитите до 5 000 лева, които са масовите депозити, намаляха. Тоест хората които имат малки спестявания, в рамките до 5000 лева, по някаква причина ги изтеглиха и ги похарчиха. Но, ако погледнем в сегмента на средната и високата класа, ще видим, че забогатяхме. Броят на милионерите се увеличи, увеличиха се големите депозити, като цяло депозитната маса нарасна с 9%, вече гоним 69 млрд. да държим в банките, което цялостно, ако се вгледаш, изглежда, че българите ставаме по-богати, но за съжаление, не всички."

Какво се случи с личните финанси на видинчани  през изминалата година, успяха ли да спестят и за какво похарчиха най-много средства, проверихме с анкета:

"Е как може да говорим, че е била добра за финансовото състояние, като не е така. Защото държавата вместо да върви напред, тя прави някакви крачки назад, тоест никой не обръща внимание на финансовото състояние на хората, а за пенсионерите да не говорим... По-доброто беше тези 120 лева, които дадоха, само това. Сега с влизането на новата съм още по-доловен, защото минах до НОИ, направили са преизчисление, увеличили са още малко. Успях да спестя миналата година но с допълнителна работа, с която се занимавам. Иначе на мен пенсията ми стига, доволен съм... За нас беше добра годината, защото се занимаваме със земеделие, берекет имаше, добра за житцето, слънчогледът беше малко по-така, но сме доволни от изминалата година... Аз съм по майчинство, втората година увеличиха малко сумата, добре беше, да. С малко дете е трудно да се спестява... Лично за мен беше добра във финансов план, но аз не работих във Видин, работих в чужбина. Тук, във Видин нали знаете как сме... Ужас, разруха... Ние се майтапим, ама е така, с тези ниски заплати как да бъде годината. Като слушаме заплащането в другите градове, голяма е разликата... Добре, имаме деца, които ни помагат, плащат ни тока, което е доста за един пенсионер. Иначе с нашата пенсия от 300 лева само за тока ще има... Нормално беше, надявам се за тази да бъде още по-добра. Най-вече да е здрава, да е мирна и спорна."

Анализатори от своя страна прогнозират средната инфлация за 2022 година да бъде около 2%. В същото време заплатите у нас ще продължат да растат по-бързо от увеличението на цените, като за 2022 година се очаква 9% ръст, а за 2023 година - 8 на сто. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Начален учител от Враца е с престижна награда за "Гражданско образование"

Началният учител в Иновативно Основно училище "Васил Левски" във Враца  Таня Дацова получи отличието на Общината "Учител на годината" в подкатегория "Начален етап на основното образование".   Това е третата награда за нейната близо 30-годишна учителска работа и се дава за дългогодишната ѝ работа с децата в област "Гражданско образование", обясни..

публикувано на 18.06.24 в 15:00

Децата в село Осен се радват на възстановен от местните хора стадион

В криводолското село Осен жителите и най-вече децата се радват на възстановения стадион. Спортното съоръжение е било поддържано, когато е имало футболен отбор преди доста години. След това придобива окаян вид. В селото живеят деца, които обичат спорта и искат да играят футбол.  Това е причина да се възстанови футболното игрище.  Детската..

публикувано на 18.06.24 в 14:00

Зрелостничка от Враца получи награда за есе

Зрелостничката Цветислава Димитрова от Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ във Враца получи специална награда за своето есе, с което участва в конкурса „Летене по Радичков“.  Темата беше „Хайде, удавнико, на добър час!…Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата!“ от романа “Ноев ковчег”..

публикувано на 18.06.24 в 13:00

Фабрика за лудории и приключения очаква децата в Бяла Слатина

Започват летните занимания за деца в Бяла Слатина. Организатори са местното Народно читалище "Развитие-1892" и Общината. Те са нарекли събитието си "Фабрика за лудории и приключения".  Ателиетата са 13 на брой, с разнообразна тематика и са предназначени за деца от 6 до 12 години. Предстоят екскурзии и пътувания до исторически забележителности..

публикувано на 18.06.24 в 12:00

Вокална група "Шоколадче" с първи авторски албум

Вокална група "Шоколадче" дебютира в музикалните среди с първия си авторски албум. Той беше представен на 16 юни в Лом.  Титулната песен, която е и заглавие на албума, "Дъжд от ноти", не е избрана случайно и носи нейното специално значение, разказа за Радио ВИДИН вокалният педагог на групата Росица Кръстева . Тя е написана от поетесата с ломски..

публикувано на 18.06.24 в 11:48

Юни - Международен месец за информираност за сколиозата

Сколиозата е едно тихо заболяване, което влиза в семействата абсолютно неусетно. Това каза в "Направление здраве" управителят на Фондация "Живот със сколиоза" и организатор на международния форум "Заедно срещу сколиозата" Силвия Гордеева. По думите ѝ много често, когато родителите забележат, че нещо се случва, сколиозата е в доста напреднала..

публикувано на 18.06.24 в 09:50

Село Кунино - красиво и богато на природни забележителности

Село Кунино се намира между Мездра и Червен бряг и въпреки че не му личи отдалече, крие много скални венци, кули, арки и тъмни входове на пещери. На метри от последните къщи стърчат високи кули, които дават началото на Кунинския каньон. Отвесните скали достигат над 60 м. Същата река, която някога е образувала скалните мостове, пещерите и..

публикувано на 18.06.24 в 09:00